Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért nem találok olyan...

Nicola73 kérdése:

Miért nem találok olyan munkát amihez értek?

Figyelt kérdés
Nem tudom tapasztalta valaki mi folyik itt. Van ez a HR (Human Resources) nevű képződmény, amibe beültetik ezeket a dekoratív nőszemélyeket. Bemész elmondod mi fáj, majd néznek rád mint borjú az újkapura miközben nem is értenek ahhoz a szakmához amihez az adott cég keresi a munkavállalót, aztán szépen hazaküldenek és mondják hogy majd keresni fognak. A rádióból, tévéből, újságból ömlik az hogy több ezer informatikus hiány van ebben az országban. Több mint 30 éve foglalkozok számítástechnikával, filmezéssel, sakkoktatással. Rengeteg szakmai tudást begyűjtöttem ezen a téren és az az érzésem, hogy mindaz amit tudok nem eladható, de miért nem ? Azért mert nem én hanem a HR dönti el hogy ez az adott tudás milyen minőségű és hogy az adott cégnek egyáltalán szüksége van rá. Aztán ha bejutsz a céghez, mondjuk átmész az első rostán mi történik ? Eléd raknak egy ilyen kriksz-kraksz ábrákat tartalmazó általuk IQ tesztnek nevezhető ábrákat és tessék oldd meg. De noooooormális. Könyörgöm én nem ábrákat akarok megoldani, hanem a tudásommal akarok pénzt keresni. Szóval itt valami nagyon nincs rendben. Ha erre van nektek valami kielégítő válaszotok vagy esetleg valami tapasztalatok várom türelemmel. Előre is köszönöm.

2016. nov. 22. 06:22
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Próbálkozz kis cégeknél, ahol nincs HR.
2016. nov. 22. 06:59
 2/16 anonim válasza:
33%
Ha nem jutsz át a HR-esen, akkor szimplán alkalmatlan vagy a munkára, ráadásul annak ellenére, hogy manapság tényleg egyre nehezebb normális szakembert találni.
2016. nov. 22. 08:29
 3/16 anonim ***** válasza:
74%

Mert a látszat ellenére a cégek nem olyan embert keresnek, aki ért valamihez.

Olyanokat keresnek, akik úgy táncolnak, ahogy ők fütyülnek és ha valaki ért is valamihez és még esze is van, na az már több a soknál.

Számukra az ideális munkavállaló olyan, akinek ugyan megvan a szükséges tudása, de ne legyen ezen felül semmilyen önálló gondolata. És a szükséges tudás ne lépjen túl egy bizonyos határt, mert az veszélyes.

Ezen kívül a huszonéveseket még könnyebben tudják saját kedvük szerint formálni, egy idősebb ember már nem változik.

Ezek a dolgok alól persze lehetnek kivételek...

A te esetedben attól is tarthatnak, hogy elavult a tudásod, vagy nem ragadnak úgy rád az újdonságok, nem fogadod be vagy nehezebben az újításokat, mert ragaszkodsz a régi bevált módszerekhez. (Nem azt mondom, hogy te ilyen vagy, hanem hogy ettől tartanak esetleg.)

2016. nov. 22. 08:41
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

A HR-nek pont az LENNE a feladata, hogy a jelentkezők közül kiszűrjék a legmegfelelőbbeket. Viszont ez nagyon kevés helyen működik hatékonyan. Eredetileg ez a képződmény azért jött létre, hogy egyrészt levegye a vezetőség válláról a munkaerőkeresés terhét, másrészt meg azért, hogy hozzáértő emberek válogassák meg, hogy kiket vegyenek fel. Nos, ez a legtöbb esetben nem valósul meg. Lehet, hogy a HR-esek többségének van némi pszichológiai alaptudása, de általában lövésük sincs, hogy milyen kompetenciák kellenek az adott munkához, ahhoz meg pláne nem értenek, hogy azt felmérjék.

Az pedig, hogy gyakran az önéletrajzról "pofa alapján" döntik el, hogy visszahívnak-e, eleve nevetségessé teszi ezt az egész folyamatot. Ugyanaz az ember egy másképp megírt önéletrajzzal teljesen más esélyekkel indul ugyanazért az állásért. Ebből azt hiszem, nem nehéz leszűrni a lényeget.

Megjegyezném, hogy azért vannak korrekt vállalatok is. Ahol ha van is HR, szakmailag hozzáértők végzik az interjúztatást, jól felmérve a jelölt képességeit. Vannak ilyen irányú pozitív élményeim is.

Meg persze negatívak is. Ahol most dolgozok, onnan eredetileg úgy elutasítottak, hogy még interjúra se hívtak be. Akit helyettem felvettek, azt meg 2 hónap után elküldték. Az utódja már sikeresebb volt, 1 évig bírta. Utána megint pályáztam. Felvettek, és azóta is ragaszkodnak hozzám.

