Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Neurodivergensként hol érdemes...

Neurodivergensként hol érdemes magyarokkal barátkozni?

Figyelt kérdés

Sajnos az egyetemi éveimet leszámítva, rendre gondjaim voltak az a kapcsolatok létesítésével és főleg a fenntartásával. Általában egy idő után az összes barátnőmnek sok lettem, "terhes", bosszantó volt a jelenlétem. Általában olyan érdeklődési köreim voltak, illetve vannak, amelyekhez másokat hidegen hagynak. Sajnos engem sem érdekel a legtöbb általános beszédtéma, ezért nehezemre esik másokhoz kapcsolódni. Van, hogy hajókatasztrófákról szóló videókat nézek napokon át, esetleg Csernobillal kapcsolatos tartalmakat, érdekel a folklór, a természetfeletti (szkeptikus érdeklődő vagyok), a pszichológia, a rajzfilmek és az állatvilág, természet. Egy időben a dinoszauruszokra és az őslényekre voltam rákattanva (igen, felnőttként), a legújabb hiperfixációim a madarak, ezen belül is bizonyos madárfajok.

Példának okáért benne vagyok több hazai madaras csoportban is, de nem tudom, hogyan tudnék kapcsolódni a többiekhez. Szívesen eljárnék társaságokkal madárgyűrűzésekre (igaz, most ennek nincs szezonja), vadakat megfigyelni meg hasonlók, de nem tudom, hogyan tudnék kezdeményezni. Sajnos további nehezítő tényező, hogy vidéki megyeszékhelyen lakom, jogosítvány nélkül, a legtöbb szervezett túra pedig ugyebár a természetben van, városoktól távol.

Pár hónapja kezdtem pszichiáterhez járni, esélyes, hogy enyhébb autizmusom és/vagy ADHD-m van, időpontot sajnos nem tudtak adni kórházban, így hosszú hónapok, vagy akár évek múlva lesz csak pontos diagnózisom. Mint említettem, sajnos meglehetősen beszűkült érdeklődési köreim vannak, amelyekről órákig tudnék beszélni, illetve eszmecserét folytatni (már ha lenne kivel). Szeretek rajzolni, olvasni, társasjátékozni, illetve filmeket, rajzfilmeket nézni. A legtöbb embert sajnos valamiért irritálom, pedig alapvetően jóindulatú vagyok és igyekszem kedves lenni. Állítólag a mozgásom, gesztikulációm is fura. A legtöbb korombeli már karriert épít és/vagy lebabázott, így ezen témákhoz én aligha tudok hozzászólni, lévén én szívesebben nézek rajzfilmeket vagy dolgozom a saját történetemen. Persze szívesen építenék én is karriert, de ötletem sincs, hogy merre induljak el.

A környezetemben sajnos egy hozzám hasonló személy sincs.

Hol érdemes tehát a magamfajtának barátkozni? Ha bármit is számít, kecskeméti vagyok és főleg 25-35 év körüliek társaságát keresném, baráti célzattal. Ötletem sincs, hol leledzenek errefelé a korombeli neurodivergens egyének. Részemről neurotipikusok is szóba jöhetnének, de őket sajnos többnyire irritálom.

nov. 2. 16:37
 1/10 anonim ***** válasza:
14%

Szia sorstárs! Az én tapasztalataim szerint sehol. A magadfajták ugyanolyan nulla szociális skillel rendelkeznek, nem tudnátok fenntartani semmilyen baráti kapcsolatot. Nem magadfajták pedig kiutálnak.

Neurodivergensként tanulj meg egyedül lenni, mert ez vár rád az életben. Sajnos tapasztalat.

nov. 2. 16:49
 2/10 A kérdező kommentje:

Ez elég szomorú. :(

Annyira jól esne egy eszmecsere az engem érdeklő témák valamelyikéről, esetleg egy jó kis társasjáték-parti, egy közös túrázás, városnézés, hasonló, de egyszerűen nincs rá társam.

Kár, hogy idehaza nem igazán vannak ilyen ingyenes, önkormányzat által szervezett sorstárs-klubok, ahol ki lehetne önteni egymásnak a szívünket, hasonló cipőben járó emberekkel ismerkedni, stb.

A neurotipikusokkal a magamfajtának tényleg nagyon nehéz egy hullámhosszra kerülni, pláne, ha még extrovertáltak is.

