Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ez igaz lehet, hogy tömegesen...

Ez igaz lehet, hogy tömegesen rúgják ki a Z generációs fiatalokat, mert alkalmatlannak tartják őket a munkára?

Figyelt kérdés

[link]

"A vállalatok a Z generációs munkavállalókat nem sokkal azután bocsátják el, hogy felvették őket” címmel jelent meg cikk az Euronews felületén, ahol a leírtak szerint úgy vélik, az 1997 és 2010-es évek eleje között született generációból hiányzik az erős munkamorál, gondjaik vannak a kommunikációval, nem kezelik jól a visszajelzéseket, valamint általában nincsenek felkészülve a munkaerőpiac igényeire. A cikk azzal indít, hogy a frissdiplomások sokat panaszkodnak azzal kapcsolatban, hogy nehéz beilleszkedni a munkahelyekre, ráadásul a munkáltatók is egyre jobban vonakodnak a felvételükkel kapcsolatban. A jelentés, amely közel 1000 felvételi vezető bevonásával készült, megállapította, hogy minden hatodik munkáltató vonakodik a Z generációs munkavállalókat felvenni, főként a Z generáció jellemzői miatt és azért, mert könnyen megsértődnek, és a mentális egészség terén is sok velük a probléma. Az is felmerült, hogy sok friss diplomásnak okozhat gondot a munkaerőpiacra való első belépés, mivel az óriási kontrasztot jelenthet ahhoz képest, amihez az oktatás során szoktak hozzá. Gyakran nincsenek felkészülve a kevésbé strukturált környezetre, a munkahelyi kulturális dinamikára és az önálló munkavégzés elvárására. Bár a főiskolán szerzett elméleti ismeretekkel rendelkezhetnek, gyakran hiányoznak a gyakorlati, valós tapasztalatok és a munkahelyi környezetben való érvényesüléshez szükséges készségek. A megkérdezett felvételi vezetők arról is beszámoltak, hogy a Z generációs munkavállalóik egy része nehezen tudta kezelni a munkaterhelését, gyakran késett, és nem öltözködött vagy beszélt megfelelően. Egy külön áprilisi jelentés szerint a Z generációs munkavállalók az álláskeresés során túlzottan számítanak a szülői támogatásra.

okt. 25. 08:11
1 2 3 4
 31/38 anonim válasza:
44%
Én szakközépiskolai tanárként szintén ezt tapasztalom, nulla motiváltság, nulla életcél azon kívül, hogy minimális munkával sok pénzt kereshessenek...tiszteletlenek, persze vannak kivételek, de nagyon kevés. Tanári pályám előtt a szakmámban dolgoztam 10 éven keresztül, ahol szintén ezt tapasztaltuk: motiválatlanság, antiszociális viselkedés, hanyag munka...
okt. 25. 21:59
 32/38 anonim ***** válasza:
87%

Nézzük másik oldalról a kérdést. Egy Z generációs 18 éves koráig abba nő bele, hogy "valósítsd meg öngmagad", "élj a mának", "az van amit te akarsz". Aztán ezek kikerülnek a munkaerőpiacra, és ott, az első munkahelyen szembesülnek vele, hogy qrvára nem az van, amit ők akarnak.

A másik baj az, hogy a mai iskolák, középiskolák baromira megengedőek. Nem baj, ha rendszeresen elkésik a gyerek, elnézik neki. Így nem tanulja meg, hogy időben fel kell kelni. És a munkahelyen bizony nagyon nem fogják tolerálni a rendszeres kését. Aztán a mai világban az iskolában ehetnek, ihatnak, szabadon mehetnek wc-re óra alatt is a gyerekek. Így később sem lesznek urai a saját testüknek. Egy többórás üzleti megbeszélésen majd' behugyoznak, meg szédölögnek az éhségtől, mert nem szokták meg, hogy nem minden percben az van, amit ők akarnak.

okt. 26. 10:54
 33/38 anonim ***** válasza:
74%

#32, ennek megint csak a fele igaz. Én még soha nem láttam huszonévest szenvedni meetingen, ahogy az elkésés inkább a mindenkori fiatalok problémája, nem a z generációé. A túl puhán bánnak velük közhelyben szintén van igazság, de csak féligazság.

Tényleg azt a narratívát kapják, hogy ők nagyon fontosak, és ha az igényeik sérülnek, akkor onnan azonnal lépni kell. Illetve azonnali feedbackre, iszonyú rövid távú célokra vannak kalibrálva, ha valamiért sokat kell dolgozni, az nem szexi.

