Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » (Forgatókönyv) író szeretnék...

(Forgatókönyv) író szeretnék lenni, de hogyan kezdjek neki?

Figyelt kérdés
Írtam egy könyvet. Kiadónak vigyem el vagy egy producernek (őt amúgy, hogy lehet elérni?)vigyem el a forgatókönyves változatát? Mennyi az esélyem, hogy elfogadják? Mi ennek a menete? 15/L

2014. ápr. 1. 14:45
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Bár nem hiszem h sokat számít egy év :D
2014. ápr. 1. 21:02
 12/13 anonim ***** válasza:

*Ne hallgass a harmadikra,

Harmadik vagyok, és szerkesztő egy kiadóban (de nem regényeket adunk ki). Ettől függetlenül természetesen te döntöd el, hogy hallgatsz rám vagy sem.

*Csak egy dologgal legyél tisztában: ingyen senki nem fogja kiadni vagy véleményezni. Súlyos pénzeket kérnek ezért a kiadók.

Mi senkitől nem kérünk egy fillért sem a véleményezésért. A kiadásért sem, sőt mi fizetünk a szerzőinknek. (Természetesen a magánkiadásban történő megjelenés más, azt magadnak finanszírozod, de ahhoz nem kell kiadó.)

*Pont azért mondom, hogy nézzen utána a neten, hogy esetleg e-könyvként fel tudná-e tölteni valami értékesítő weboldalra, mert ott nem kérnek pénzt csak az eladás után %-ot.

Tényleg van ilyen oldal:

[link]

De tudni kell, hogy egy könyvet nem elég megírni, azt a szerkesztő megszerkeszti, a tördelő betördeli (megadja a formáját), a korrektor ellenőrzi helyesírásilag, a nyelvi lektor kijavítja a rossz megfogalmazásokat, magyartalan mondatokat. A grafikus megtervezi a borítót, megrajzolja a képeket. (Fénykép is kerülhet bele, de nem lehet leszedni mások képeit az internetről, mert ezek nem jogtiszták, és ha beperel, súlyos pénzeket fogsz neki fizetni. Tehát vagy megcsinálod, vagy megcsináltatod pénzért.)

Nem mindegy, hogy milyen betűtípussal és betűmérettel adják ki a könyvet, mert ha nehezen olvasható, nem lesz sikeres. Sok múlik a címeken, a tagoláson.

Figyelmedbe ajánlom a kiadói szerződést itt:

[link] hu_HU/kiadoi-szerzodes

Elég komoly kötelezettségek vannak, és kitér a jogdíjra is. (És egy ilyen szerződés mindig a kiadót védi, soha nem a szerzőt.)

Érdemes ezt egy hozzáértő felnőttel áttanulmányozni.

Ha a véleményemre vagy kíváncsi az e-könyvekkel kapcsolatban: Magyarországon nem elterjedtek annyira az e-olvasók, hogy komoly példányszámot tudj elérni. Ráadásul ha nem áll mögötted reklámtevékenységet folytató kiadó, akkor miért pont a te könyvedet választanák ki a fizetős e-könyvek közül, amikor az OSZK honlapjáról rengeteg ingyenes könyvet le lehet tölteni?

Nem elvenni akarom a kedved, de hidd el, ez komolyabb dolog annál, mint látszik. Lehet, hogy tényleg zseniális könyvet írtál és sikered lesz. De sajnos benne van a pakliban, hogy kudarc ér. Csak akkor vágj bele 14 évesen, ha úgy érzed, hogy képes vagy elviselni és feldolgozni a kudarcot is, és nem veszi el a kedvedet örökre attól, hogy ilyesmivel foglalkozz. Mert ha tehetséges vagy, és végigjárod az utat (drámatagozatos suli, Színművészeti Egyetem), simán lehet belőled író. Viszont ha most kudarc ér, és feladod, soha nem derül ki, mennyire tehetséges voltál. És sajnos 14 évesen, mindenféle képzettség és tapasztalat nélkül a kudarcra van nagyobb esély.

-----------

Mi lenne, ha kicsiben kezdenéd, és blogot írnál? Igaz, hogy ezért nem fizetnek egy fillért sem, de a korosztályod megismerné az írásaidat, és a látogatottságból és a kommentekből kiderülne, hogy mennyien kíváncsiak rád, és hogy tetszik-e nekik az írásod.

A helyedben én heti 2 alkalommal közzétennék a blogomban egy-egy részt a könyvemből.

Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok.

3.

2014. ápr. 2. 15:27
 13/13 A kérdező kommentje:
wow köszönöm :) régen írtam blogot, ahova kiírtam részenként egy történetet. Tetszett nekik a sztori, de valahogy elhanyagoltam a blogot :/
2014. ápr. 2. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!