Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A munkavállaló dönthet, mikor...

A munkavállaló dönthet, mikor szeretne szabadságra menni?

Figyelt kérdés

Valami rémlik azzal kapcsolatban, hogy van x nap szabadság, amit a munkavállaló maga dönthet el, mikor szeretne kivenni, a többit a munkáltató kijelöli stb... Nagyon nem vagyok képben, milyen szabályok vonatkoznak erre.

Annyi a lényeg, hogy nyáron szeretnénk elmenni nyaralni a családdal, de a munkahelyemen emberhiány miatt nem tudják garantálni, hogy elmehetek szabira, amikor én akarom, így még le sem tudtam foglalni a szállást.

Ha nyáron nem oldódik meg a helyzet, szívás, mert ősszel már hiába adják ki a szabit, bszhatjuk a Balatont.

Vannak erre valamiféle jogaim, mint munkavállaló? Vagy ha a főnök azt mondja, márpedig te csak ekkor és ekkor mehetsz szabira (szrni bele, hogy az mondjuk a tél közepén van éppen), akkor ez van, ezt kell szeretni?

2016. máj. 10. 17:05
 1/2 anonim ***** válasza:

Ilyenkor szokott az élelmes munkavállaló két hétre nagyon megbetegedni és elmenni táppénzre. Egyébként a fizetett szabadságról a 2012. évi I. törvény (A munka törvénykönyve) rendelkezik, ott is a 122. §-nál keresd, amire kíváncsi vagy. Itt találod:

[link]

Ha jól értelmezem, kell lennie 7 napnak, amiről te szabadon dönthetsz, ezt legfeljebb két részletben kell megkapnod. Feltéve, hogy nem kötöttetek ettől eltérő megállapodást a munkáltatóddal.

2016. máj. 10. 17:19
 2/2 anonim ***** válasza:

Írásban kell előre kérvényezni, akkor kisebb a valószínűsége, hogy visszautasítják. Tehát mindenképpen legyen írásos nyoma, szabiengedély tömb vagy e-mail, vagy akármi.

Egyébként egyszer jár két hét egybefüggő szabadság valamikor az év során, de azt sajnos nem tudom, hogy ennek időpontját melyik fél döntheti el.

2016. máj. 11. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!