Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Mi lehet velem a gond, ha...

Mi lehet velem a gond, ha folyton elhagynak az emberek? Mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés

A családom nem szeret, barátaim nincsenek. A legtöbb embernek már gyerekként is az idegeire mentem, manapság szimplán csak levegőnek néznek. A volt munkahelyemen sem tudtam barátkozni, felnőttképzésen sem, pedig próbáltam közeledni, de valahogy sosem a megfelelő emberekhez. Még online berkekben sem érdeklek senkit, még a “gyakoris” levelezőpartnereim is elhagytak. A hobbim az írás és a rajzolás, jelenleg egy saját történeten dolgozom. Ez az egyetlen örömforrás az életemben, de sokszor még ehhez sincs kedvem, mert manapság az álláskeresés, illetve önutálat és öngyilkossági gondolatok kötik le a gondolataim zömét. A képeimet viszonylag rendszeresen posztolom is — releváns hashtagekkel, gyakran részletes leírással ellátva — különféle közösségi oldalakon, de szemlátomást senkit nem érdekel (nem depresszív, pesszimista sztori). Hiába kértem az emberektől visszajelzést, még az önként jelentkezők közül sem adott senki használható visszajelzést.

Jó, ha 1-2 ember ír nekem néhanapján, hogy mi van velem, gondolom ők is csak azért, hogy magukban lesajnáljanak. Erősen kétlem, hogy bárkit is lesújtana a halálom híre.

Pszichiáterhez is járok. Igaz, nemrégiben kezdtem csak a konzultációkat, de eddig semmilyen hasznát nem érzem. Talán annyi, most már szakember is megerősítette, amit eddig csak feltételeztem, miszerint nagy eséllyel tényleg van legalább egy veleszületett és legalább egy szerzett mentális nyavalyám.

Ettől függetlenül ugyanolyan nyomorultnak és szerethetetlennek érzem magam, mint előtte. Önismereti könyveket is olvasgatok, de sok reményt nem fűzök hozzájuk. Szeretnék szeretve lenni, barátokra, szerelemre lelni, de nem igazán jön össze. Eleve, saját magamat is gyűlölöm, mert amit csak lehet elrontottam az eddigi életemben (továbbtanulás, karrier, emberi kapcsolatok, anyagiak) és nem látom a kiutat, hogy hogyan mászhatnék ki ebből a mocsárból . Azt az elvet vallom, hogy akinek van legalább egy ember az életében, aki őszintén szereti és törődik vele, az szinte bármilyen nehézséggel megbirkózik. Aki viszont érzelmi szempontból kizárólag magára van utalva, az gyakorlatilag eláshatja magát.

szept. 8. 17:45
1 2 3 4
 11/36 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
50%

ma 18:47

nem téged kell érdekeljen a szex, hanem azt, akivel lefekszel. ezzel is lehet kapcsolatokat építeni.

szept. 8. 18:50
 12/36 anonim ***** válasza:

"Tehát, ha olyan dolgokról posztolok, amelyek másokat érdekelnek, akkor szeretni fognak önmagamért?"

Igen mert olyan dolgok ŵrdekelnek téged amik őket is.

szept. 8. 19:49
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

A pszichiáter sem képes egyik hétről a másikra teljesen megoldani minden gondot - ehhez idő és energia kell, meg türelem, szóval változást nem azonnal fogsz érezni.

Csak találgatok, nem azt mondom, hogy ezek rád biztosan igazak:

nem lehet, hogy a beszélgetőpartnerekkel is hasonlóan negatív stílusban, negatív dolgokról beszélsz? Az ilyenek nagyon hamar elriasztják a többieket. Vagy, ha nincs meg a közös téma, közös érdeklődési kör, aminek hiányában eléggé vontatott lehet a beszélgetés, ezt is sokan meg tudják unni.

szept. 8. 20:48
 14/36 anonim ***** válasza:
Hasonló dolgok vannak/ voltak nálam is, ha szeretnél beszélgetni, meghallgatni, hogy en hogy küzdök vele, írj privátban
szept. 12. 20:08
 15/36 A kérdező kommentje:

Pusztán azért, mert itt így beszélek, miből gondoljátok, hogy élőben is ennyire negatív vagyok? Ráadásul ez továbbra sem magyarázza, hogy miért vagyok gyakorlatilag gyerekkorom óta többé-kevésbé magányos, miért nem tudok igazán kapcsolódni senkihez, vagy, hogy miért érzem magam marslakónak, amióta az eszemet tudom?

Mindenesetre itt is csak azért merek ilyen mértékben negatív lenni, mert semmi tétje, nem kell megjátszanom magam, név és arc nélkül nyugodtan leírhatom azt, ami a szívemet nyomja.

Szemtől szemben igyekszem azért pozitívabb lenni. Még a pszichiáter is "vidámnak" nevezett, holott hiába mosolyogtam, ha legbelül gyakorlatilag folyamatosan bőgni lenne kedvem. Ha kettesben maradok magammal és a gondolataimmal, akkor rendszerint sírok. Néha a nyílt utcán sem tudom visszatartani. Elöntenek a negatív gondolatok és olyankor rendszerint rám tör a zokogás.

