Vannak az országban a szocializmusból visszamaradt, vagy olyan szemléletű munkahelyek?
Milyen egy ilyen helyen dolgozni?
Diákmunkásként dolgoztam ilyen helyen, az egy kvarchomok-bánya és tisztító üzem volt, még a 60-as években épült, sutyiban ment a piálás, és régimódi dolgozók voltak, akik folyamat háborogtak a kapitalizmus begyűrűzése miatt(belépőkártya, szigorítások).
Tanulmányi úton iskolától vittek a MÁV járműjavítóba, igazi visszarepülés a 80-as évekbe. Kupi, olaj, minden szétdobálva, tipikus svájcisapkás kisöregek, tuti eldugott piás üvegek. Jó hangulat.
Vannak még ilyen munkahelyek manapság?
"Én nő létemre nem fogom ezt csinálni!"
Na mondjad már, hol van ez a munkahely?
Mert ilyennek még nem találkoztam, sőt!
Elektromos műszerész végzetséggel nem vettek fel karbantartónak, mert NŐ vagyok!
De azt mondták, h mehetek a szalag mellé a többi nőhöz, akik kő kemény fizikai munkát végeztek!!! Míg a hordó hasú, tohonya "férfiak" az automata gépek mellett feküdtek.
13: Egy példa: Szegedi gyufagyár. Egy nő nem volt hajlandó kitakarítani a gépalkatrész mosogató lefolyóját a gyufamasszától, mert hogy szerinte az csak a férfiak dolga lehet. Csak akkor szánta rá magát, amikor az egyik kolléga pár hónap után megfenyegette, hogy beköpi a nagyfőnöknek.
Szinte semmit nem voltak hajlandóak felemelni. Amikor a hámozóban dolgoztam, én voltam a szemét rohadék, mert hogy elnéztem, ahogy az 1 kilós (!) kosarat (amibe a levélgyufa háncsa lett kidobva) emelgetik, és elviszik kiborítani a hulladékdarálóba, ahelyett, hogy mindig én csinálnám.
És még lehetne sorolni. Igaz, már több, mint 20 éve dolgoztam ott, de nem hiszem, hogy ez változott volna.
15: Ez a másik véglet, ez sem normális, megértem.
De az akkor sem helyén való, hogy valaki a munkarészek mintegy egyharmada alól kihúzza magát a nemére hivatkozva. És gondolom, az már nem tetszene neki, ha a cég azt mondaná, hogy oké, nem gond, de akkor nő létére mostantól kevesebb fizut kap, hiszen kevesebb munkát végez.
De hisz a nők kevesebbet kapnak, mert nők. Mindegy milyen vagy mennyi munkát végeznek.
Ez mindenhol így van az egész világon, sajnos.
Elnézést a kérdezőtől nem akarom elvinni a témát másfelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!