Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogy áll a munkáltatód a...

Hogy áll a munkáltatód a táppénzhez?

Figyelt kérdés

Nekem két korábbi munkahelyem volt és mindkettőnél a főnök azt mondta, hogy csak akkor menjek vissza, ha biztos, hogy meggyógyultam, az egyiknél kirúgással fenyegettek minket, hogyha előfordul háromszor, hogy betegen megyünk be, covid tesztet kellett csinálnom céges számlára és csak negatívval mehettem vissza, ezt még 2023-ban is elvárták.

Most egy éve vagyok egy helyen és itt elég érdekes a dolog, itt kb rohadjak meg, ha beteg vagyok, próbálják okozni a lelkiismeret furdalást. Amikor új voltam és betanultam, akkor beteg lettem, este szóltam a főnöknek, ő meg azt mondta, hogy azért ha jobban érzem magam reggel, menjek be, mert lemaradok. Később olyan is volt, hogy hosszabb betegségem volt, egy hét után is még tartott, úgyhogy szóltam neki, hogy még nem megyek. Erre azt válaszolta, hogy azért menjek csak be, mert sok a munka, maximum ha nagyon nem bírom, menjek haza. Most pedig egy tervezett műtét előtt állok, ami után van lábadozási idő is. Azt mondta, hogy nagyon rossz az időzítés, mert sok lesz most a munka, nem tudom-e áttenni másik időpontra. Természetesen nemet mondtam, de ez a hozzáállás... Már attól félek, hogy ki fognak rúgni valamilyen hülye indokkal, de valójában azért, mert merek betegen otthon maradni.

ma 08:27
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
57%

10-es ki mondta hogy lógok. Betegség esetén maradok otthon táppénzen. Tavalyi évben kemény 3 napot. Ne láss bele olyat ami nincs ott.

Kisboltban is lehet beteg az alkalmazott. Ha ezt nem bírja el a kisbolt, akkor nem biztos hogy megengedheti az alkalmazottat. Az se megoldás hogy a vevőknek átköhögöm, vagy 10 percenként hasmenéssel szaladok a kasszából a WC-re csak hogy táppénz ne legyen, mert az szerinted "lógás".

ma 09:27
 12/42 A kérdező kommentje:
Lóg? Beteg mondjuk. Vagy műtétre van szüksége. Az nem lógás, édes istenem :D Elméletileg jogunk is van betegnek lenni és elmenni betegszabira :D
ma 09:29
 13/42 anonim ***** válasza:
51%
Persze, elméleteig jogod van mindenhez is, gyakorlatilag meg ahol nincs meg ehhez a szükséges létszámtöbblet kapacitás, ott megköszönik az eddigi részvételedet, és mehetsz a jogaidat gyakorolni máshová.
ma 09:31
 14/42 anonim ***** válasza:
59%

Nem multinál dolgozok. (Párom kisvállalkozásban, náluk gyakran van táppénzen valaki a csapatból.)

De a táppénzt akkor se a munkáltatód adja, hanem törvény garantálja. Nincs olyan, hogy "nincs táppénz", max ha feketén dolgozik valaki.

ma 09:33
 15/42 anonim ***** válasza:
54%
Tudod ki dolgozna ilyen putri helyen. Szívességet tennének, ha emiatt kirúgnának.
ma 09:34
 16/42 anonim ***** válasza:
36%
#14 Nem az a lényeg, hogy ki fizeti a táppénzt, hanem az a gond hogy addig nincs ott az ember. Ha valaki reggel betelefonál hogy ez van amaz van, honnan akasztasz le hirtelen a helyére valakit? Kisebb és közepes vállalkozások nem tarthatnak minden pozira két embert, hogy legalább az egyik csak méltóztatik bejönni, ha éppen nincs semmi más gondja. Egyszerűen nem működik. Aki táppénzezni akar, menjen nagyobb létszámú cégekhez vagy multikhoz, ott elcsúszik az ilyen, nincs ezzel probléma.
ma 09:40
 17/42 anonim ***** válasza:
59%

16

Mert mit csinál, ha valaki elmegy táppénzre? Azt az orvos dönti el nem a munkáltató.

Emiatt kirúgja? Na és akkor honnan akaszt le hírtelen a helyére valakit?

ma 09:46
 18/42 anonim ***** válasza:
50%

Hogyhogy honnan akaszt le hirtelen valakit? Nem hirtelen kell leakasztani, hanem eleve annyi alkalmazott kell amennyivel tud működni a munkahely. Ez nem egy lehetőség, hanem így kell.

"méltóztatik bejönni, ha éppen nincs semmi más gondja"

Szerintem kevered a táppénzt a szabadnappal. Ha pl kórházba kerül az egyik alkalmazott, akkor nem "nem méltóztatik bemenni"...

ma 09:47
 19/42 anonim ***** válasza:
52%

Amúgy igen, kirúgni úgyse fogja, hiszen akkor összeomlik a cég. Szóval az ilyen fenyegetőzésnek nem kell bedőlni.

ma 09:47
 20/42 anonim ***** válasza:
51%

"Persze, elméleteig jogod van mindenhez is, gyakorlatilag meg ahol nincs meg ehhez a szükséges létszámtöbblet kapacitás, ott megköszönik az eddigi részvételedet, és mehetsz a jogaidat gyakorolni máshová."

Akkor úgy gondolom egyetértünk. Én megyek máshová ahol a jogaimat tiszteletben tartják, te meg majd tűrsz. Végülis a magadfajta szolgalelkű emberek a társadalmunk foltozói. Kell valakinek ilyennek is lennie.

ma 09:48
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!