Ez mennyire szürreális már? Pár hónapja leszedtem a Worms Armageddon-t, néha játszogatok vele, erre tegnap hallom, hogy a szomszédom is azzal játszik. Ezt hogy?

A retro játékok sokkal népszerűbbek, mint gondolnád.
De mondok egy példát: Én világ életemben Depeche Mode-os voltam. Ma már nagyon kevesen ismerik, inkább csak a korosztályom, a fiatalabbak folyton megkérdezik, hogy az mi? Aztán falura költöztünk és az első nap, mikor kint voltam a kertben, hallottam, hogy az egyik szomszéd a kedvenc koncertfelvételemet hallgatja a kertben 1993-ból. Ennek sem sok esélye volt.

A helyzet az, hogy az utóbbi pár hónapban nagyon felfutott a Worms népszerűsége, és nem csak retrós körökben.
Az pedig, hogy egy játék hány éves, nem a legrelevánsabb dolog. Alkalmi játékosoknál főleg nem. Inkább a magukat hardcore gamereknek tartók között gyakori, hogy presztízskérdést csinálnak abból, hogy X időnél régebbi játékokkal nem játszanak. Aki meg egyszerűen csak jól akarja érezni magát, az meg nem azt fogja nézni, hogy mikori az adott játék, hanem azt, hogy leköti-e. Ebből a szempontból pedig a Worms ideális játék:
- Szórakoztató, és némileg humoros.
- Nem igényel komolyabb betanulást.
- A látványvilága teljesen vállalható, nagyjából megegyezik az indie / alkalmi játélkoktól elvárt színvonallal. (Ebben a kategóriában meg nem lesz elvárás a fotorealisztikus 3D megjelenés.)
- Eleve Windowsra jelent meg, és kompatibilis a legtöbb mai rendszerrel, nem kell hozzá semmiféle emulátor, mókolás, stb. Megveszed Steamen, telepíted, és játszol.
Kellett hozzá persze némi véletlen is, és az sincs kizárva, hogy meghallotta, hogy te azzal játszol, és ő is kedvet kapott hozzá, de egy biztos: ez azért nagyban annak köszönhető, hogy egy alkalmi játszadozásra ideális, jó játékról van szó. Nagyságrendekkel kisebb a valószínűsége annak, hogy hasonló pl. az atari 2600-as E.T. játékkal is megtörténjen. ;-)

Mondok viccesebbet: jó 15 év után én is decemberben Armageddonoztam újra. Ez nyilván nem véletlen, ugyanaz a trigger piszkál mindannyiunkat, csak nem vesszük észre.
A Worms idén 30 éves. Az ilyen évforduló potenciális triggerek végtelen forrása: díszdobozos Anniversary kiadás, Steam kampány, GameStar cikk, Reddit topic, Team17 fb/insta poszt, stb. De mondok konkrétat: tavagy szeptember 26-án jött ki a WA - ami nem mellesleg akkor volt 25 éves - minden modern konzolra.
Szóval a véletlennek ehhez semmi köze nincs. Elég ha egy haverod haverja kap elérést, este a sör mellett már arról fogtok nosztalgiázni, hogy mekkorákat Armageddonoztatok a fater gépén napközi után. Ez történt amúgy velem is: egy összeröffenésre az egyik haver hozott egy laptopot, meg egy telepített WA-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!