Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A munkáltató oltással fenyeget...

A munkáltató oltással fenyegetőzik. Tehet ilyet?

Figyelt kérdés

Több kollégámat és engem is megfenyegetett azzal hogy nem fogadja el azt védettségi igazolványt aki átesett a víruson.

Azt mondja hogy ha továbbra is ott akarunk dolgozni, oltassuk be magunkat bármilyen vakcinával mert különben lecserél minket.

Jogilag megteheti ezt?

(Vendéglátásban dolgozunk)

2021. máj. 13. 15:25
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
48%

#10 Ezeregy ponton támadható mind a munkáltató, mind a nem oltott munkavállaló.

A kollegád simán beperelhet téged is, és a munkáltatót is, ha úgy gondolja, a munkahelyen kapta el a fertőzést. Ha esetleg meghal, akkor még súlyosabb problémák várhatóak. Ezt ki vállaja be akár munkavállalóként, akár munkáltatóként?

Ezt érdemes legalább elolvasni, és továbbgondolni. Hosszú a gondolatmenet, és nagyon szerteágazó. A közös pont: joga van mindenkinek az egészségének megőrzéséhez, és az egészséges, biztonságos munkavégzéshez. Az ehhez kapcsolódó rendeleteket, törvényeket érdemes végigtanulmányozni. Nagyon sok irányból lehet ide eljutni, és ez szikla szilárd, támadhatatlan lesz.

Most csak egy példát mondok:

Ha valakinek Hepatitise van, ennek tudatában bemegy dolgozni, és megfertőz másokat, annak nagyon komoly következményei vannak.

A covid esetében a fertőzés "nem tudása" nem fog felmerülni, mert ha nem oltott a munkavállaló, akkor rendszeres tesztelésre fogják kötelezni. Tehát mindenképpen ki fog derülni, hogy oltott-e, vagy tesztel, és ha tesztel, akkor fertőzött-e? Ha belegondolsz, egy étterem tulajdonos a saját s3ggét akarja védeni, hogy vagy oltást kér a munkavállalóktól, vagy folyamatos tesztelést. Ha valaki beperelné a fertőzés gyanúja miatt, jön a kontakt kutatás, amin nagyon gyorsan kiderül, hogy egyik munkavállaló nem oltott, és esetleg tünetmentes hordozó. Hosszú időre bezárhat, plusz a pert is elveszítheti. Nem kicsi dolgok ezek.

A munkaadód nem tudja, hogy oltott vagy. Azt sem tudja, hogy a másik oltatlan. De ha valamelyikőtök megbetegszik, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy igen, vagy nem. Aki megfertőzte a másikat, az repül. Egy munkáltatónak nem kell ez a macera.

Ha nyíltan, egyszerűen megmondja, hogy oltott dolgozhat, akkor gyorsan visszaállhatnak rendes munkarendbe. Ha finomkodik, akkor legalább fél évig küzdhet, ameddig PC módon, sok pénzveszteség árán kiderül, hogy ki a nem oltott. Annak az embernek talál egy csinos indokot, ami az oltástól teljesen független, és kirúgja. Régen az állapotos nőket rúgták ki hasonló módon a törvény megváltoztatásáig. A munkavállaló oldaláról nem volt támadható a döntés, olyan indokot találtak. Vagy csak simán ellehetetlenítették a munkavállalót. Ez is nehezen támadható.

Szerintem kár ezt túlragozni. Ha a munkáltató oltást akar, akkor ki tudja kényszeríteni így, vagy úgy. Maga a tény, hogy gy munkáltató valamit is kikényszerít, nem szimpatikus, de mindig meg lesz a mód, amit meg tud indokolni jogilag. Az állami cégek is, nehogy a magáncégek. (Lásd McDonalsd, és a "kötelező mosolygás")

2021. máj. 13. 16:45
 12/25 anonim ***** válasza:
82%

Jogilag nem, gyakorlatilag igen. Az ismerőseim többségét kötelezte a munkáltatója különféle módszerekkel.

