Gyerektartás? A közös gyerek 10 éves. Nem voltunk házasok, szinte az elejétől egyedül nevelem. Támogatás sosem jött rendszeresen, néha (egy évben 1-3 alkalom) amikor kaptunk egy tizest?
Ha beadsz egy keresetet a gyerektartás megállapítására és kérvényezésére akkor is csak 6 hónapra visszamenőleg kaphatod meg, és a bíró is csak ennyit fog meghatározni. Azt hogy te 10 évig vártál vele, az a te hibád, végül is akár 10 évvel ezelőtt is kérhetted volna a gyerektartást.
Az állam csak akkor előlegezi meg szintén 6 hónapra visszamenőleg ha a gyermek apja fizetésképtelen.
Egyébként 1 gyerek esetén a gyerektartás az alábbi összegben állapítják meg.
Az apuk fizetésének 20%-a vagy a jelenkori minimálbér 20%-a..
Pedig én tapasztalatból mondom.
Az én volt férjem 5 évig nem fizetett semmit.
Pedig én 6 hónap nem fizetése után intézkedtem. De nem kaptam meg visszamenőleg 5 évre, amikor végre elkezded fizetni gyerektartást. 5 évig csak pereskedtem vele, végül ennyi év után az állam megelőlegezte 6 hónapra visszamenőleg, és azóta hogy az állam is követelőzött a volt férjemtől, inkább fizet rendesen. De az 5 évet amit nem fizetett azt nem is kell fizetnie.
Csak 6. hónapra visszamenőleg jár, és az csak az anyukán múlik mikkor adja be, ne haragudj de ha nem fizet mire vártál? Ha a 6. hónapot megszakítja pl 5. havonta küld már nem is jár.
Szép is lenne, ha egy 15. éve nem látott nő beállítana, hogy van egy gyereke és fizessen a férfi 15. évre visszamenőleg gyerektartást. Elégé abszurd lenne.
Amiről te beszélsz az más .
Az arra van ha valaki rendesen fizet gyerektartást és kiderül nem az övé a gyerek akkor ő visszaperelheti amit összesen fizetett plusz kamat. Ha 1 év akkor 1 évet, ha 18 év akkor 18évet
Na akkor: Az allami megelolegezes nem visszamenoleg szol, hanem elore. Ha pl ma adod be a kerelmet, a 30 napos elbiralasi ido utan ha megitelik, akkor a mai naptol jar. 3 evre itelik meg, ezt egyszer meg lehet igenyelni ujabb 3 evre. Feltetele jogeros birosagi itelet a tartasdijrol, 6 havi nem teljesites es minimum egy nemleges foglalasi jegyzokonyv.
A tartasdijat visszamenoleg - ha eddig nem volt igenyelve- fel evre lehet kerni. 10 evre nem, hiszen azert mar fel ev felett a gondozo szulo hibaja, hogy -mar ne is haragudj-ilyen hule, hogy nem kerte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!