Hogy járok jobban: ha kirúgnak, ha felmondok vagy ha közös megegyezéssel megyek el?
Felmondás vagy közös megegyezés. Egyszerűen megdumálod a feletteseddel vagy vezetővel hogy nem akarsz ott melózni tovább.
Ha próbaidőn vagy, akkor felmondási időt se kell töltened, hanem otthagyhatod egyből a helyet.
Ennyire azért nem egyszerű a normális válasz :)
Milyen szempontból szeretnél jól járni?
Amennyiben hosszabb ideje (évek óra) dolgozol a jelenlegi munkáltatódnál, úgy ANYAGILAG jobban jársz a munkáltatói rendes felmondással és/vagy a közös megegyezéssel, mint a te munkavállalói felmondásoddal (végkielégítés jár, illetve a közös megegyezésben tk. a végkielégítésen kívül bármiben megállapodhattok anyagiakban is, ami nektek megfelel)
Amennyiben a későbbiekben számítasz még a volt munkáltatód/felettesed referenciájára, esetleg elképzelhető, hogy a jövőben is fogtok együtt dolgozni, akkor a közös megegyezés a legpraktikusabb.
Ha a munkáltatód számára is presztízskérdés, hogy a dolgozóitól hogyan válik meg, mekkora pl. a munkavállalói fluktuáció (esetleg a főnök bónusza is függ ilyenektől:) akkor azért lehet szorgalmazni a közös megállapodást.
Összességében akkor érdemes közös megegyezéssel bontani a munkaviszonyodat, ha:
- anyagilag LEGALÁBB annyi juttatást kapsz, mintha felmondanának (sőt valamivel többet, hiszen akkor miért nem mondanak fel?)
- a jövőben még összefuthattok vagy számít a referencia, jó vélemény
- nincs jogsértés egyik oldalról sem (akko nyilván az érintett fél azonnali hatállyal, de legalábbis egyoldalúan is igyekszik megoldani a helyzetet)
A te munkavállalói felmondásoddal akkor jársz a legjobban általában, ha már megvan az új helyed, sürget az idő, végkielégítésre nem számíthatsz (nem akarnának elküldeni, de ott marasztalni sem), a közös megegyezésre a munkáltató nem hajlandó (sértettség miatt stb.) vagy semmivel nem lennél előnyösebb helyzetben (nem engedne el előbb, nem tekintene el pl. a felmondási idő letöltésétől, nem kapnál plusz juttatást megegyezés szerint, ha normálisan át tudod adni a munkaköröd stb.)
Jó lett volna tehát, ha a munkaviszonyodról, a kialakult helyzetről kicsit normálisabban írsz valamit. :)
2011 óta van folyamatos munkaviszonyom, de itt csak ez év áprilisától dolgozok. A felettesem az aki miatt el akarok innen menni. A szerződésben nincs semmi, hogy kapnék végkielégítést ha közös megegyezéssel mennék el. Viszont a munkaáltatói jogkör gyakorlóm az a felettesem felettese (egyben középiskolás haverja) szóval nem tudom, hogy ha megmondanám nekik, hogy el akarok menni, akkor milyen reakcióra számíthatok, hogy le akarnák e dolgoztatni velem a 2 hónap felmondási időt vagy sem. Az biztos, hogy csak úgy mennék el innen ha már megvan az új munkahely (viszont ott meg az a nehéz, hogy nem szeretnek 2 hónapot várni valakire). Emiatt gondoltam arra, hogy ha felvesznek valahova, csinálok valami olyat, hogy kirúgjanak (feltéve ha nem engednek el közös megegyezéssel)
Amennyire eddig megismertem a feletteseimet jó referenciára nem számíthatok tőlük (mert szemetek és irigyek) ha valakit meg kell adni az új munkáltatómnak akkor az eggyel előtti munkahelyemet adnám meg (onnan másik városba való költözés miatt kellett eljönnöm ide)
2. hosszú válaszolód vagyok.
jajj Istenem- nézz már legalább minimálisan utána a jogaidnak és a kötelezettségeidnek!!!!
Ha ennél a cégnél április óta dolgozol, akkor TÖRVÉNY szerint nem jár neked végkielégítés akkor sem, ha a munkáltatód mond fel (ehhez több éves munkaviszony szükséges az ADOTT MUNKÁLTATÓNÁL, nem összességében!)
Ugyancsak a törvény szerint 30 (!) nap a felmondási idő nem 2 hónap, mely alól a munkáltató felmenthet (illetve nyilván van időarányos szabadságod is, amit ilyenkor ki kell adnia, csak különleges esetben válthatja meg pénzben)
Nem tiltja a törvény, hogy a felmondási időd alatt új munkaviszonyt létesíts és oda járj el dolgozni, ha a régi helyeden egyébként fel is mentettek a munkavégzés alól.
Az, hogy valami "disznóságot" csinálj, hogy a cég mondjon fel, nagyon nem ajánlom. Munkavállalóként is van kártérítési kötelezettséged, ha nem jó a hangulat, akkor simán lehet, hogy a szándékos károkozásodat rádperelik (jogosan!)
Nézz utána az ún. MŰKÖDÉSI IGAZOLÁS fogalmának: nem a főnököd jófejségétől függ az, hogy kiadják-e, ha kéred és mit írnak bele! Érdemes egyébként kikérni és nekik kötelességük kiadni. Ha nem követtél el BIZONYÍTHATÓ mulasztást, akkor kizárólag pozitív tartalmú igazolást fogsz kapni, ami esetleg a későbbiekben is fontos/hasznos lehet, mint referencia. Ez nem személyes ellentétekről, hanem a munkáddal, a munkavégzéseddel kapcsolatos TÉNYEKRŐL szól.
Nem tudom, mennyi idős vagy, de elszomorít, hogy ennyire nem vagy tisztában a munkaviszonyod körülményeivel.
Egy kb. 30 perces olvasgatást szerintem megérne a dolog...
Minden jót.
...még egy gondolat (előző vagyok).
A törvény mellett érdemes tudnod azt is, hogy van-e a munkáltatódnál kollektív szerződés, abban lehetnek a törvényi minimumokhoz képest plusz juttatások, feltételek- így tényleg előfordulhat pl. 2 havi felmondási idő is.
Jellemzően nagyobb cégeknél van ilyen és benne van a munkaszerződésedben (olvasd el!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!