Senki se pótolhatatlan, nincs munkalehetőség, sok a munkanélküli. Kapásból lenne 10 ember a helyedre, úgy vannak vele..

2021. máj. 13. 16:58
 13/25 anonim ***** válasza:
52%

Vicces, hogy lepontoztok, aztán nyavajogtok, hogy az van/lesz, amit írtam. Ezt igazán mulatságos látni. Csak azért, mert nem tetszik, amit írtam, attól még ez a valóság, és ezt ti is tapasztaljátok. A GYIK népe lepontozott 4 hónapja, amikor megírtam, hogy a munkáltatók ki fogják kényszerítani a munkavállalók oltását.

Most ez megvalósul. Most azért pontoztok le, mert megírtam, hogy nem igazán tudtok tenni ez ellen semmit. De persze lehet még vergődni pár hónapig, és ki lehet élni a frusztrációt egy lepontozással. Akkor biztosan minden más lesz :-D Komolyan a GYIK-on a reakciók a legjobbak :-D

OK, ha valamelyikőtök ír majd egy konkrét, megvalósult precedenst, amikor a munkavállaló nyert egy ilyen típusú ügyben, akkor azt lehet majd mintaként használni. Hamut szórok a fejemre, és meghunyászkodva elkullogok. De ebből semmi nem lesz. Ha nem a covid-ra hivatkoznak, akkor majd másra. Attól még, hogy lepontoztátok a kommentet, nem változnak ezek a dolgok fikarcnyit sem.

Külföldön ugyanez lesz a móka, szóval akár külföldi precedenst is lehet majd hozni, HA valaki talál egyet. ;-)

2021. máj. 13. 20:43
 14/25 anonim ***** válasza:
83%

Elözö, teljesen egyetértek veled.

Munkakeresö vagyok, interjun voltam a héten es megkerdeztek, hogy felvettem mar az oltast?

Jogszabály ide vagy oda, a munkaltato dönti el, hogy kit vesz fel es kit nem. Azt utolag mar nem lehet bizonyitani, hogy milyen kriteriumok alapján hozta a dönteset.

2021. máj. 14. 06:04
 15/25 anonim ***** válasza:
32%

15 miért ne mondanád azt, hogy már igen? Egyrészt.

Másrészt, miért ne mondhatnád azt, hogy miért kérdi ezt?

2021. máj. 14. 07:52
 16/25 anonim ***** válasza:
68%

Másrészt, miért ne mondhatnád azt, hogy miért kérdi ezt?”

#1. kérdésre kérdéssel válaszolni illetlenség

#2. Megkérdezhetem, de nem fogom megkapni az állást.

A nagy multiknál már oltópont van

2021. máj. 14. 08:58
 17/25 anonim ***** válasza:
76%

"A kollegád simán beperelhet téged is, és a munkáltatót is, ha úgy gondolja, a munkahelyen kapta el a fertőzést. Ha esetleg meghal, akkor még súlyosabb problémák várhatóak."

Kb. az összes ismerősöm munkahelyén (az enyémen is) voltak fertőzöttek, fel se merült a per...

Na meg ilyen szempontból hiába vagyok beoltva, ha a metrón összeszedem a vírust és megfertőzök valakit munkában.

A fertőzés továbbadását továbbra is a maszk, távolságtartás, fertőtlenítés tudja gátolni. Az oltás max. az esélyét csökkenti.

(Emiatt egyébként aggódok is ha be kell majd járnunk, van kollégám aki egyelőre nem kaphat semmilyen oltást, féltjük őt...)

