A munkáltató oltással fenyegetőzik. Tehet ilyet?
Több kollégámat és engem is megfenyegetett azzal hogy nem fogadja el azt védettségi igazolványt aki átesett a víruson.
Azt mondja hogy ha továbbra is ott akarunk dolgozni, oltassuk be magunkat bármilyen vakcinával mert különben lecserél minket.
Jogilag megteheti ezt?
(Vendéglátásban dolgozunk)
Nem a munkavállalónak kell bizonyítani az ellenkezőjét. Állíthatja a munkáltató a romlott teljesítményt, de bizonyítania kell, mert ha csak mondja, az nem kézzelfogható. Pl. hogy ezt írásban is adta többször. A munkaügyi perekben szerencsére inkább a munkavállaló felé hajlik a bíróság, és a munkáltatónak kell bizonyítani az indokait konkrét esetekkel, nem a munkavállalónak az ellenkezőjét. Pl. nekem volt olyan elbocsájtási indokom, hogy "csoportmunkára alkalmatlan" vagyok. Az ügyvéd azt mondta, ez hiba volt a céges jogásztól, mert hogy lehet ezt bizonyítani? Ráborítottam az asztalt valakire vagy veszekedtem? Ilyen nem volt. Ezt bizonyítani a munkáltatónak kell, beküldhet tanúnak munkatársakat, de a hamis tanúzást büntetik és ezt közlik is velük, és az ügyvéd a kérdéseivel rutinból felmossa velük a padlót. Az én esetemben a munkáltató (multicég) egyből belement a perenkívüli egyezségbe, feltételként visszavonta a fent említett indokot és fizetett még 2 havi bért. Elég olcsón megúszta, már bánom, hogy ennyivel beértem, de az ügyvéd rábeszét, mert neki csak az volt a fontos, hogy gyorsan hozzájusson a sikerdíjához.
Esetetben talán ki lehetett volna játszani a munkáltató ellen a zsebbefizetést egy NAV-os feljelentés beígérésével.
Más a helyzet, ha szerződéssel foglalkoztatnak valakit, ahogy gondolom a vendéglátásban gyakran megtörténik. Ilyenkor felmondhat mindkét fél indoklás nélkül is. Ha a munkáltató mond fel a szerződés lejárta előtt, ki kell fizetnie a szerződés lejártáig esedékes bért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!