Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A munkáltató oltással fenyeget...

A munkáltató oltással fenyegetőzik. Tehet ilyet?

Figyelt kérdés

Több kollégámat és engem is megfenyegetett azzal hogy nem fogadja el azt védettségi igazolványt aki átesett a víruson.

Azt mondja hogy ha továbbra is ott akarunk dolgozni, oltassuk be magunkat bármilyen vakcinával mert különben lecserél minket.

Jogilag megteheti ezt?

(Vendéglátásban dolgozunk)

2021. máj. 13. 15:25
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
82%
19: És mégis hogy bizonyítaná? Vendéglátásban? Én is abban dolgozom, engem is rúgtak már ki leromlott teljesítményre hivatkozva, miközben csak az volt a baj, hogy nem voltam hajlandó embertelen mennyiségű túlórára, ŕáadásul zsebbe. Ilyen alapon én is pereskedhettem volna? Nem hiszem.
2021. máj. 15. 15:50
 22/25 anonim ***** válasza:
68%
Nem tudom mi volt a felmondásodban indokként leírva, de a leromlott teljesítményre utaló panaszt előzetesen közölni kellene, figyelmeztetéssel, fegyelmivel, ennek meg nyomának kellene lenni. Tudom, hogy nem így van, de egy munkaügyi per során a bíróság csak konkrétumokat fogad el (dokumentumok, tanúk alapján), általános indokokat nem. De van, hogy nem is jut idáig a dolog, hanem belemegy a cég egy perenkívüli egyezségbe. Ha a cég létszámleépítéssel indokol, azt nem nagyon lehet megtámadni, de akkor 90 napig nem vehet fel senkit, mert csak azután van jogvesztés, vagyis az elbocsájtott akkor már nem indíthat pert.
2021. máj. 15. 16:37
 23/25 anonim ***** válasza:
96%
Előzőhöz még: ezek csak akkor állnak fenn, ha a munkáltató mond fel, közös megegyezésnél nincs mit pereskedni. Ezért is próbálják az utóbbira rávenni az elbocsájtottat.
2021. máj. 15. 16:45
 24/25 anonim ***** válasza:
72%
22: A létszámleépítés világos, ezért nem is nagyon hivatkoznak arra ilyen esetben. De a romlott teljesítménynél mit kellene bizonyítani? A főnök váltig állíthatja, hogy ő a megelőző hónapokban többször is jelezte a dolgozónak, hogy nincs már megelégedve vele. Senki nem tudja bebizonyítani az ellenkezőjét.
2021. máj. 15. 17:08
 25/25 anonim ***** válasza:
96%

Nem a munkavállalónak kell bizonyítani az ellenkezőjét. Állíthatja a munkáltató a romlott teljesítményt, de bizonyítania kell, mert ha csak mondja, az nem kézzelfogható. Pl. hogy ezt írásban is adta többször. A munkaügyi perekben szerencsére inkább a munkavállaló felé hajlik a bíróság, és a munkáltatónak kell bizonyítani az indokait konkrét esetekkel, nem a munkavállalónak az ellenkezőjét. Pl. nekem volt olyan elbocsájtási indokom, hogy "csoportmunkára alkalmatlan" vagyok. Az ügyvéd azt mondta, ez hiba volt a céges jogásztól, mert hogy lehet ezt bizonyítani? Ráborítottam az asztalt valakire vagy veszekedtem? Ilyen nem volt. Ezt bizonyítani a munkáltatónak kell, beküldhet tanúnak munkatársakat, de a hamis tanúzást büntetik és ezt közlik is velük, és az ügyvéd a kérdéseivel rutinból felmossa velük a padlót. Az én esetemben a munkáltató (multicég) egyből belement a perenkívüli egyezségbe, feltételként visszavonta a fent említett indokot és fizetett még 2 havi bért. Elég olcsón megúszta, már bánom, hogy ennyivel beértem, de az ügyvéd rábeszét, mert neki csak az volt a fontos, hogy gyorsan hozzájusson a sikerdíjához.

Esetetben talán ki lehetett volna játszani a munkáltató ellen a zsebbefizetést egy NAV-os feljelentés beígérésével.

Más a helyzet, ha szerződéssel foglalkoztatnak valakit, ahogy gondolom a vendéglátásban gyakran megtörténik. Ilyenkor felmondhat mindkét fél indoklás nélkül is. Ha a munkáltató mond fel a szerződés lejárta előtt, ki kell fizetnie a szerződés lejártáig esedékes bért.

2021. máj. 15. 21:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!