A munkahelyeteken észreveszitek, hogy a kapitalista szemléletet nehezen tűrik az emberek?
Pl. a rendszerváltáskor kezdték el böködni egymást az emberek: Te Józsi, téged is elkaptak, amikor előbb eljöttél öltözni?
Janikám, megfenyegetek, hogy kirúgnak, mert nem a kijelölt helyen volt a táskám, hanem ott, ahova 20 évig dobtam a sarokba.
Béla, hallottad, lehet beszüntetik a dohányzást a cégnél, hova bújunk akkor, ha rá akarunk gyújtani?
Multicégnél dolgozom, és az emberek folyamatosan, de tényleg folyamatosan próbálnak bújkálni, kijátszani a szabályokat, pl. a termelésben esznek a dobozok mögött, kiosonnak cigizni szüneten kívül.
Kb. 1500 fős cégnél dolgozom, ahol szinte mindenki belefutott már a hülyeségbe, és a régiek anekdotázva sírják vissza a régi laza világot.
Nálatok is volt,van ilyen?
Pl. amikor 15 éve odakerültem a munkahelyemre, egy csomagoló részen kezdtem. Beért mindenki a műszakra, táskák a sarokba hajítva, cigi az asztalra, kezdődött a munka. Óránként kimentünk dohányozni. Mára be is csukták azt a részleget, de amúgy dohányozni csak szünetben lehet gyorsan, a táskák elszeparálva, mindenre szabály, intézkedés van hozva.
Mesélték, ez a multi 1994-ben jött ide, akkor még dohányoztak a gyárban, a targoncákon hamutartó volt. Strandpapucsban voltak az operátorok, a hegesztők trikóban, vagy félmeztelenül. Este 6 után előkerültek a boros, sörösüvegek.Baleset sosem volt, a munka ment.
Mára kemény munkatáborrá fejlődött a dolog, a fluktuáció hatalmas.
"Baleset sosem volt"
Pontosítanék: szinte sosem hozták nyilvánosságra, - egyetlen cégnél sem -amikor baleset történt. Van egy ismerősöm, egyik kezén több ujjperce hiányzik, egy ilyen "sosem volt baleset" következményeként.
Nálunk most is kb. óvodás színvonal megy. Pl. pihenő kártya. Egy brigádnak létszámtól függően van 2-3-4 db, a csoportvezetőnél. Ezzel mehetnek enni, dohányozni.
A dohányzóban akit megfognak kártya nélkül, bónusz elvonás, ha olyan a napjuk, kirúgás.
Na, akkor óvoda mindkét fél részéről: Óvodás a melós, mert megmondták, csak kártyával mehetsz ki cigizni! Óvodás a munkáltató, mert pinekőkártyákkal szórakozik, amikor a termelés rovására nem megy a cigi, mert addig beállnak helyette....
Szoval szerinted kapitalista dolog a szervezettseg, a rend, a biztonsagos korulmenyek.
Ertem.
Nem kapitalista szemlélet kéne. Amiatt, hogy aki jól dolgozik, azt kihasználják, azért nem akar dolgozni igazán senki sem. Vagy ha jól végzed a munkát, akkor növelik az elvárást. Ezért inkább mindenki alig dolgozik.
Ezeken kéne változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!