Vannak az országban a szocializmusból visszamaradt, vagy olyan szemléletű munkahelyek?
Milyen egy ilyen helyen dolgozni?
Diákmunkásként dolgoztam ilyen helyen, az egy kvarchomok-bánya és tisztító üzem volt, még a 60-as években épült, sutyiban ment a piálás, és régimódi dolgozók voltak, akik folyamat háborogtak a kapitalizmus begyűrűzése miatt(belépőkártya, szigorítások).
Tanulmányi úton iskolától vittek a MÁV járműjavítóba, igazi visszarepülés a 80-as évekbe. Kupi, olaj, minden szétdobálva, tipikus svájcisapkás kisöregek, tuti eldugott piás üvegek. Jó hangulat.
Vannak még ilyen munkahelyek manapság?
"Én nő létemre nem fogom ezt csinálni!"
Na mondjad már, hol van ez a munkahely?
Mert ilyennek még nem találkoztam, sőt!
Elektromos műszerész végzetséggel nem vettek fel karbantartónak, mert NŐ vagyok!
De azt mondták, h mehetek a szalag mellé a többi nőhöz, akik kő kemény fizikai munkát végeztek!!! Míg a hordó hasú, tohonya "férfiak" az automata gépek mellett feküdtek.
13: Egy példa: Szegedi gyufagyár. Egy nő nem volt hajlandó kitakarítani a gépalkatrész mosogató lefolyóját a gyufamasszától, mert hogy szerinte az csak a férfiak dolga lehet. Csak akkor szánta rá magát, amikor az egyik kolléga pár hónap után megfenyegette, hogy beköpi a nagyfőnöknek.
Szinte semmit nem voltak hajlandóak felemelni. Amikor a hámozóban dolgoztam, én voltam a szemét rohadék, mert hogy elnéztem, ahogy az 1 kilós (!) kosarat (amibe a levélgyufa háncsa lett kidobva) emelgetik, és elviszik kiborítani a hulladékdarálóba, ahelyett, hogy mindig én csinálnám.
És még lehetne sorolni. Igaz, már több, mint 20 éve dolgoztam ott, de nem hiszem, hogy ez változott volna.
15: Ez a másik véglet, ez sem normális, megértem.
De az akkor sem helyén való, hogy valaki a munkarészek mintegy egyharmada alól kihúzza magát a nemére hivatkozva. És gondolom, az már nem tetszene neki, ha a cég azt mondaná, hogy oké, nem gond, de akkor nő létére mostantól kevesebb fizut kap, hiszen kevesebb munkát végez.
De hisz a nők kevesebbet kapnak, mert nők. Mindegy milyen vagy mennyi munkát végeznek.
Ez mindenhol így van az egész világon, sajnos.
Elnézést a kérdezőtől nem akarom elvinni a témát másfelé.
"Igaz, már több, mint 20 éve dolgoztam ott"
Hja, hát egy 20 éves példa pár lusta, nyugdíj elötti nővel aztán tényleg naprakész és pontos leképezése a MAI női dolgozóknak...
18: Figyu, ezen (magukat a nemükre hivatkozva munkarészek alól kihúzó) kolléganők közül volt valaki, aki akkor 30 körül járt, és tudom róla, hogy még mindig ott dolgozik, tehát most 50 körül van. És nem hiszem, hogy változtatott volna ezen a tulajdonságán, miért is tette volna?
És több huszon- és harmincvalahány éves kolléganőre jellemző volt ez, nemcsak a öregebbekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!