Kinek az érdeke hogy nem engedik a szakmájukban dolgozni azokat akik elvégezték a felsőoktatást csak nincs nyelvvizsgájuk?
Szerintem is reális elvárás, hogy diplomával valamennyire nyökögjön valaki egy (több) idegen nyelvet, a szakirodalomra nyugodtan lehet hivatkozni. Az, hogy mennyit ér egy nyelvvizsga, gyakorlás nélkül milyen hamar veszti el a tudást bárki, illetve van-e az adott diplomához szakirodalom olyan nyelven, amiből egyáltalán lehet nyelvvizsgát tenni, az, lássuk be, az elveken nem változtat.
Sajnos kis országunkban a nyelvtanulás nincs beleivódva az emberekbe, mint más népek gyermekeibe. Még akkor sem, mikor az elmúlt 25 év is azt láttatja, hogy néha csak a nyelvtudás is jelentheti a munkanélküliség és az állás közti különbséget. A kérdező is úgy teszi fel a kérdést, hogy az is gonosz, aki nyelvtudást elvár egy magyartól... :)
Az más kérdés, hogy a nyelvtanulás is, mint annyi más, adottság kérdése; van, aki könnyen eszi a nyelveket, van, aki vért izzad, és akkor is hátul kullog. De egy középfok persze csak-csak kinyöghető. Pláne, hogy a nyelvvizsgák meg folyamatosan hígulnak (bár hosszú távon ez nyilván egy róka-holló folyamat lesz, a nyelvvizsga a népek nyomására hígul, aztán egyszer majd nem fogadják el, akkor lesz egy keményebb, ami majd a népek nyomására elkezd...).
Nem igazán hiszem, hogy ezek kötekedős kérdések lettek volna, legfeljebb kíméletlenül tárgyszerűek.
Ami a válaszaidat illeti, sajnos, a helyzeted és az előírások kereszttüzében nem nagyon van mit tenni. Az élethez szerencse is kell. Belém például már nyolcadikos koromban édesapám belém oltotta a villamosság iránti érdeklődést, és csak azért tudtam egész életemben ezzel foglalkozni, mert a kisvárosban az orvosi vizsgálaton a védőnőnek nem volt japánkönyve, hanem gombolyagból kellett cérnákat válogatni, és vélhetőleg nem volt pont olyan barna és zöld, amiket keverek.
Ha ő volt az végig, a #34, akkor abban is igaza van, hogy én ugyan nem írtam azt, hogy te vagy gonosz... Én a kinek az érdeke részt cikiztem át ki az a gonosz-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!