Te ebben az esetben visszaköltöznél Magyarországra?
Lassan elvégzem az egyetemet külföldön, ami 5 év lesz összesen. Úgy gondolom ez viszonylag hosszú idő, már hiányzik a családom és a barátaim közelsége. A jövőmre nézve jobban megérné egyetem után itt kint dolgozni 1-2 évet, ugyanis sokkal jobbak a fizetések. A szívem szerint meg hazamennék, és valaszínűleg ígyis lesz, mert apukám sajnos elég beteges volt régebben is, meg még most is van maradandó betegsége, amire nem nagyon vigyáz és szerinte a 70 éves kort már jó, ha megéli. Persze ez nem orvosilag bizonyított, de transzplantált beteg. Szerintem nagyon kevés a 70 év, főleg hogy apum már 65 éves (40 volt amikor megszülettem), és nagyon elszomorít ez a dolog. Nagyon szeretem őt és nem szeretnék több időt elvesztegetni.
Ami még fontos, hogy az egyetemet félig itteni diákhitelből fedeztem, ami az 5 év alatt 10.000€ lett. Addig akartam itt dolgozni, amíg ezt vissza nem fizetem, de közben nagyon félek attól, hogy nem töltök elég időt a családommal, főleg apummal. Otthon a szüleim biztosítani tudnának 1 lakást, amiért nagyon hálás is vagyok nekik, úgyhogy ezt figyelembe véve úgy gondolom hogy Magyarországon is lehetne elegendő jövedelmem.
Érdekel a véleményetek, hogy ti ebben a helyzetben hogy cselekednétek.
Köszi a válaszokat!
#8 közgazdász. Hát azért nem egy mérnök.:D
Nem egyértelmű a döntés.
A tény, hogy aránylag kevesen vannak jelentkezők magyar állásokra, akik külföldi diplomával rendelkeznek.
Ezért 2 dolog lehet. Vagy értékeli ezt a HR a multiknál (csak itt van jó esélyed) és előnyödre lesz, vagy a HR és menedzsment nem tud ezzel mit kezdeni, és még rosszabb esélyekkel indulsz mint azok akik egy elismert magyar egyetemen végeztek. Sajnos találkoztam ilyen homokba dugom a fejem mentalitással a felvételiztetők részéről.
Ezért javaslatom: minél előbb küldj be jelentkezéseket magyar állásokra, már amíg kint vagy! Egy magyar telefonszámot adj meg (ha nincs, szerezz egyet), és várj kb. 1 hónapig hogy hány interjúra hívnak be. Ha mondjuk 30 helyről nem hívnak be 3ra, akkor gáz van. (Lehet önéletrajzoddal). Ha több mint 2 helyre behívtak, akkor menj haza, daráld le az interjúkat, fizetésként max 350 ezret kérhetsz (kivéve ha pénzügyes vagy, vagy tudsz releváns nyelvtudást).
Ha 1 hónap után nem jön össze semmi, akkor maradj külföldön. De a külföldi állásokra ne most azonnal pályázz, hanem 2-3 hét eltolódással. Mire azokra behívnak interjúra, megtudod milyen a magyar helyzet. Ha rossz, visszamész, ha jó maradsz, és lemondod a külföldi interjúkat.
Jajjj....
Már megint ez a külfödesdi?!!
Van itt pár ember, akik éjjel-nappal azt papolják, itthon mennyire rossz. Na ezek a tipikus szerencsétlen, sehova nem kellő rossz munkaerők, akik sok pénzt akarnak kevés munkával. Sem itthon, sem máshol nem boldogulnak, de osztják az észt, adják a rossz tanácsokat.
Én biztos hazajönnék, annyira fiatal vagy még, ezernyi lehetőség van előtted.
10 ezer euró? De jó neked, nekem évente ennyi a tandíjam.
A helyedben hazaköltöznék. Kimenni dolgozni ki tudsz majd akár évekkel később is menni, de apukádat nem kapod vissza. És ha jó szakot tanultál, akkor Magyarban is szépen keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!