A munkáltató oltással fenyegetőzik. Tehet ilyet?
Több kollégámat és engem is megfenyegetett azzal hogy nem fogadja el azt védettségi igazolványt aki átesett a víruson.
Azt mondja hogy ha továbbra is ott akarunk dolgozni, oltassuk be magunkat bármilyen vakcinával mert különben lecserél minket.
Jogilag megteheti ezt?
(Vendéglátásban dolgozunk)
Jogilag nem.
Gyakorlatban talál kiskaput és megteszi.
A helyedben keresnék más munkahelyet, ahol nem ajánlásnak veszik a jogszabályokat.
A magánvéleményem nekem is ez lenne alapvetően, de egyrészt a kérdező arra kíváncsi, hogy mi a törvényes, másrészt aki frissen esett át, annak nem sürgős az oltás szvsz. (Harmadrészt meg van akinek ellenjavallt az oltás.)
1-es voltam
"Azt mondja hogy ha továbbra is ott akarunk dolgozni, oltassuk be magunkat bármilyen vakcinával mert különben lecserél minket."
Összeesküvéselmélet, mondták eddig a nagyokosok. Erre vajon mit szólnak?
Háziorvos most közölte telefonon hogy nem ajánlja az oltást aki az elmúlt 6 hónapban átesett a víruson.
Azt mondja hogy az oltás elpusztítja az immunrendszer által termelt antitesteket, és a legelső oltás nem mindig hatásos. Így ha újra elkapom, akkor durván le fogok betegedni.
Akkor most mihez kezdjek? Nem szeretnék az életemmel játszadozni.
Mondjuk ez nekem butaságnak tűnik, én a karanténom letelte utáni első napon kaptam oltást, apukámnak is valami 2 hét telt el.
A háziorvosod nagyon nagy hülyeséget beszélt, vagy te beszélsz mellé.
A kérdésre: Bárki megteheti, hogy bizonyos szabályokhoz köti a munkavégzést. Egészségügyben eddig is voltak kötelező oltások. A kombájn vezetőnek nyilván olyan kategóriás jogsi kell.
Per pillanat az a helyzet, hogy léteznek milliók, akik a koruk, vagy az alap egészségügyi állapotuk miatt nem olthatóak. Egy munkáltató - jelen esetben egy vendéglátós tulaj - nem engedheti meg magának, hogy még az árnyáka is rávetüljön, hogy az ő éttermében fertőződött meg valaki a pincér/szakács/stb miatt, mert akkor eléggé megcsappanna a vendégköre. Ugyanez a helyzet lenne, ha egy étteremben ételmérgazés, vagy kártevő lenne. Mivel az már totálisan, tényszerűen bizonyított, hogy az oltottak nagyságrendekkel kevesebb vírust ürítenek (ha egyáltalán), mint egy tünetmentes oltatlan, ezért a munkáltató követelése jogos lesz ebben az esetben. Tudom, hogy ez nem tetszik, de jogilag nem a covid-ra fog hivatkozni, hanem simán közegészségügyi veszélyeztetésre. Amint elfogynak a regisztrálók, és nem jelentkezik már több ember oltásra, lefogadom, hogy az ÁNTSZ, és a NÉBIH is rá fog szállni azokra az egységekre, akiknél a munkavállalók nem oltottak, illetve nem tartják be a szabályokat oltás után is. Csúnya vége lesz. Ezt nem fogja bevállalni a főnököd, de más sem.
Ennek alapján van pár választási lehetőséged:
- beoltatod magad, és a dolog le van tudva
- nem oltatod be magad, átmész másik helyre, ahol ugyanezzel fogsz szembesülni egy idő után
- nem oltatod be magad, és átmész másik szakmába, ahol nem lesz kötelező az oltás (kevés ilyet fogsz találni)
- elköltözöl a Szaharába, és ott van esélyed nem megfertőződni, és másokat sem fertőzni, boldogan élsz, amíg meg nem halsz.
Tudom, hogy le fogtok pontozni, de ezt írtam 4 hónappal ezelőtt is, hogy a munkáltatók sorban így, vagy úgy, de oltáshoz fogják kötni a munkát. És a jogszabályokat nem kell ehhez módosítani. Normális helyen az eredeti munkaszerződésben is benne volt eddig is, hogy fertőző betegséggel nem veheted fel a munkát, otthon kell maradnod. Nos, akkor 2 naponta saját zsebből PCR teszt, és ha pozitív, akkor minimum 10 nap táppénz. Kb évente 3-4 alkalommal... Azt kell megértened, hogy a munkáltatónak nem leszel kifizetődő így. Akkor sem, ha amúgy jó munkaerő vagy, és kedvel. Az üzletét nem fogja érted beáldozni, és te is így tennél a helyében.
Ha az összes alkalmazott megtagadja az oltást, akkor max kiírja, hogy "ide senkinek nem kell oltás", és akkor oltást szintén nem akarók térhetnek be. Ezt viszont jogszabály tiltja, úgyhogy rövid életű történet lesz.
Mindez senkinek sem tetszik, nekem sem, de ez maximálisan előrelátható volt.
Mehet a lepontozás. Eddig is azt írtam, hogy hiába pontoztok le, ez sajna így lesz.
Én azt javasolnám, hogy ha semmiképpen nem akarsz "oltakozni", akkor keress egy másik helyet, hátha egy darabig megúszod. A főnököd jogilag megteheti, és meg is fogja tenni.
Nem pontozlak le, de fura amit írsz. Több cikket is olvastam munkajogászokkal, egyöntetűen arra jutottak, hogy nem teheti kötelezővé az oltást a munkaadó. (Például, de ez csak egy a rengeteg cikk közül: [link] )
Biztos vagy benne, hogy jogos?
Hiszen eleve nem vagyok köteles a munkaadóm orrára kötni, hogy beoltottak (pl. az én munkaadóm se tudja, hogy oltva vagyok).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!