Nem tudom magamról eldönteni, hogy extrovertált vagyok-e béna szociális skillekel, ami miatt introverált életmódra "kényszerültem", vagy csak egy extrán magányos introverált.

nov. 2. 17:23
 3/10 A kérdező kommentje:
*introvertált
nov. 2. 17:25
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha magadat autistának gondolod (akár diagnózis nélkül):

[link]

[link] (ide akkor is lehet, ha teljesen bizonytalan vagy)

Ha autista vagy és meglesz a diagnózis akkor (az előzők mellett) még ezt is érdemes megnézni [link] (az inkluzív programokat akár előtte is)

Az egyessel nem értek egyet (mármint általánosan nézve, nyilván nem az ő megélését vitatom), nekem van két több mint 16 éve tartó barátságom (nekik nincs diagnózisuk, de esélyes hogy ők is neurodivergensek, én autista vagyok), meg volt még egy barátnőm közel 6 évig, ő ADHD-s egyébként. Más autistákat is ismerek a többségnek közülük is van(nak) barátja/barátai, meg van akinek párja/élettársa/házastársa meg akár gyereke is van. Nem reménytelen, de tényleg célszerűbb másik neurodivergenseket keresni, bár jellemzően ha nem tudatosan csinálja az ember akkor is NT NT-vel fog összebarátkozni ND pedig ND-vel.

nov. 2. 17:42
 5/10 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon sokoldalú érdeklődési köröd van, sokkal érdekesebbek ezek a témák, mint valami felszínes téma. Szerintem ne nagyobb csoportokkal próbálkozz, mert ha tényleg autista vagy, ők csoportban könnyen ki lesznek közösítve. Kétszemélyes helyzetekben jobban tudnak barátkozni. Ne görcsölj rá, majd kialakul. Az én barátaim a következőképpen jöttek össze: iskolatársak, munkatársak, szomszédok, családtagok barátai, útitársak vonaton, társkereső hirdetés (ő a párom). Ha nyitott szemmel jársz, időnként váratlanul összebarátkozol emberekkel. Sokan vannak, akik szeretnek barátkozni nem átlagos emberekkel, elfogadják, hogy kissé fura vagy. Teljesen mindegy, hogy neurodivergens vagy neurotipikus, normális ember nem diagnózissal barátkozik, hanem az emberrel.
nov. 4. 22:50
 6/10 anonim ***** válasza:
55%

Barátkozzunk bàr nagyon messze vagyok, és nem érdekel sok téma.

De azér...

nov. 8. 20:01
 7/10 anonim ***** válasza:
17%
6! Én írtam neki privátot, lenne bőven közös témánk, nem válaszolt. 😟 Így persze, hogy magányosnak érzi magát.
nov. 11. 12:45
 8/10 anonim ***** válasza:
7.: Lehet, hogy csak nem itt akar barátkozni. Pl. én is automatikusan törlöm, ha valaki ír nekem privátot. Egyszerűen a privát szférám védelme miatt.
nov. 11. 16:51
 9/10 anonim ***** válasza:
23%
8! Én ezt megértem, csak ez kicsit olyan kontraproduktív. Ha már egyszer ráveszi magát, hogy kiírja a kérdést, én ezt úgy értem, hogy nyitni akar mások felé. Főleg, hogy leírja mi érdekli, hol lakik stb.
nov. 12. 13:51
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Kedves 7-es! Eredetileg szándékomban állt írni, többek között neked is, de az elmúlt 1-1.5 hétben nem igazán volt olyan nap (a hétvégéket is beleszámítva), ahol ne keltem volna ébresztőre, ne lettem volna betáblázva. Persze, tudom, mindenki arra szakít időt, amire akar, viszont amióta nemrégiben újra munkába álltam egy majd' féléves kihagyást követően, azóta picit ki vagyok merülve és nem igazán volt energiám levelezni. Én, ha írok, szeretek hosszasan-alaposan válaszolni, ez pedig igenis idő és energiaigényes.

Lényeg, ami lényeg, szerettem volna írni, viszont a fenti események tudatában elbizonytalanodtam. Tudniillik, nem kelt bennem túl jól benyomást, amikor a másik fél közvetlen megkeresése helyett valaki itt kezd el panaszkodni. Persze gondoltam rá, hogy megírom, jelenleg elfoglalt vagyok, de belegondolva nem éreztem úgy, hogy bárkinek is magyarázattal tartoznék emiatt.

Másrészről meg valóban kiábrándultam a gyakoris ismerkedésből, lévén, 10-ből 9 esetben vagy egyoldalú a dolog vagy egyik levélről a másikra egy szó nélkül felszívódnak. Túl sok csalódás ért már ezen az oldalon. Nem vagyok azért teljesen ellene, de kétszer is meggondolom, hogy ki előtt merjek megnyílni, kinek merjek bizalmat szavazni, annyiszor estem már pofára.

"Élőben" talán nagyobb szerencsével járnék, ezért elsősorban valóban inkább programok, túrák, csoportos foglalkozások, kerekasztal beszélgetések, ilyesmik érdekelnének. Ettől függetlenül a levelezéstől sem zárkózom el. Ugyanakkor frusztrál, ha valaki túlságosan tapad, nyomul, minden apróságon felszívja magát (pl. x hétig nem tudok válaszolni egy üzenetre), vagy éppen teljesen érdektelen és úgy kell belőle harapófogóval kiszedni a szavakat.

Értelmes, érdeklődő, toleráns, ugyanakkor kellően asszertív és nyitott levelezőpartner olyan ritka, akár a fehér holló.

Persze, lehet, hogy az én elvárásaim túl magasak.

ma 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!