Elvehetem a borravalót a pincerektol, ez esteben?
Mielott barki is szidni kezdene, olvassa vegig.
Kis ettermet nyitottam 1 honapja. 3 pincerem es 2 szakacsom van. Miota megnyitottunk, minden nap dolgozok, es borravalot nem tettem zsebre.
Kozosen osztjuk az osszeset, a szakacsok es a pincerek kozott.
Nekem nagyon fontos, hogy a profizmus latszon a kiszolgalason, a pincer tudjon ajánlani a vendegnek.
Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerje a menut.
Elso honapban nem kerdeztem ki sem az italokat, sem az eteleket, de hangsulyoztam, hogy szeretnem, ha tudnák mit árulunk, mi van a menun es miert van rajta. Ehhez termeszetesen kozosen leultunk, es el is meséltem a Whiskyket, az italokat, elkeszitesi modokat.
1 honap utan kerdeztem, hogy milyen GIN van a menun, es 2 pincernek fogalma sem volt, a harmadik tudta.
Arra gondoltam, hogy buntetesbol, vagy inkabb motivalas celjabol megvonnam a kozosen osszegyujtott borravalot (NEM SAJAT ZSEBRE TENNÉM, erre esetleg otletet adhat akinek van), attol, aki nem tud valaszolni... mert aki nem ismeri a menut, nem ajánlott, kevesebbet beszel a vendeggel, az gondolon kevesebb extrat tesz a vendegekert, amiert penz jarna.
Osszesen 8 féle etelunk van, es kb 20 féle ital, amit meg kell jegyezni.
Nem hiszem, hogy annyira nagy kéres, viszont g.ci fonok sem akarok lenni.
Elore is köszi a valaszokat. :)
Engem jobban zavar egy olyan pincér aki nincs a helyzet magaslatán, azt sem tudja mit árulnak, meg igazából nem is érdekli, mint egy olyan aki beszédes és vannak ajánlatai.
Ha én magam dönthetek hogy adok-e neki személyesen a zsebébe, akkor nem is szívesen adnék az előbbinek, az utóbbinak viszont nagyon szívesen.
A pincernek fel kell ismerni, milyen tipusu vendeggel all eppen szemben.
Ha valaki nem szereti, ha az etelrol meselnek, az nagyon hamar kiderul. Viszont van, aki igenyli, mert nehez donteni.
Ez nem egy sarki kocsma, egy szinvonalas helyet szeretnenk mukodtetni. :)
Ha valaki nem tudja a hozzavalokat az eteleknek, mar alapbol elvan veszve. Nem varom el, hogy el is keszitse, viszont a folyamatot tudni kell.
Én meg is tudom csinalni, beszelni is tudok rola, ezert varom el. Mert nem lehetetlen.
A pincer dolga ne csak annyi legyen, hogy kiviszi a menut, elveszi, kiviszi a kajat majd leramol.
Pontosan. Ha ennyire képes csak akkor robotokat is beszerezhetnél helyette.
Igenis tudja, a vendég nem csak úgy adja a két szép szeméért még az étel árán felül az extrát. Extrákért adja az extrát. Ez lehet egy mosoly, pár kedves szó, vagy épp egy tanács, egy ajánlat. Vagy egy kérdés rendes megválaszolása.
Ha csak kihozza a menüt, majd a kaját, mint valami gép, és ha kérdezek, fogalma sincs, akkor mire fel adnék pluszt? Pont ez a borravaló lényege. Az elégedettséget jelzi. Ha van egy kérdésem amit nem tud megválaszolni, akkor nem vagyok vele elégedett. Pl ha allergiás vagyok valami összetevőre és megkérdezem hogy egy adott ételben van-e és csak vonogatja a vállát akkor nemhogy borravalót nem adok, de nem is megyek abba az étterembe többé.
Az ember az élet minden területén elvárja a hozzáértést. Akárhová megy, igenis jogos elvárás hogy ha igénybevesz egy szolgáltatást, hozzáértőkkel szembesüljön.
Szerintem érthető a helyzeted: Van egy munka, amit el kell végezni. Elmondtad, hogy miből áll a munka. Nem végezte el mindenki egyformán jól, így nem kap mindenki bónuszt. (Mert lehet itt mellébeszélni, de a borravaló NEM KÖTELEZŐ, hanem egy bónusz.)
Másrészt: Milyen embereket vettél fel? Ahol lakom, ott vannak bénább pincérek, ahol a fizu is kevesebb. Ahol jobb, ott nincs panasz rájuk, tökéletesen végzik a munkájukat.
Nem végezte el mindenki egyformán jól, így nem kap mindenki bónuszt. (Mert lehet itt mellébeszélni, de a borravaló NEM KÖTELEZŐ, hanem egy bónusz.)
Nem egészen. Ezt ugyanis nem a munkaadótól kapja. Így annak joga sincs elvenni.
19, de ha szétosztós rendszer van akkor a vendég nem döntheti el hogy kinek ad és kinek nem. Holott egyértelmű hogy mindenki szívesebben ad egy felkészült embernek mint egy olyannak aki nincs felkészülve a saját munkájából, nem végzi el rendesen a dolgát.
A vendégek is sokkal kevesebbet adnának neki mint annak aki mindenre tud válaszolni.
Szerintem tök jogos azt jutalmazni aki megtanulta amit meg kellett, aki pedig nem készült fel, azt pedig motiválni hogy ő is kap majd ennyit, ha hozza amit elvárnak tőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!