Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A magyarok nagyobb része...

A magyarok nagyobb része szerintetek falun/tanyán szeretne lakni, élni?

Figyelt kérdés
Aki ott lakik, arra úgy értendő, hogy akkor ő szeret is ott lenni.
ma 13:31
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
12 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem nem, csak kis része. Engem sose vonzott a falusi élet. Fenntartani egy családi házat? Viccelsz? Minden nyűgjével? Ez nem nekem való.

Egyetlen egy előnyét tudnám csak mondani, az, ha magadnak termelsz jó pár dolgot, akkor csak kimész a kertbe és leszeded. De hát, azzal is munka van.

Falunk szinte semmi munkalehetőség. Eleve ingáznod kell a lakóhelyed és a munkád között.

ma 13:36
 2/12 anonim ***** válasza:
80%
Nem hinném, a legtöbben Budapestre vagy közvetlen közelébe akarnak költözni. A legtöbb faluban nincs sok munkalehetőség.
ma 13:39
 3/12 A kérdező kommentje:

Igen, úgy értem, hogy ha megtehetné, ha rajta múlna. De itt ezen a fórumon hasonló kérdésekre adott válaszok alapján nagy divatja van ennek, van rá igény, az sem biztos hogy főleg a falusi CSOK miatt

Nekem az szokott érdekes lenni, amikor vidéki rokonokkal nem rendelkező, masszívan belvárosi ember vagy pár szeretne falura/tanyára kiköltözni, akik se földet, se állatot nem láttak korábban, maximum macskát vagy kutyát. Az nekik teljes életmódváltás lenne. De ez így megtanulható? Persze mindenki maga tudja, hol megfelelő neki, de ez akkor is érdekes jelenség.

ma 13:41
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Én panelban lakom és a vesémet odaadnám ha családi házban lakhatnék.
ma 13:51
 5/12 A kérdező kommentje:
sokan ezzel érvelnek, de családi ház városban/fővárosban is van. Vagy ott nem olyan, mint falun? Az ára miatt biztosan nem, ez igaz.
ma 13:55
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Én laktam falun és panelban is, szerintem falun sokkal jobb.
ma 14:02
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Én faluban nőttem fel és gyerekként mivel nem láttam mást még nem volt rossz de kamaszként már gyuloltem....

most sem ott lakom ahol szeretnek de faluban soha nem tudnék

Borzalom volt

Ráadásul egyszer egy társaságban beszólt nekem valami még 16 éves korom körül hogy na mi van menned kell haza a tehenekhez? De ciki lenne faluban laknom hahahhahaha (ő egy 50ezer fős városban lakott, tehát ő sem pesti volt)

Hat úgy meg maradt bennem hogy azóta is bánt.... Sajnos nem is szóltam vissza mert ilyenkor nem tudok, most már megmondanám neki magamét, főleg hogy egy kövér kis kreten volt...

ma 14:07
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem legoptimálisabb ilyen 400k-700k városok külvárosában családi házban lakni (ilyen nincs MO-on). elég nagyok ahhoz hogy a főbb szolgáltatások is már könnyen elérhetőek, de nem annyira hogy ember úgy érezze megfullad a betonban.
ma 14:27
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Én szívesen laknék valami kertes házban, kicsi kerttel. Viszont ez csak falun, kis városokban olcsó. Viszont az ilyen helyeken nincs számomra releváns munka, a tömegközlekedés rossz...

Na meg nem hiányzik a sok ráncos, pletykás térfigyelő kamera, aki kis településen még a nevemet is tudja, meg a családfámat 5 generációra visszamenően.