"joga van mindenkinek az egészségének megőrzéséhez, és az egészséges, biztonságos munkavégzéshez"

Ezzel abszolút egyetértek, és alapvetően támogatom az oltást, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A kollégám akit említettem, olyan kezelést kap ami mellett hónapokig nem oltható. Akkor őt kirúgnák emiatt? A párom csak a héten regisztrált, eddig várt az orvosa állásfoglalására hogy ellenjavallt-e az oltás. Vagy vannak, akik regisztráltak rég, de még mindig nem kerültek sorra. Velük mi legyen? Kirúgják őket? Vagy majd az egyszeri munkaadó mérlegel, hogy pl. gyógyszerallergia, SM betegség, vagy szteroidos kezelés mellett kaphat-e vakcinát valaki? :D Nonszensz.

"A covid esetében a fertőzés "nem tudása" nem fog felmerülni, mert ha nem oltott a munkavállaló, akkor rendszeres tesztelésre fogják kötelezni."

Ez egy tök jó megoldás, szüleim munkaadója pl. így csinálja, heti 2-3 teszt (pcr és gyorsteszt vegyesen). Kicsit irigykedek, nálunk sajnos nincs erre büdzsé, szerencsére nem is vagyunk nyitva és csak az őrök járnak be fizikailag kb., mindenki más otthon.

Tényleg, én teljes lelkesedéssel támogatom hogy minél több ember legyen beoltva, de ez annyira összetett téma, nem gondolom hogy a főnököm tisztje eldönteni, hogy kaphatok-e ilyen injekciót.

A rendszeres tesztelés meg akkor is fontos lenne, ha mindenki be van oltva a munkahelyen.

2021. máj. 14. 10:15
 18/25 anonim ***** válasza:
66%
Nem teheti meg, hogy evvel az indokkal bocsájt el. De kitalálhat mást, mondjuk azt, hogy leromlott a munkateljesítményed. És bebizonyítani nem fogod tudni az indok valótlanságát.
2021. máj. 14. 10:37
 19/25 anonim ***** válasza:
54%
De egy esetleges munkaügyi perben a munkáltatónak kell majd bizonyítani, ott nem fogadnak el ilyen indokot csak bemondásra.
2021. máj. 15. 14:07
 20/25 anonim ***** válasza:
68%

Van más fertőző betegség is, amire létezik védőoltás, de nem kötelező, pedig a betegség egyes emberekre akár halálos is lehet. Például az influenza. Tudom, hogy mások az esélyek, meg a nagyságrend, de attól még amit lentebb írok, feketén-fehéren igaz, és törvény szerint nincs benne helye relativizálásnak.

Egy nem kötelező védőoltás hiányáért a munkáltatód nem rúghat ki, egy nem kötelező védőoltás beadatására nem kötelezhet. Vonatkoznak jogszabályban előírt egészségügyi követelmények a vendéglátósokra. A COVID oltás nincs köztük, tehát ha nem akarod, nem kell, attól még dolgozhatsz a vendéglátásban, mert ha az előírt követelményeknek megfelelsz, akkor alkalmas vagy. Pont.

Mondom ezeket úgy, hogy oltáspárti, és egyszeresen már oltott is vagyok, de az igazságtalanságot és a jogszerűtlenséget azért felismerem, és felháborít.

Persze, ahogy többen írják is, találni fog más indokot arra, hogy kirúgjon, ha akar. Mindenkinek a munkájában lehet hibát találni. Vagy majd megindokolja azzal, hogy nem illesz a csapatba, vagy mit tudom én, valami mondvacsinált marhasággal. Mivel ő sem kötelezhető arra, hogy bárkit foglalkoztasson, aki nem tetszik neki, akkor sem, ha az illető alkalmas a munkára. Ahogy felvenni sem köteles bármelyik jelentkezőt. Megválogathatja az alkalmazottait. Csak nem oltottság alapján, ahogy kor/nem/bőrszín/szexuális beállítottság/vallás stb. alapján sem. Ezek nem lehetnek a KIMONDOTT indokok, amíg nem befolyásolják elkerülhetetlenül a munkavégzést/munkaképességet, ezek helyett más indokot kell keresni.

Készíts hangfelvételt, és ha végül kirúg, kellemes munkaügyi per lehet belőle, ha van kedved hozzá.

2021. máj. 15. 15:37
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!