Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Màson is ennyire eluralkodik...

Màson is ennyire eluralkodik a szociális szorongás/fóbia?

Figyelt kérdés
Sokszor nehezemre esik a házból is kimozdulni. Pl el kell mennem vàsárolni màr remegve ülök kocsiba hogy emberek közé kell mennem. A megszokott ùtvonalakat még úgy ahogy tudom teljesíteni de egy idegen helyre màr nagy eséllyel nem mennék el inkàbb keresek valami kifogást. Más is szenved ilyenben? Pszichológus segìthet csak ezen?
aug. 29. 09:55
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
24%
Ennyire nem durván, de én is jobban szeretem a bejáratott utakat és a megszokott helyeket. Pszichológus talán segít, de szerintem ha szedsz magadra egy kis önbizalmat az is jó kezdés.
aug. 29. 09:59
 2/22 anonim ***** válasza:
0%
Pszichológus kell, de az nem valami kényszer, hanem jó. Élvezni lehet. Minél előbb. Magától nem tud önbizalmat szerezni, 1-es, pont ahhoz kell a pszichológus.
aug. 29. 10:24
 3/22 anonim ***** válasza:
71%
Nekem az is segít, hogy nem foglalkozom azzal, ki mit gondol rólam. 8 milliárd ember él a Földön, ráadásul x idő múlva már senki nem lesz aki emlékezne ránk.
aug. 29. 10:25
 4/22 anonim ***** válasza:
67%
#2 nem mindenre a pszichológus a megoldás. Tud segíteni, de nem mindenkinek, és önbizalmat is tud az ember szerezni nélküle.
aug. 29. 10:29
 5/22 anonim ***** válasza:
70%

Elkerülő személyiségzavar. Bizonyos helyzetekben, helyeken szorongsz, ezért inkább elkerülöd őket. Szoktak felírni gyógyszert rá, de azt nagyon nem ajánlom, mert csak függővé tesz (Xanax, Frontin általában). A legjobb amit tehetsz, hogy fokozatosan teszed ki magad ilyen helyzeteknek. Azt szokták mondani, ha valaki pl. már annyira súlyosan szorong, hogy a házból sem mer kimenni, akkor eleinte csak menjen ki minden nap. Mindegy, hogy megnézni a postaládát, vagy sétálni picit, vagy csak állni kint pár percet. Aztán mikor megy ez, akkor szépen lépésről-lépésre lehet nagyobb dolgokba is belefogni. Azt neked kell tudnod, hogy mi az a legkisebb dolog ami szorongást vált ki, de azzal kell kezdeni. Ha a bevásrálás a legkisebb, járj gyakrabban bevásárolni,szoktasd hozzá magad, küzd le a szorongást. Előbb-utóbb sikerülni fog. Utána jöhet valami közelben lévő ismeretlen hely, vagy esetleg mehetsz ismerős helyre, de nem a megszokott útvonalon.

Olyan ez, mint mikor valaki fél a magasban. Ott is előbb kevésbé magas helyre kell menni, szembenézni a félelemmel, legyőzni, majd mikor megy azon a magasságon, magasabbra menni és újra megtenni ugyanezt.

Segíthet még bármilyen sport, rendszeres testmozgás is, vagy esetleg ha találsz valakit aki hasonló problémákkal küzd és tudsz vele beszélni róla, tudtok egymást segítve gyógyulni.

Amik sokszor növelik a szorongást: koffein, alkohol, cigaretta. Ha ezeket túlzott mértékben fogyasztod, akkor próbáld csökkenteni amennyire lehet.

Illetve az egyik legfontosabb dolog: sose fojts el semmit! Legyen szó fájdalomról, haragról, csalódottságról, mindig add ki magadból, mert ha elfojtod, felgyülemlik, aztán mikor már sok a felgyülemlett elfojtott dolog, egyszerre fog kijönni. Nagyon beszédes a ,,betelt a pohár" mondásunk. Pontosan ezt írja le. Addig töltöd a poharat, míg több már nem fér bele, és ugye akkor kiömlik amit beletöltöttél. :)

Így kb. ennyit tudok mondani saját tapasztalatból, a pszichológusaim tanácsaiból, illetve könyvekből/videókból olvasott/hallott információk összeollózása alapján.

aug. 29. 10:30
 6/22 Antiszociális lény ***** válasza:
Nálam is van hasonló, csak nem ennyire.
aug. 29. 10:35
 7/22 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi az eddigi válaszokat. Frontint egyszer ìrtak fel, nem szedtem be csak 1-2x de igazából nem éreztem a hatásàt, úgy emlékszem a leggyengébbet adta a doki. A hàz körüli dolgok még mennek sőt az kikapcsol, szìvesen vagyok a kertbe stb de ezen kìvül rossz.Sportolni járok koràn reggel amikor kevesen vannak a teremben😃 Önbizalmam az ìgy sincs túl sok pedig sokan mondják hogy lehetnék vagányabb de mit tegyek ha én ilyen vagyok. Sosem leszek nagyszájú menőgyerek.
aug. 29. 10:38
 8/22 anonim ***** válasza:
Ne hidd ezt kérdező, én is ilyen nagyon félénkként indultam, aztán ahogy egyre több embert ismertem meg, és szereztem az önbizalmat egészen vagány lettem 😄
aug. 29. 10:46
 9/22 anonim ***** válasza:
21%
Mindenkinek segít, aki akarja, hogy segítsen neki, 4-es. Annak nem segít, aki kifejezetten ellenáll. Én nem értem, mi ez a nagy pszichológusellenesség, mintha valami kártékony dolog lenne! Nem, a kérdező egyedül nem tud önbizalmat szerezni, ha tudna, nem lenne problémája. A Rántott Medvetalp se magától szedte és hajtotta végre ezeket az okosságokat, hanem a pszichológus útmutatása szerint, nem véletlenül van ott egy segítő személy, aki időzít, elismer, elfogad, biztat, kísér ebben a folyamatban.
aug. 29. 11:02
 10/22 anonim ***** válasza:
55%

Ez így van! Sajnos sokan azt hiszik, hogy a pszichológus valami csodatevő, aki megoldja helyettük a problémát. Nem. Nagyon nem. A pszichológus csak megmutatja neked, hogy melyik úton kell elindulnod, melynek végén ott a gyógyulásod, de az útra nekünk kell rálépni, nekünk kell végigjárni.

Bizony! :D Minden amit írtam, azt vagy saját pszichológusom mondta, vagy Csernus, Almási Kitti, és még sorolhatnám végtelenségig hány ember könyveit, cikkeit olvastam, vagy néztem meg videóját amiben szó van a témáról.

Azt is fontos még kiemelni, hogy ilyen esetekben nem félénkségről vagy önbizalomhiányról van szó. Ezek inkább irracionális félelmek, amik sokszor nem is tudatosak. Sokszor nem is érti az ember, hogy miért okoz szorongást, rosszullétet bizonyos helyzet, mert a tudatos énje tisztában van vele, hogy semmi oka nem lenne rá. Miért kéne remegnie az embernek egy szimpla bevásárlás előtt? Semmi oka nincs rá. Az önbizalomhiány pedig pontosan ennek a következménye. Ettől érzi magát néha veszettül sz@rul az ember, ettől érzi magát kevesebbnek, ettől nem érzi magát teljes értékű embernek, mert tudja, hogy nem kellene rosszul lennie, tudja, hogy az embereknek ezek természetes dolgok, de ő mégse képes rá rosszullét nélkül. Az ilyen gondolatok pedig további szorongást okozhatnak, legrosszabb esetben pedig a szorongás átmehet pánikrohamba.

aug. 29. 11:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!