Az, hogy túl közvetlenül vannak kezelve az iskolában... Emberek, ők már baba koruktól így nőnek fel. Egy klasszik poroszos oktatásba ugyanúgy nem lehetne őket bevonni, ez korábban elkezdődik.

De ez szerintem nem tragédia. Bizonyos szempontból csak a cégek szegénységi bizonyítványa, hogy ha egy emberben nincs megfelelési kényszer, nem tiszteli a hierarchiát, akkor nem tudnak vele mit kezdeni.

okt. 26. 19:08
 34/38 anonim válasza:
100%
Köszi, hogy így lepontoztatok...fáj az igazság? A volt munkahelyemre próbálok szakmabelieket beszerezni...egy frissen végzett diplomás fiút kellett kirúgni a hetekben onnan,mert egész nap a telefonját nyomkodta, nem segített a társainak. És végül a főnöknek mikor elbocsájtották annyit bökött oda, hogy ő nem erre számított.Mégis mire? Hogy nem kell dolgozni, mindenki körbeugrálja? Igen, fontos az egyén, meg valósítsuk meg önmagunkat, de szerintem antiszociális módon elvonulni és telefont nyomkodni az nem az önmegvalósítás kategóriája. És szó nem volt túlóráról, túlterhelésről..egyszerűen a napi feladatok ellátását is soknak találják. Természetesen mindig van kivétel,csak jóval kevesebb, mint az előző generációkban.
tegnap 05:52
 35/38 anonim ***** válasza:
60%

"fáj az igazság?"

Jaj, ugyan már... A magam nevében tudok szólni: én azért pontoztalak le, mert a válaszod a létező legsablonosabb, rosszindulatú, általánosító közhely, amit minden sarokban hallani. Pont ugyanúgy, ahogy a "fáj az igazság" duma is.

"ő nem erre számított.Mégis mire?"

Ezt érdemes lett volna tőle megkérdezni. Viccen kívül. nem azért, mert akkor kiderül, hogy neki volt igaza, hanem hogy a leendő munkavállalókkal már felvételkor lehessen tisztázni, hogy mit vállalnak, mire számítsanak.

Amúgy van igazság abban, hogy kis munkára várják a nagy pénzt, de nem azért, mert alkalmatlan, önző, elkényeztetett kis g.cik, hanem mert naivak. Az interneten nőnek fel, és torz képük van a világról; azt hiszik, hogy az ő tudásuk vagyonokat ér a cégeknek - szemben ugye az idejétmúlt közoktatásban, kőkorszaki mentalitással buzgó vén f.szokkal - és szinte verekednek értük.

Aztán ha bekerülnek egy munkahelyre, és aprópénzért tanulófeladatokat végeznek, akkor nem igyekezni fognak, hogy előrébb lépjenek, hanem megsértődnek és telefonoznak, mondván én nem azért jártam egyetemre, hogy ezt csináljam, ezek át akarnak b.szni, hát akkor én sem leszek különb.

Lehet ezen lamentálni, hogy micsoda önző, mihaszna söpredék, vagy lehet velük beszélgetni, példát mutatni nekik. Én pl azt figyeltem meg, hogy ha kapnak egy olyan mentort, akinek a tudása, mentalitása inspiráló nekik, akkor tepernek, mint a kisangyal. Az, hogy a cégben feljebb lépjenek? Hogy a főnök megdicsérje őket? Magasról leszarják.

tegnap 07:31
 36/38 anonim ***** válasza:
51%

Én mostanában tapasztaltam egy dolgot:

kolléga dolgozik, és közben rárakta az iratokat közvetlenül a számítógép szellőzőjére.

Az én feladatom az, hogy a gépek rendben legyenek.

Szólok neki, és erre közli, hogy ezek ott is maradnak, mert nincs helye az asztalon.

Utána még engem löktek ki a szobából, hogy mi közöm hozzá?

tegnap 08:34
 37/38 anonim ***** válasza:
0%
Rárakta az iratokat a számítógépre. Hűha ezek a mai fiatalok mennyire nem tudnak viselkedni. Lehet még a kávét is kilöttyenti rá, ha ilyen hanyag embereket nem basszák utcára abban a pillanatban ahogy iratokat rak a számítógépre
tegnap 08:55
 38/38 anonim ***** válasza:
50%
#36, én őszintén nem értem, mi köze ennek a z generációhoz. Volt egy pöcs kollégád, remélem, már nincs ott, de ennyi.
tegnap 13:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!