Ez igaz lehet, hogy tömegesen rúgják ki a Z generációs fiatalokat, mert alkalmatlannak tartják őket a munkára?
"A vállalatok a Z generációs munkavállalókat nem sokkal azután bocsátják el, hogy felvették őket” címmel jelent meg cikk az Euronews felületén, ahol a leírtak szerint úgy vélik, az 1997 és 2010-es évek eleje között született generációból hiányzik az erős munkamorál, gondjaik vannak a kommunikációval, nem kezelik jól a visszajelzéseket, valamint általában nincsenek felkészülve a munkaerőpiac igényeire. A cikk azzal indít, hogy a frissdiplomások sokat panaszkodnak azzal kapcsolatban, hogy nehéz beilleszkedni a munkahelyekre, ráadásul a munkáltatók is egyre jobban vonakodnak a felvételükkel kapcsolatban. A jelentés, amely közel 1000 felvételi vezető bevonásával készült, megállapította, hogy minden hatodik munkáltató vonakodik a Z generációs munkavállalókat felvenni, főként a Z generáció jellemzői miatt és azért, mert könnyen megsértődnek, és a mentális egészség terén is sok velük a probléma. Az is felmerült, hogy sok friss diplomásnak okozhat gondot a munkaerőpiacra való első belépés, mivel az óriási kontrasztot jelenthet ahhoz képest, amihez az oktatás során szoktak hozzá. Gyakran nincsenek felkészülve a kevésbé strukturált környezetre, a munkahelyi kulturális dinamikára és az önálló munkavégzés elvárására. Bár a főiskolán szerzett elméleti ismeretekkel rendelkezhetnek, gyakran hiányoznak a gyakorlati, valós tapasztalatok és a munkahelyi környezetben való érvényesüléshez szükséges készségek. A megkérdezett felvételi vezetők arról is beszámoltak, hogy a Z generációs munkavállalóik egy része nehezen tudta kezelni a munkaterhelését, gyakran késett, és nem öltözködött vagy beszélt megfelelően. Egy külön áprilisi jelentés szerint a Z generációs munkavállalók az álláskeresés során túlzottan számítanak a szülői támogatásra.
Sok helyen elvárás a csúcsminőségű munka és ingyen túlóra minimálbérért.
Na, ezt ők biztosan nem fogják csinálni.
A másik oldalról: sok valóban nem tud és nem is akar dolgozni, mert a példaképük az influencer, aki úgy néz ki, mintha semmit se dolgozna.
Érdekes, értem, mire gondoltok, de nekem picit más a megélésem. Én szoftverfejlesztőkkel dolgozom, csomó pályakezdővel, egyetemistákkal, tanítok is egyetemen, főiskolán, sőt: még középiskolában is.
Egyáltalán nem tudom alátámasztani, hogy kevesebb lenne a tudásuk, mint 10 vagy 20 éve, épp ellenkezőleg: nekem a pályakezdő tudásom főleg abból állt, amit az egyetem megtanított, nekik meg egyáltalán nem; folyamatosan képzik magukat, mindegyiknek van ilyen-olyan projektje, webshopja, dolgoznak ide-oda. Számomra megdöbbentő, mikben mozognak már 20 évesen.
A feszkó abból jön, hogy túlértékelik a saját magukat, az ismereteiket és lenézik a rendszert. Olyanok, mint minden naiv húszéves: azt hiszi, hogy érti a világot és idealista elképzelései vannak, csak ehhez bennük nincs megfelelési vágy, ők nem adni akarnak a vállalatnak, hanem kapni. Ráadásul azonnal.
De az én tapasztalatom, hogy ez teljesen kezelhető. Számomra a fő különbség, hogy egy idősebb ember automatikusan megcsinálja, amit kérnek tőle, ha kell, túlórázik is. A z generációsnak meg el kell nyerni a bizalmát, meg kell győzni.
