Az tényleg megesik, hogy valakit kirúgnak, majd azt várják tőle, hogy a felmondási ideje alatt ő tanítsa be az utódját?
30: A kettő egy kicsit más kategória. De amúgy ha egy tesitanárt vagy edzőt már kirúgtak pár helyről, az ő munkába állási esélyeik is romlottabbak.
Szó mi szó, ha valakit azért küldenek el, mert telis teli hibákkal a munkája, attól abszurd dolog azt várni, hogy adja tovább a tudását az utána jövőnek.
De mi van, ha a szakértelme elég a munkához, csak helyismeret kell?
Ez esetben elég ha megmutogatja mi hol van és dolgozik magától az új kolléga. Mondjuk én ezt nem betanításnak hanem munkakör átadásnak nevezném inkább, de ilyen esetben nem gond szerintem a cégnek.
"ha valakit azért küldenek el, mert telis teli hibákkal a munkája, attól abszurd dolog azt várni, hogy adja tovább a tudását az utána jövőnek"
Ha annyira gáz, akkor nem fogják rábízni. De általában nem amiatt rúgnak ki valakit, hogy semmit se tud arról, hogy hogyan kellene végeznie a munkáját - ha pedig legalább elméletileg tudja, akkor el tudja mondani, meg tudja mutatni a másiknak.
Ha az új ember jobb, mint a régi, akkor betanítás közben is látni fogja, hogy mi az, amit jobban is lehetne csinálni, mint ahogy a betanító mutatja neki. De attól még hasznos a betanítás, hogy lássa, milyen folyamatok vannak, mit hogyan szokás, mi mivel hogyan függ össze, stb.
Na jó, amúgy vannak kivételes esetek, amikor belemennék. Például:
Külföldön élek, itt úgy van a törvény, hogy max. 3 alkalommal adhatnak határozott idejű szerződést, utána vagy határozatlant kell adniuk, vagy elküldeniük a dolgozót. Elég gyakran az utóbbi történik, mert nem akarnak felelősséget vállalni, lekötni az illetőt, és miegyebek. Velem is megtörtént már utóbbi háromszor is, sőt még sehol nem kaptam határozatlant (amúgy odahaza sem.) Volt olyan hely, ahol a személyes főnököm sajnálta a dolgot, mert ha rajta múlik, maradtam volna, csak a fővezetőség akkor éppen senkinek nem akart határozatlant adni, inkább az új ember felvételét szorgalmazták. Na ha ilyen esetben kérnének meg, hogy tanítsak be valakit, akkor nyilván benne lennék, hiszen nem galád okokból vagyok kirúgva.
Ha mondjuk arról van szó, hogy a főnök szimpatikus és rendes, csak egyszerűen a munkahely és a munkamenet nem fekszik nekem, ergo kölcsönös az érzés, hogy ez a hely hosszútávon nem nekem van kitalálva, és ebben egyetértünk, talán még akkor is oké, hogy tanítsam be, aki a helyemre jön.
De ha valahonnét mondvacsinált indokokkal küldenek el, a kollégák túrnak ki, a főnök unszimpatikus, esetleg egy hatodrendű bunkó, utáljuk egymást vele esetleg a kollégákkal is, na ott aztán hiába várnák el tőlem, hogy tanítsam be az utódot.
Ha ez a helyzet, tanítsd be őt rosszul. Hallgass el fontos infókat, stb.
Vagy menj el táppénzre és pihend ki magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!