Az tényleg megesik, hogy valakit kirúgnak, majd azt
várják tőle, hogy a felmondási ideje alatt ő tanítsa
be az utódját?
11/38 A kérdező kommentje:
Amúgy ez az új dolgozó szemszögéből nézve is furcsa lehet. Legalábbis számomra elég érdekesen csapódna le, ha arról tájékoztatnának, hogy az elődöm ki van rúgva, mert mindent rosszul csinál, amúgy ő fog engem betanítani.
Az persze egészen más eset, ha igazából az van a háttérben, hogy az új dolgozó a főnöknek rokona vagy havercimbije, és valójában szó sincs leromlott teljesítményről, az csak kamuindok.
A valóságba nem fogsz találni embert aki meg csinálja a munkáltató nem fog pereskedni mivel végkielégitést se akkarnak fizetni itt.Ez nem Amerika
2021. okt. 15. 20:00
Akinek egy csöpp esze van, bármilyen munkát eltud szabotálni. A felvázolt szituációban én ezt tenném. Az utódomat elárasztanám infóval.
2021. okt. 15. 22:07
A rendes felmondás követelményei elég szigorúak, a munkáltatók legtöbbször közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt. (próbaidő után)
Rendes felmondással két fő indokkal lehet felmondani a munkaviszonyt, amit tényszerűen meg is kell tudnia védeni egy esetleges munkaügyi per során:
1. Munkavállaló magatartása, képessége: itt ugye az merül fel, hogy ez miért csak próbaidő után "derült ki". Illetve ha betanításra elég jó valaki, akkor azért mégiscsak ért a feladatokhoz valamennyire.
2. Munkakör megszűnése (leépítés): Itt az a követelmény, hogy hasonló munkakörbe legalább 6 hónapig nem lehet felvenni senkit. Nyilván ilyenkor sincs utód, akit be kéne tanítani.
2021. okt. 16. 06:52
Olyan történt velem, hogy én mondtam fel és tanítottam be az utódomat. Ez más eset. Ha engem küldenének el, de még maradjak 2 hétig, akkor 2 hét táppénz. Dehogy tanítanék be bárkit is. Volt hely, ahonnan elküldtek miután tüdőgyulladást kaptam a jó munkahelyi körülmények miatt, de akkor azonnal meg is mondtam, hogy 1 napot nem dolgozok itt tovább.
2021. okt. 16. 10:55
Alapítványi iskolás nyavalyás, nem kell vele foglalkozni.
(akkor is, ha megint törölteted a válaszomat)
2021. okt. 16. 11:34
17/38 A kérdező kommentje:
16: Mellément! Gőzöm nincs, mi alapján hiszel Balázskának. Talán hőzöngök? Kötekszem? Leírok valami abszurd kamusztorit? Balu sose tesz fel ilyen vonatkozású kérdést, hogy hallott xy dologról, és hogy vajon igaz-e, hanem a maga kitalált történeteit nyomatja. :)
18/38 A kérdező kommentje:
Mellesleg az egyik alkalommal pont tőle olvastam itt ilyen sztorit, hogy kirúgták, és vele akarják betaníttatni az utódját. (Szokás szerint felismerhető volt a stílusa.) De egyszer olyantól is olvastam, aki normál stílusban komolyan mesélte.
Olyanról hallottam, hogy felvették az utódot mint segítséget, és amikor már önállóan tudott dolgozni, akkor küldték el a régi dolgozót, akinek eleve magasabb is volt a bére. Van Fehérváron olyan multi, aki a régi dolgozóinak többségét így lecserélte.
2021. okt. 17. 03:21
Velem történt hasonló. Csak nem kirúgtak, hanem simán lejárt a szerződésem. De azt elvárták volna, hogy tanítsam be az utódomat, a szerződés lejárta előtt 1 hónappal. Na, én ezt megtagadtam. Aztán karanténba került a fél banda, dolgozhattam helyettük. A betanítás végül elmaradt, mert az új h{lgyemény mégsem az én feladataimat kapta.
2021. okt. 17. 18:06
Kapcsolódó kérdések: