Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Azok a romániai magyarok,...

Azok a romániai magyarok, akik nem beszélnek románul, mit dolgoznak?

Figyelt kérdés

Milyen munkát lehet úgy végezni, ha valaki nem beszéli az ország nyelvét?

Pl Kolozsváron, ahol nem kizárólag magyarok élnek.

aug. 23. 09:09
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Kolozsváron szerintem nincs olyan magyar, aki nem beszél románul. Ez inkább székelyföldön fordul elő
aug. 23. 09:17
 2/17 anonim ***** válasza:
93%

Én nem ismerek ilyet. Kolozsvár pont nem olyan hely, ahol a magyarok sokan vagy többségben lennének.

De máshol is inkább az idősekre jellemző, akik egész életüket egy faluban, kisebb városban élték le és annak környékén. Ott szinte mindenki magyarul beszélt (beszél). De a középkorúak és a fiatalabbak már nem ilyen zárt világban élnek.

aug. 23. 09:19
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Néhányunknak nem ment túl jól a román, így egy osztrák céghez mentunk. Itt magyarul és németül kell kommunikálni, románul csak az éves orvosi ellenőrzésen.
aug. 23. 09:31
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Székelyföld, vendéglátás.

Magyar zóna, nálunk a román vendégek 99%-ban turisták, a maradék 1% helyi, de az ért és akár beszél is magyarul.

Az előbbiekkel minimális nyelvtudással, de valahogy megértjük egymást.

Itt nálunk csak a rendőrök románok (néhány kivétellel). Máshol is magyar ajkúak dolgoznak: gyárakban, ruhás-, ékszer- és élelmiszerüzletekben, a nagy áruházakban stb. is. Ugyanakkor ügyvédek, valutaváltósok, tanügyben dolgozók, orvosok, városháza alkalmazottai.. nálunk mindenki magyar. Az itt élő románok nem tudom mit dolgoznak.. lehet rendőrők.. :)))

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Anno Kolozsváron az egyetem alatt én pl. egy (magyar) gyerekre vigyáztam. De ott is vannak kifejezetten "magyar" helyek a vendéglátásban.

aug. 23. 10:14
 5/17 anonim ***** válasza:
4: Magyar rendőrök nincsenek is Székelyföldön?
aug. 23. 10:30
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
5: Én nem a 4-es vagyok, de vannak magyar rendőrök. Legalábbis én találkoztam magyarral.
aug. 23. 10:32
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Az állami rendőrök többségében románok.. de van a néhány kivétel, amit megjegyeztem zárójelben.

Illetve van több településen külön helyi rendőrség, ahol inkább magyarok vannak.

A kettőnek teljesen más a hatásköre. Utóbbi inkább ilyen rendfenntartó szerepet játszik, nincs olyan nagy "hatalmuk".

4es

aug. 23. 11:06
 8/17 anonim ***** válasza:

#2, Hidd el nagyon sokan, akik nem varoson nőttek fel nem tudnak románul. De érdekes hogy németül vagy angolul csak megtanul egy részük.

#4, Nem tudom melyik varosban laksz, de a rendorseg mellett van katonaság, tűzoltók, börtön, bíróság, csendőrök, a kevésbé nyilvános Sts vagy Sri, stb. A románok többsége Csikban az államnak dolgozik.

Az eredeti kérdésre, sokan olyan helyen dolgoznak ahol nem kell mas emberekkel kommunikálni, nincs papirmunka, általában felelősség sem.

aug. 23. 14:20
 9/17 anonim ***** válasza:

Igaza van a 8asnak..

Egy picit félreértettem ott a "komolyabb" munkahelyeknél néhányat.. merthogy pl. egy ügyvéd veled magyarul dolgozik, de tovább az ügyet már románul viszi a bíróságon.

Vaaagy pl. egy itteni orvost sem láttam a kórházban, aki románul beszélne.. ezért bezavart egy kicsit ez a fele.

Összevetve az számít, hogy állami vagy magán helyen dolgozol... és azon belül is milyen beosztásban vagy.

aug. 23. 16:07
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
0 nuyelvtudassal alkalmaztak. Aztan megtanultam. Kerdesedre valaszolva komolyabb poziciot nem fogsz betolteni a nyelv ismerete nelkul, de pl peksegekben, gyarakban stb... sokan dolgoznak ugy h nem ismerik a nyelvet.
aug. 23. 17:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!