Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Most felvételizek egy munkahel...

Most felvételizek egy munkahelyre és kérik az előző munkahelyeimen a feletteseim email címét meg telefonszámát, ezzel csak az a baj, hogy én a legutolsót leszámítva senkiét nem tudom. Mégis mi értelme van ennek?

Figyelt kérdés
2022. okt. 7. 12:28
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
21%

A fogalmakkal sem vagytok tisztában!!!

Senki nem kér, mivel nem kérhet SZEMÉLYES ADATOKAT.

De azt SEMMI törvény, SEMMI jogszabály, SEMMI rendelet nem tiltja, hogy a MUNKAVÉGZÉSEDRŐL kérjek információkat. Dolgoztál-e ott egyáltalán, milyen munkakörben, meddig, kilépésed/kirúgásod oka, ...

2022. okt. 8. 10:35
 32/38 anonim ***** válasza:
93%

31-es!

A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.

Konkrétan nem tiltja, de azzal, hogy kötelezi a munkáltatót a dolgozó kérése esetén arra, hogy munkáltatói értékelést adjon, "tisztességessé" teszi az eljárást. Az nem éppen tisztességes, hogy valaki felhív (azt sem tudom, hogy ki), kiadja magát új munkáltatónak, én pedig, aki utáltam a szóban forgó dolgozót, elhordom Őt mindenfélének.

Ezek kivédésére találták ki a munkáltatói értékelést. Adja írásba, és ha hazudott benne, akkor vállalja annak a jogi következményét is.

Ugye azzal tisztában vagy, hogy rossz szándékkal évekre tönkre lehet tenni embereket munkavállalás szempontjából?

Bennem fel sem merülne, hogy felhívjak bármilyen előző munkáltatót, és információkat gyűjtsek a leendő dolgozóról. Hiszen honnan tudhatnám, hogy az, akivel beszélni fogok, egy korrekt személy, elhihetem neki azt, amit mond? És ha a dolgozó pont az ellenkezőjét állítaná? Őt meg sem hallgatom? És ha meghallgatom, honnan fogom tudni, hogy kinek van igaza? Sehonnan...

Ha egy munkáltató írásba meri adni, hogy a dolgozója lusta, megbízhatatlan, felelőtlen, több fegyelmi eljárás is volt ellene, akkor nyilván úgy is van, hiszen tisztában kell lennie azzal, hogy bírósági pert akaszthatnak a nyakába, ha valótlant állít.

Ez így korrekt, nem másképp...

2022. okt. 9. 13:29
 33/38 anonim ***** válasza:
52%

32.

ŐSZINTÉN!

Akkor TE, nem informálnád le az előző helyein a bébiszittert?

Azt az IDEGENT, akire rábízod a gyereked, a házad, a riasztó kódot, esetleg a kocsid is?

Vagy a nálad dolgozni tervezett asztalost sem informálod le, csak simán kap egy kulcsot, 1M előleget, majd hajrá!?

És hol a határ SZERINTED? Pl.: elkérhetem a leendő sofőröm jogsiját? vagy megnézhetem a bizonyítványban az értékelést/jegyet?

2022. okt. 9. 13:36
 34/38 anonim ***** válasza:
Nem kell neked semmit sem megadnod. Ugyanis erre nem kötelezhet egy nem hivatalos szerv sem. Lásd civil cégek, állami de nem hivatalos szervek. Semmilyen jogszabályban nincs ez lefektetve. Másodsorban ott a GDPR is. Nincs jogod kiadni másokról adatokat még email cimet sem! Más eset ha olyan munkahelyre mész el dolgozni ahová a felvételi eljárás része a Nemzetbiztonsági ellenőrzés. Ezzek jellemzően vagy nagyon bizalmas munkakörök, vagy maga szervezetben való elhelyezkedés kinevezés megköveteli. / pl fegyveres testuletek, rendorseg, buntetesvegrehajtás, alkotmányvédelmi hivatal,stb/ ezeknél létezik ilyen s köteles is vagy megadni. Ha nem tudod megadni akkor egyszerűen utánad néznek. Máskulonben koteles vagy megtagadni az eféle kérést a munkáltatótól.
2022. okt. 9. 22:42
 35/38 anonim ***** válasza:
A nemzetbiztonsági ellenőrzés erről szól, de csakis állami szerveknél ahol ez előírás!
2022. okt. 9. 22:45
 36/38 anonim ***** válasza:

"Akkor TE, nem informálnád le az előző helyein a bébiszittert?"

Nem bébiszitterről beszélünk a kérdésben.

Munkaviszonyról van szó!!!! Az MT hatálya alá tartozik, ez nem önálló tevékenység. Ne keverd a kettőt!

Nyilván ha egy vállalkozót bíznék meg a házam felépítésével vagy fogorvost, nőgyógyászt keresek, akkor érdeklődöm azoktól, akiknek már volt hozzájuk szerencséjük, hogy milyen véleményen vannak róla, a munkájáról. Aztán majd eldöntöm, hogy kell a sz@r, vagy sem.

Itt viszont munkajogviszonyról beszélünk...

Egyébként ha már így megkérdezted, semmiféle idegenre nem bíznám a gyerekem.

2022. okt. 10. 05:42
 37/38 anonim ***** válasza:
Egyébként a bébiszitternek is lehet mondani, hogy légyszi hozzon ajánlást az utolsó X munkaadótól, és az ajánlólevél alapján már jogszerűen kapott információk alapján megkérdezni a korábbiakat, nem a leendő szittertől kérni el jogtalanul magánszemélyek(!) személyes adatait és engedély nélkül zaklatni őket.
2022. okt. 10. 06:46
 38/38 anonim ***** válasza:
100%
Teljes keveredés van a fejekben itt. A munkajogviszony teljesen más mint amikor egy szolgáltatast veszel igénybe. A munkavállaló munkaerejének minősége kicsit több mint aféle szolgáltatás. Más: szolgáltatokról legtobb esetben van vélemény a neten, ha meg nincs így jártál. Vagy leesik a feltett csempe a faladról vagy nem🙂számla nélkul meg ne dolgozzon nekem a szolgáltató,mar csak azert sem mert így tudok reklamálni az elvégzett munka vagy nyújtott szolgáltatas ügyében. Akár hivatalos szervekhez fordulva. Erre meg vannak ezesetben az eszközök, h milyen formában tudjuk a panaszunkat benyújtani. A bébiszitter esetében is akár. Viszont a munkajog egy teljesen más kérdés nem kérdezhetnek utána a munkavállalónak, s a munkavállaló se adhat ki személyes adatokat a volt munkáltatóiról.
2022. okt. 10. 17:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!