Azt is megjegyezném, hogy ez az informatikushiány eléggé könnyen félreértelmezhető dolog. Elsősorban programozóból van hiány, méghozzá JÓ programozóból. Mert amúgy informatikus végzettségűekkel Dunát lehetne rekeszteni. De 90%-uk teljesen inkompetens a szakmában, van egy vitatható körülmények között megszerzett OKJ-s papírjuk, jobb esetben egy statikus weboldalt össze tudnak dobni, meg egy Windowst fel tudnak telepíteni, de ennél jóval több kell a munkáltatóknak.

Önmagában azzal sincs baj, ha IQ-tesztet, vagy valami hasonlót csináltatnak. Az intelligencia és a tanulásra való hajlandóság többet ér, mint a nyers szaktudás. Az informatika pont az a terület, ami folyamatosan változik, folyamatos tanulást, önképzést igényel, és emellett folyamatosan új problémák megoldására van szükség. Szóval azért nem teljesen hülyeség az az IQ-teszt. :)

2016. nov. 22. 08:44
 5/16 anonim ***** válasza:
94%

ha 30éves tapasztalatod van, akkor kb. minium 50év körüli lehetsz, ami egy multinál már öregnek számít. nemcsak azt nézik, hogy mennyire vagy penge vmiben, hanem,h fogsz tudni beilleszkedni a legtöbbször 40év alattiakkal, legtöbbször 23-36közöttiek a programozók ahol én régebben dolgoztam IT cégnél.

csinálj egy kis research-öt és keresd meg a szakmai vezetőt, hátha ha ő látja a cv-det akkor több esélyed lesz.

2016. nov. 22. 08:46
 6/16 anonim ***** válasza:
40%

3. vagyok

ja és

"nem is értenek ahhoz a szakmához amihez az adott cég keresi a munkavállalót"

mert nekik kb. ahhoz kell érteniük hogy felmérjék amit előbb írtam, hogy fogsz e nekik táncolni ha fütyülnek...

Szóval én azt tanácsolom, ne legyél őszinte velük soha, add elő, hogy olyan vagy amilyennek látni szeretnének.

Ez undorító, tudom, ilyen világban élünk..

2016. nov. 22. 08:46
 7/16 anonim ***** válasza:

"Miért nem találok olyan munkát amihez értek?"

Puszta kíváncsiság: mi az, amihez értesz? Az informatikának mely területen érzed jónak magad?

Továbbá milyen állásokra jelentkeztél, ahonnan elutasítottak?

2016. nov. 22. 08:55
 8/16 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem a HR a gond. Nem hiszem, hogy annak kellene személyi ügyekben dönteni, aki egy teljesn más szakmát tanult (HR-esnek!), hanem az adott részleg vezetőjénei. Ő tudja, kire van szükség, nem egy műkörmös cicababa.
2016. nov. 22. 09:14
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Csak én voltam olyan interjúkon, ahol az adott szakmailag kompetens emberek is jelen voltak a beszélgetésen, akik a jövőbeli felettesek lett volna?
2016. nov. 22. 09:39
 10/16 anonim ***** válasza:
65%

A Hr-esnek kiadják, hogy ki az az ideális jelölt, akit meg kell találnia. Sokszor megadják, hogy mennyi idős lehet maximum, férfi vagy nő, milyen kompetenciákat és tapasztalatokat várnak el tőle, stb. Ők ezt a személyt keresik.

Ha bármelyik kritériumnak nem felelsz meg, akkor kiestél, és így jártál. Attól, hogy túl öreg vagy, még behívhatnak, így nem lehet rájuk húzni, nem polkorrektek, de nem jelenti azt, hogy volt esélyed.

A legtöbb cégnél több körön kell magad átvergődni, mire bejutsz. Ebből viszont soha nem marad ki az, hogy találkozz a leendő feletteseddel, aki ért is ahhoz, amire ember keres.

Másrészt: a hr-eseknek lehet, hogy nincs széles pszichlógiai tudása. De azt azért nagy biztonsággal ki tudják szúrni, aki nem illik bele a vállalati kultúrába. Pl. azért, mert képtelen elfogadni olyan főnököt, aki nála fiatalabb, esetleg nő, pláne ha mindkettő. Ha őket úgy kezeled, ahogy itt írsz róluk, akkor jobban jársz, ha inkább be se mész interjúra. Már azzal elvágod magad, hogy nem vagy elég szimpatikus.

Az egy dolog, hogy egy cégnél szükség van informatikusra és nehéz találni. De ez nem jelenti azt, hogy kötelesek mindenkit felvenni, aki oda jelentkezik, ha megfelel, ha nem.

Márpedig ha tartósan nem találsz munkát egy hiányszakmán belül, akkor ott bizony veled van a baj, és nem mindenki mással!

2016. nov. 22. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!