Természetesen a pszichiátertől sem vártam/várok csodát, de néhány gyakorlati tanácsot szívesen vettem volna, miszerint hogyan tudnám fejleszteni az érzelemszabályozásomat, önbizalmamat, hogyan fedezhetném fel a valódi önmagamat a depresszió és a szorongás fojtogató álarca mögött, hol érdemes a magamfajta nagybetűs LÚZERnek ismerkedni, barátkozni. Ilyesmik.

Mondott perszer pár dolgot, miszerint, ez vagy az a gondolat kognitív torzítás részemről, sokkal kilátástalanabbnak látom a helyzetemet, mint amilyen valójában, egyáltalán nem vagyok reménytelen eset, értelmesnek, műveltnek tűnök, stb-stb, de nem tudhatom, hogy őszinte volt-e velem, vagy csak szánalomból próbált mondani valami biztatót.

szept. 12. 21:09
 16/36 A kérdező kommentje:
Természetesen újfent le lettem koptatva. Természetesen mindenkinek egyéni, szuverén joga, hogy szeretne-e velem beszélgetni vagy sem, de amikor az is szó nélkül, egyik napról a másikra elhagy, aki önként-dalolva ajánlkozik, az meglehetősen szíven szokott ütni. Arról nem is beszélve, hogy továbbra sem tudom mi a gond, mivel nem kapok érdemi visszajelzést. Sokszor akkor is kukáznak, ha nem mondtam semmi rosszat vagy negatívat. S ha már itt tartunk, mégis mire föl legyek pozitív, ha folyton szemétként bánnak velem az emberek, mindezt érdemi magyarázat nélkül? Így hogyan fejlődjön az ember?
szept. 14. 09:25
 17/36 anonim ***** válasza:
14-es vagyok. Nekem nem is irtal:)
szept. 14. 10:02
 18/36 Gál Gábor 2024 ***** válasza:

Nem tudjuk megítélni innen a személyiséged, a viselkedésed, hogy mi a gond veled, ha van egyáltalán.

Ne próbálj görcsösen jóban lenni senkivel, engedd el, fogadd el, hogy egyedül maradsz. Tanuld meg jól érezni magad egyedül. És ha mégis sikerül valakivel kapcsolódnod, az csak plusz.

szept. 14. 10:06
 19/36 A kérdező kommentje:

Valóban, mert nem szeretek ismeretlenül ráírni senkire, pláne ilyen érzékeny témában. Benne van a pakliban, hogy esetleg ismerőssel találkozom, vagy olyasvalakivel, akivel már korábban beszéltem itt.

Az a gond, hogy akik írtak, azok között volt 2-3 értelmesnek látszó egyén, ők mind faképnél hagytak. Mint mondtam, nem gond, ha megunták a velem való társalgást, esetleg menet közben rájöttek, hogy mégsem akarnak velem beszélgetni. Inkább az zavar, hogy megint itt állok és vakarhatom a fejem, hogy na, ezúttal mégis mit szúrtam el, mi rosszat írtam. És így persze, hogy nem jutok egyről a kettőre, ha sosem mondja meg senki, hogy konkrétan mi velem a baj, mit kellene másként csinálnom, hanem szimplán csak egyik pillanatról a másikra lelécelnek.

Érdemi visszajelzés híján persze, hogy nem tudok a hibáimból tanulni. És nem egy, nem két ilyen ember van, hanem gyakorlatilag mindenkivel így járok. Ergo tuti, hogy velem van a gond, csak azt nem tudom, hogy mi, és azt pláne nem, hogy mit tegyek ellene.

Nem hiszem el, hogy szó szerint minden egyes embert taszít a személyiségem, mind online, mind pedig a való életben. Ilyen a világon nincs. De ha mégis van, az azt jelenti, hogy nincs helyem ezen a világon.

szept. 14. 10:15
 20/36 A kérdező kommentje:

18: Én egész eddig életemben egyedül voltam, még akkor is, ha éppen akadt "barátnőm". Senkihez sem tudtam mély szinten kapcsolódni, legfeljebb csak felszínesen.

Ráadásul, mivel már április óta nincs munkám, se pénzem, ezért gyakorlatilag csak a szüleimmel érintkezek napi szinten, akikkel nem jövünk ki jól. Ezen kívül csak az interjúztatókkal találkozom, meg havi 1-2 alkalommal az öcsémmel és a pszichiáterrel. És ennyi. Online hiába posztolok, akár ide, akár a hobbim kapcsán, pont magasról tesz rá mindenki. Gyakorlatilag hónapok óta el vagyok szeparálva az emberektől. És valamennyi társas program fizetős történet. Legyen szó akár egy kávézóról, csoportos túrázásról, nyelvtanfolyamról, stb., gyakorlatilag mindenhez pénz kell.

Az a vicc, hogy én amúgy sok esetben tök jól elvagyok egyedül a magam kis társaságában, de azért csak jó lenne legalább egy ember, akit a lelki társamnak mondhatnék. Vagy bárki, akivel olykor lehet érdemben beszélgetni. Ám ettől a hónapok óta tartó elszeparáltságtól még egy egészséges elme is becsavarodna. Gondoljatok bele, még a börtönben is van a raboknak társasága, vagy a betegeknek a kórházban. Még ők is szerencsésebb helyzetben vannak, mint én!

szept. 14. 10:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!