Utazhat e egyedül 12 éves gyermek Németországből magyarországra? Kell-e gyt-t fizeni a az apának ha nála nyaral a gyerek 2 hétig
Utazással kapcsolatosan: háát, én sem raknám fel nyugodt szívvel a gyereket a buszra egyedül. Esetleg nézz utána, hogy van-e olcsó repülőjárat, ami mellé lehet assistance szolgáltatást kérni. Azért úgy tudom, fizetni kell, de számoljátok ki, hogy mi az olcsóbb: ha egy felnőtt hozza-viszi a gyereket busszal, vagy repülővel hazaküldeni és fizetni, hogy kísérjék.
Az utazásról viszont úgy tudom, a te költséged, általában ez a megállapodás (nálunk is ez van, én fizetem az utazás költségét).
Gyerektartás viszont jár neked, azt nem csökkentheti csak úgy, ráadásul 2 hétig, nem is egy teljes hónapig lesz nála a gyerek, szóval ha rendes vagy, akkor a felét nem kell elkérned.... de a teljes hónapot nem tarthatja vissza.
Én sem raknám fel ilyen buszra, repülni meg nem repülhet egyedül 16 éven aluli ha jól tudom, de 14 éven aluli tutira nem.
Nem tudom hogy kinek kell gondoskodni a szállításról? Neked vagy az apukának? Bármelyik is, vagy repülővel kíséritek el, vagy elviszitek kocsival, más nem nagyon van.
1. Ha a "busz" alatt 7-8 személyes kisbusz értendö, ami háztól házig viszi az utasokat, akkor semmi gond sincs vele. (A legtöbb munkásokat szállító busz ugyanis ilyen.) Ha a 12 éves gyereket te a lakásod elött beülteted a kisbuszba, és az apa lakása elött adják át neki, akkor szerintem mindenképpen rendben van a dolog. (Mellesleg a soförök is vigyáznak a gyerekre út közben)
2. Ha te költöztél el a gyerekkel külföldre, akkor a láthatás költségeit (utiköltség oda-vissza) neked kell fizetni. Még akkor is igy lenne, ha az apa eljönne a gyerekért és vissza is vinné, akkor még az apa útját is ki kell fizetned, meg ha közben szükséges, egy-egy éjszakai szállást is.
3. Viszont a gyerektartás akkor is jár, ha a gyerek az apjánál van, azt nem tarthatja vissza. A gyerektartás ugyanis minden hónapban jár neked, és nemcsak akkor, amikor nálad van a gyerek.
Repülő! Ha elmúlt 12 éves, akkor biztosan repülhet egyedül (van, ahol kisebb korban is), és kérni lehet mellé légiutas-kísérő szolgáltatást.
Semmiféle kisbuszra ne tedd fel egyedül, mert ahhoz még nagyon kicsi, hogy 1000 km-t megtegyen egy rakás idegennel összezárva, kísérő nélkül.
Az utat fizesd, de a gyerektartás az jár neked arra za időre is, amikor nála van a gyerek, mert a láthatás nem egyenlő azzal, hogy a gyerektartáshoz fűzűdő jogaid (neki pedig a fizetési kötelezettsége) megszűnik. Senkit nem érdekel, hogy mennyi pénze van és miből fizet - a jog az jog. Felnőtt ember, majd megkeresi az árát.
Én is külföldön élek, és mostanában nagyon erősen ránk szálltak a honi rokonok, tarhálni. (Nem jártak sikerrel, természetesen.) Csak szólok: csak azért, mert te külföldön élsz és jobban megy neked, mint az exednek otthon, a jogaid még a jogaid! nem kell erőn felül költezened azért, hogy a exférjed láthassa a gyerekét. Majd ha látni akaraja, akkor összeszedi a rávalót. Ne tedd ki a gyerekedet annnak, hogy az exed játékszere legyen.
Egy munkásbuszra, tele idegennel, amiről állandóan a baleseteket lehet hallani, SOHA nem raknám fel.Ráadásul 1000 km-re?? Kedves apuka észnél van?
Amúgy meg, ha te költöztél 1000 km-re akkor ezt neked kell megoldani, a te dolgod és a te költséged. Gondolom nem a volt férjed kérte, hogy a világ végére menj.
Azt sosem értettem, hogy ha van közös gyerek, a gyerek miatt miért nem lehet meggondolni, hogy milyen messzire költözöm. Ezeket a dolgokat is figyelembe kéne venni!
" A gyermektartást meg nem hajlandó kifizetni az adott hőnapra, sőt az utóbbi időben a megállapodásban szereplő időpontot sem tartja be . Nincs pénzem-re hivatkozva. 10-e helyett 25, 27 a dátum amikor küldi."
Ha nem fizet, akkor jelentsd fel, akkortól letilttatják a fizetéséböl. A bíróságot nem érdekli a "nincs pénzem", fizetnie kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!