Jogos az a felvetés, miszerint az értelmes emberek nehezen érvényesülnek egy munkahelyen?
Bár abszurdnak tűnhet ez az állítás, mégis teszek egy kísérletet. Volt egy műsor régen a tvbe, ahol egy csoportnak kérdéseket tettek fel, és minden helyes válasszal közelebb kerültek a pénznyereményhez, miközben minden körbe valakit kiszavaztak. Az okosak természetesen bent maradtak, hiszen mindenkinek az volt a célja, hogy minél tovább jussanak. Viszont a vége előtt pár körrel, a rendszer megfordul, és a pár bent maradt buta, kiszavazta az okosat/okosakat, hiszen veszélyt jelentett rájuk nézve.
Rég óta van egy sejtésem, miszerint nem vagyok olyan hülye, mint ahogy azt szinte az összes munkahelyemen állították rólam. Gyakorlatba mindig az alja munkát végeztem, ez alól kévétel volt, ha valahol elakadtak, mert akkor segítettem. De mindig lenézően viselkedtek velem, lekezelően. És úgy is beszéltek velem mintha hülye lennék. Ezt is hittem magamról. Most egy olyan munkahelyen vagyok ahol nincs szükség egyik szakmámra se. Gondoltam kipróbálok egy olyan helyet, ahova más emberek képzelnek engem.
Nos itt is ugyanaz a helyzet, pedig ez a munka borzasztó primitív, és egyszerű. Két nap munka után 1 hibát vétettem, nem többet, egyetlen egyet, elvettek onnan és megvonták a bizalmat tőlem. Pedig jól haladt a csapat, mivel kezdő vagyok ahhoz képest bőven norma felett teljesítettünk, véleményem szerint nem okoztam csalódást. így most két dolog körvonalazódik bennem: Vagy annyira elképesztő hülye vagyok, hogy semmire nem vagyok alkalmas, vagy jogos a kérdés amit feltettem. :D
"Nos itt is ugyanaz a helyzet, pedig ez a munka borzasztó primitív, és egyszerű. Két nap munka után 1 hibát vétettem, nem többet, egyetlen egyet, elvettek onnan és megvonták a bizalmat tőlem. Pedig jól haladt a csapat, mivel kezdő vagyok ahhoz képest bőven norma felett teljesítettünk, véleményem szerint nem okoztam csalódást."
Nem írtad milyen munkád van, de van egy tippem, és egy történetem:
Anyós (értelmes, okos nő, több szakmával) a nyugdíjig lévő idejét egy laza gyári operátori munkával tölti, 3 műszakban.
Meg van adva nekik, hogy kB 300 kupakot le kell gyártaniuk.
Ha valaki 250-et csinál, semmi gond,ha valaki 1x 320-at csinál, arra sem figyelnek fel. A lényeg, hogy a 300 db-ot szépen, szinte mindenki, a maga tempójában meg tudja gond nélkül csinálni.
Egyik nap jött hozzájuk egy új ember a sorra. Buzgó, történő egyén volt, aki már első nap bebizonyította, hogy ivás-evés-pisi-kaki nélkül meg lehet csinálni 500 kupakot is.
A főnökök ebből azt vették le, hogy "jaa, szóval ez sem lehetetlen!"
És azóta a gyártási norma 300 db-ról 400-ra ugrott.
Többet kell dolgozni? Igen. Gyorsabban kell dolgozni? Naná. Több pénzt kapsz? Nem. Szeretik az új embert? Tippelj.
Ez attól is függ, mi az a hiba.
Egy irodában más, ha pl egy ember egy 40 oldalas dokumentumban elír egy szót meg, ha nagyobb összegű kárt okoz a cégnek.
Egy gyorsétteremben más, ha Cola-t kér a vendég és Fantát ad, majd kicseréli sűrű bocsánat kérések közepette meg, meg, ha egy gyors felmosás után nem teszi ki a "vigyázz, csúszik" táblát és a vendég elesik és eltöri a karját.
És még sorolhatnám a helyeket.
Tény, hogy két nap után nem rutinos az ember és vét bakikat még a legegyszerűbb munkában is, de nem mindegy, milyet.
Drága, ha téged idézve mindenféle "alja munkákat, borzasztóan primitív és egyszerű munkákat" végzel, akkor annyira értelmes ember csak nem lehetsz, nem?
Ha értelmes ember lennél, akkor nem valami értelmes helyen kellene dolgoznod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!