Egy érettségivel rendelkező, tanult, értelmes ember, miért dolgozik a kereskedelemben, vendéglátásban vagy egy gyárban?
Mehetne egy kényelmes, tiszta, meleg, otthonos irodába vagy számtalan helyre. Vagy érettségi után egy, maximum két év ráfordítással képezhetné magát egy okj szakképzésen mondjuk és találna bármilyen szuper melót.
Miért éri meg egy tanult, érettségivel rendelkező embernek tönkremenni idegileg meg lelkileg a vendéglátásban meg a kereskedelemben az emberek miatt?
Szerintetek?
"Amerikában az érettségizett emberek már bizony tanult embernek számítanak."
Hát ezzel el vagy tájolva. Mit gondolsz, miért hipe-olják az egyetemet ott annyira??? Mert ha nincs rendes végzettséged, xart se keresel.
Tanulságképp nézd meg ezt, szépen le van vezetve, hogy mik a költségek, miért érdemes az egyetem:
Szóval lehet valaki érettségivel értelmes, de attól még nem lesz kellemes irodai melója. A Lidlis árufeltöltő elég rossz példa :D
Ne haragudj, de elég egyszerű a felfogásod, vagy nagyon kevés a tapasztalatod.
Én már bánom, hogy anno nem mentem el valami jó egyetemi szakra (jó, be se jutottam volna, mert nem voltam jó tanuló), biztosan érdekesebb munkám lehetne. De hát érettségim van + 3 soha nem használt kereskedelmi OKJ-m, amivel kitörölhetem, mert az OKJ se ér semmit.
Nagyon el vagy tévedve, kérdező. A tanult ember messze nem a mezei érettségivel rendelkező ember. A mai világban az érettségi alap, méghozzá azért alap, mert egyszerűen megszerezhető, sokan megszerzik és arra pont jó, hogy valami kis fény pislákoljon a fejedben történelemről, irodalomról, matematikáról, idegen nyelvről teljesen alap szinten.
Aki tanult annak ennél jóval mélyebb és alaposabb a tudása bizonyos területen/területeken.
És most nem azt mondom, hogy szimpla érettségivel nem lehet művelt valaki, mert igenis lehet, az egyik legértelmesebb barátomnak is csak érettségije van. De a tanultság azért jóval többet megkíván egy egyszerű érettséginél, ami egyébként már 20%-tól megvan (vicc kategória).
Meg azért megkérdezném tőled, hogy az átlagember, akinek van egy érettségije, az mihez ért, milyen hard skillje van, milyen soft skillje van, melyik területen van komolyabb tudása, amivel el lehet helyezkedni "kényelmes" munkakörbe. Komolyan érdekel.
"Legjobb magyarázat erre, hogy egy lidis dolgozó (LIDL Áruházak Zrt.) jobban keres, mint egy orvos." - igen, csak a lidlis dolgozó 10-20 év múlva is ugyanígy fog keresni, én viszont nem láttam még egy orvost sem 10-20 év tapasztalattal nyomorogni, még Magyarországon sem. Bocsi, azt is pontosan tudom, milyen autóval jár egyik-másik orvosom vagy milyen kézitáskája van az endokrinológusomnak (drágább, mint az árufeltöltő egy havi fizetése). Látszik, hogy tök egyszerű szűrővel nézed a világot, egy rendezvény megszervezése is szerinted csak "felhívni három embert, azt kész". Egyébként nálunk a cégben a rendezvényszerzők nagyon jól keresnek és nagyon megbecsülik őket, diplomájuk is van. Ha ennyire egyszerű szerinted, jelentkezhetsz is, aztán meglátjuk, meddig jutsz.
9-es vagyok.
"... az érettségi nem egy egyszerű dolog..."
Tényleg? Mesélj még! Diplomám van ember! Egy mezei érettségivel kb kitörölheted a segged.
Én eladóként kezdtem egy érettségivel, és nem akartam itt megragadni, hát tettem érte. Megcsináltam egy bérszámfejtő okj-t és mellé tb szakon lediplomáztam. Az érettségi kb az,hogy tudsz olvasni.
Amit meg a fizut illeti, a férjem szakmunkás és 2x annyiz keres mint én
Szerintem a kérdező le van maradva pár évtizeddel 😂
Érettségije már minden hülyének is van.
Hát a kérdező vagy rózsaszín szemüvegen keresztül látja a világot, vagy egy piripócspusztai faluban él, ahol még az is nagy szám, ha valaki az általános iskolát kijárja.
Ajánlom a profession. Hu-t, nézz körül az irodai munkák között, 90%-ukhoz kell a diploma. A maradék 10%-hoz meg nyelvtudás kell, de olyan nyelvtudás, amit egy mezei gimiben nem tudsz felszedni. Ha van 2-3 olyan irodai pozi, amihez se diploma, se angol nem kell, az biztosan valami jutalékos call centeres munka, ahol örülsz ha összeszedsz 150 nettót havonta. Annyit meg megkeresel pénztárosként meg vendéglátósként is.
Nekem lett 'kényelmes' irodai munkám érettségivel, de csakis azért, mert anyanyelvi szinten beszélek angolul és eléggé értek az excelhez. Neked ezek közül megy valamelyik? Azt meg csak megsúgom, hogy ami neked kényelmesnek tűnik, az kőkemény munka, a legtöbb cégnél alap a túlóra és nem láblógatás van 8 órában, hanem hétköznap 10 óra munka meg sokszor behívnak hétvégén is túlórázni...
Mert a mai magyar munkaerőpiac egy nagy 0. Kontraszelekció van, Az állások nagy részét ismerős, rokon kapja meg, az irodaiakat meg pláne sőt 99%-ban nők a nyerők (de azért mindig megy a rinya hogy diszkriminálva vannak, holott ez pont fordítva igaz). Mindenhol munkatapasztalatot várnak el, de nem tudom így hogy tudna elhelyezkedni egy pályakezdő. Csak a mérnök vagy informatikus az isten. Nekik rendeznek állásbörzéket is akik már 1 nap alatt kikerülve az egyetemről el tudnak helyezkedni véletlenül sem azoknak akik más területen szereznek diplomát.
Én is az általad említett tanult, értelmes embernek tartom magam. Mégis diplomával a kézben 1 éve kínlódok az álláskeresésel. Kínomban beiratkoztam egy Gyógymasszőr OKJ-ra is de hát olyan szerencsém volt hogy leállt a vírus miatt és semmi hír nincs róla. Pedig azzal nyitva állna előttem az út külföldre is, sajnos a diplomával nem tudnék kimenni dolgozni.
Diplomás építészmérnökként kapok ugyanannyit mintha gyárba dolgoznék és a szalagsor mellett azért jóval kisebb a felelősség és a stressz.
Hacsak nem a kivitelezésben dolgozol építészmérnökként akkor nem vagy megfizetve, de a kivitelező szakma az piszok egy dolog.
A legtöbb építész kollégámmal ugyanaz a helyzet, ezért van az hogy sokan mennek még egyetemre tanítani vagy dolgoznak napi 15 órában, hogy nettó 400 bejöjjön.
Utólag okos az ember, hogy rossz szakmát választott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!