Én csak arról tudok beszélni, amit én tapasztalok. A mi irodánkban dolgozott és dolgozik is viszonylag sok Z generációs, akár alkalmazottként, akár diákként. Azt tudom elmondani, hogy a lusta, normális felnőtt munkavilágba beilleszkedni nem tudó, naplopó stílusból egyre szélsőségesebb példákat látok a Z generációsak között, de messze nem az összesre igaz. A többségük szorgalmas, rendes, sőt IT területen ezerszer képzettebb és jobb, mint az idősebbek. Viszont a kirívó példák között is többen képviseltetik magukat - pl. olyat én még irodában nem láttam eddig, hogy meg van beszélve, hogy fent kell lenni végig a kommunikációs platformon, és csak 1 órára jelentkezik be, aztán azt hiszi, az rendben van. Vagy hogy füves cigit teker a szünetben. Vagy hogy arra meg kell tanítani a kollégáinak, hogy na ásítson tátott szájjal úgy, hogy nem teszi a szája elé a kezét.
Amit én látok a közeli boltokban, ott viszont kortól független a nemtörődöm, suttyó viselkedés.
"Ha valakit úgy vettél fel excel tudással, hogy ő beleírta a jelentkezésibe, akkor tanítsd csak be, megérdemled."
Bele volt írva az állásajánlatba, hogy MS Office felhasználói szint elvárás, az illető meg belírta az önéletrajzába, hogy ez neki megvan. Nyilván nem fogjuk minden egyes jelentkező Excel tudását letesztelni, főleg, hogy középiskolai tananyag az MS Office.
"Bizony. Az, hogy milyen telefont vagy laptopot kérsz, azt nagyon sok helyen megkérdezik. Ha nem, akkor meg egy csúcshoz közeli modellt kapsz."
Dehogy adnak csúcshoz közeli modellt, a legnagyobb magyar cég eszközállománya kb. az ipari hulladék kategória, főleg a kkv-k esetében. Jellemzően csak a vezetők, vagy a magasabb beosztásban dolgozók kapnak csúcsmodellt.
Nálunk akkoriban (2019) a mérnökök dolgoztam 500 ezres laptopokon, mert nekik kellett a munkájukhoz. De egy adminisztrátor, akinek a munkája kimerül az Office+böngésző kombóban, nyilván nem kap csúcsgépet, mert minek?
"csak 1 órára jelentkezik be, aztán azt hiszi, az rendben van. Vagy hogy füves cigit teker a szünetben"
Ezek nem inkább korosztályi sajátosságok, mint generációsak? Huszonéves kora elején egy csomó ember hülyegyerek. Ilyen hülyeségek nekem is beszaladtak huszonéves korom elején, pedig lassan 40 vagyok.
#18, fene tudja, engem valóban nem úgy neveltek, mégis úgy viselkedtem. Én mentem be ittasan dolgozni, és még menőnek is tartottam. Ma már finoman szólva sem vagyok rá büszke rá.
Volt - y generációs - kollégám, aki konkrétan úgy jött be dolgozni, hogy hajnalban részegen beesett az ágyába, majd reggel "úbazmeg" felkiáltással, hogy elkéset, felugrott és berohant dolgozni. Úgy, ahogy volt mosdatlanul, cefreszagúan, az előző esti pólóban.
És az a durva, hogy egy egészen kiváló munkaerő volt. Nem azért csinálta, mert szart a munkájára, épp ellenkezőleg: be akarta fejezni, amit elkezdett, és nem gondolkodott. Őt erre kellett megtanítani, hogy oké, hogy jó vagy a szakmádban, de ezekre is oda kell figyelni, mert ciki.
Pontosan ez a baj a munkáltatókkal, ami a 14. hozzászólásban szerepel:
egy munkahelyen ahol fontos valamilyen tudás, azt le szokták tesztelni.
Az sem kérdés, hogy milyen színvonalú eszközt adunk a munkához. Ahol vacak a technológia, ott nem lehet színvonalas munkát elvárni. 6 éves laptop lehet, hogy jó, de ahol 6 évig használnak egy laptopot, ott nem lesz juti.
A két leírt dolog egyébként összefügg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!