Mondom ezt úgy, hogy falu jellegű kisvárosban nőttem fel.

ma 14:36
 10/12 anonim ***** válasza:

A városban, nagyvárosban, fővárosban született és fél életüket ott letöltött emberekben van a falusi, tanyasi romantikának egy sokak által kedvelt és vágyott bája: a béke, a csend, a nyugalom, a madárcsicsergés, a jó levegő, a természetközeliség, az önfenntartás, a függetlenség, a kertészkedés, az állattartás, a saját (egészséges, vegyszermentes) élelmiszer megtermelése és előállítása, a nagyvárosi stresszből való elvágyódás egy nyugalmasabb életvitel felé, a kedves és egymásra odafigyelő szomszédok közelsége, a kis közösségek összetartása, stb. De amikor "leköltöznek", vidékre, kiköltöznek falura vagy tanyára és szembe jön velük a falusi/tanyasi élet mindennapi valósága, az árnyékos oldal is, a "mindennapos túlélésért való küzdelem" vidéken (kis túlzással), akkor sokan menekülőre fogják és egy idő után inkább visszaköltöznek a nagyvárosi kényelembe, ahol nem kell a kerttel foglalkozni tavasztól őszig napi szinten, ahol nem kell folyamatosan a házat javítgatni, karban tartani, ahol van bőségesen munkalehetőség és még válogatni is lehet, van orvosi ellátás, normális óvoda, iskola, vannak boltok, posta, rendes közlekedés, vonat, busz, szórakozási lehetőségek, minden más, ami sok esetben kisebb falvakból, tanyáról meg pláne hiányzik. Sokan, akik soha korábban nem éltek falun, vidéken, csak költözés után szembesülnek vele, hogy mennyivel több munkával jár falun az élet, mint városban, mindez a szabadidő rovására természetesen.

Teljesen személyfüggő és egyénfüggő, hogy ki az, aki képes (és akar is) ehhez alkalmazkodni és ki az, aki nem. Van akinek belefér ekkora környezetváltozás és életmódváltás, másnak meg nem.

Én az életem első felét (20-23 évet) falun töltöttem, ahol a falu rengeteg szépséget adott és nagyon sok mindenre megtanított. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a gyerekkoromat és a fiatal korom elejét falun tölthettem, nagyon szép volt, nagyon jó volt. De rengeteg munkával járt. A hajnali 4-kor kezdődő fattyazástól, meg címerezéstől kezdve a 8 napig tartó paprikaszedésen át (5 hektár) a téli favágásig, szénhordásig volt ott minden. Aztán a fővárosba költöztem már kb. ugyanennyi ideje (20 éve), így van összehasonlítási alapom. Itt is nagyon jó. Rengeteg a kultúrális program, az esemény, a látványosság, az érdekesség, éttermek, múzeumok, kiállítások stb., sokkal pezsgőbb az élet. A fővárosban sokkal több a magamra fordítható szabadidő, milliószor jobb az orvosi ellátás, az oktatás, a közlekedés, jobb a saját kényelmem lakhatás szempontjából, nem kell a kerttel, földdel, téli tüzelővel bajlódnom. Nem tudom egyértelműen letenni a voksom egyik mellett sem, mindkettőnek meg van a maga szépsége, az előnye és ugyanúgy a hátránya is. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik életforma válik be hosszútávon. De rengeteg ember van, akik az életük egy bizonyos szakaszában (pl. gyermekvállalás, házasság, munkába állás, unokák megszületése, idős kor, nyugdíjas évek stb.) váltanak önszántukból, szabad akaratukból (pl. gyerekek születése előtt városból a szabadba, friss levegőre költöznek vidékre), vagy váltani kényszerülnek (mert idősebb korukra már nem tudják fenntartani a falusi házat, udvart, kertet, ami sok munkával jár, ezért városba költöznek).

A szavazáson én azért nem szavazok sem az igenre sem a nemre, mert szerintem a falun élők közül sokan/rengetegen vágynak városba a jobb megélhetés, jobb munkalehetőségek, könnyebb élet reményében, a városiak közül meg sokan kiszakadnának a szürke, hétköznapi, városi, rohanó, stresszes légkörből és életmódból és sokan falura, tanyára költöznének. Szerintem ez olyan fifty-fifty.

ma 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!