Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Szomszédom tömör, az ablakot...

Szomszédom tömör, az ablakot bőven elérő kerítést, majd pedig egy annál nagyobb kerti építmény húzott fel. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

Egy társasház szerű épületben lakunk, ügyvéd egyszer fél-társasházként határozta meg.

A tömör kerítést azzal a szándékkal emelték, hogy a régit (egy jóval alacsonyabb, rácsos, növényekkel végigfuttatott) lecseréljék. Az új építményük letakarja az ablakunk kb háromnegyedét + akadályozza a levegő áramlását a kertbe, nehezíti a szellőztetést. A melegebb nyarakat eddig ki lehetett bírni, estére lehült, szellőztettünk. Most azonban ontja magából a kerítés a nappali forróságot, hiszen jó pár vasrúddal van fixálva az amúgy sötét fa.

A kerítés tőlük jobbra helyezkedik el, azonban a mi oldalunkra néző részét lefestették sötét barnára. Ezt utolsó pillanatban közölték velünk (és a ház szintén ezen az oldalán élő lakossal) hogy ez bizony a mi költségünk, 2×20.000Ft ot kért el. Semmiféle blokkot, számlát nem mutatott/adott. Mi jóhiszeműen elfogadtuk az ajánlatot.

Az új kerti létesítménye elviekben egy "kerti glória" melynek tetejére napelemet készül rakni. Ennek a magassága már ablakunk feléig elér, letekar. Mikor a napelemmel kapcsolatban bizonyos papírokat alá kellett írni mi megkérdeztük, hogy mekkora lesz a létesítmény. Ő azt felelte, hogy nem lesz magasabb a kerítésnél. Jóhiszeműen megintcsak hittünk neki. A hivatalos iratokon nincs említve a szándékozott építmény magassága.

A kert, mely a kerítést és ablakunkat "elválasztja" keskeny, 4-5 méter széles.

A lakásunkon két ablak van, mind a kettő erre a kérte néz. A nappali/hálószoba ablaka az, amit lefednek. A szellőztetés így lehetetlen.

Konyhaablakunkon rendszeresen kukkolnak. Teraszuk/verandájuk ezzel az ablakkal szemben van és előszeretettel bámulnak be.

A fő kukkoló a kb 25 éves fiú, én (21f) és édesanyám élünk itt.

aug. 17. 22:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%

Ha hivatalos dokumentumokat írtatok alá, nem tehettek semmit.

Ha ez nem történt meg, úgy tudom minden ilyen társasháznak van egy közös kezelője/üzemeltetője stb. Vagy, ha tovább akarsz menni és INGYEN informálódni, elmész a jegyzőhöz és kérsz tőle tanácsot, illetve átnézed a társasházra vonatkozó dokumentumokat.

Nem írtad, hogy saját vagy albérlrt amiben éltek. A jogköröd ettől is függ.

Egyéb iránt, legközelebb legyen annyi eszetek, hogy se aláírást, se pénzt nem raktok olyan projektbe, amiről nem tudtok.

A kukkolásra megoldás: létezik olyan fólia az ablaküvegre, ami tükrözéssel reagál a fényre. Ti/szomszédaitok kiláttok rajta, de befelé már nem lehet látni.

aug. 17. 22:07
 2/11 anonim ***** válasza:
67%

Hátvde ezt vmi földtani hivatalban vagy hol kéne előadni talán ügyvédnek vagy aki ért hozzá. Hogy egyáltalán van e jogalap esetleg perelni.

Mert a 2 szép szemetekért ezer biztos hogy lebontani nem fogja.

Csakis jogi úton lehet elérni bármit is.

Ha nyertek akkor a perköltséget neki kell kifozetni.

Méltányossági alapon pedig lehet koltsegmentes ügyvédet fogadni.

aug. 17. 22:09
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszi a választ! A lényeg, hogy ingyen tudok informálódni jegyzőnél, ezt nem tudtam, ezen az úton fogom tovább vinni a dolgot.

A ház adott részei mindenkinek a saját tulajdonában vannak

A kukkolás esetén hiába rakok fel fóliát, szellőztetésnél van a baj, nyitott ablakkal telibe belátni.

aug. 17. 22:12
 4/11 anonim ***** válasza:
28%

"kerti glória" 🤣😂🤣

Azt hittem az előadásmód alapján, hogy úgy 70 körül vagy.

Ne viccelj már, hogy egy kerítéstől nem lehet szellőztetni....

Hogy fizettetek és hagytátok magatok palira venni, nos, a ti bajotok.

Persze, biztos kukkolnak, marha érdekesk lehettek az anyáddal, ha TikTok helyett titeket néznek. Amúgy egy függöny megoldja.

aug. 17. 22:13
 5/11 A kérdező kommentje:
Kedves 4. Válaszoló: a "kerti glóriát azért írtam, mert az szerepel a szerződésben
aug. 17. 22:15
 6/11 anonim ***** válasza:
Kérdező, az 1-es kommentelő vagyok. Légyszíves guglizz rá, ezt a fóliát az üvegre kell ragasztani, nem akadályoz semmilyen szellőztetést, mert olyan, mint ott sem lenne.
aug. 17. 22:16
 7/11 A kérdező kommentje:
Kedves első/hatodik kommentelő! A fóliát, amiről beszélsz ismerem, tisztában vagyok vele hogy működik. Én arról írtam válaszomban, hogy az hiába van rajta, ha kinyitom az ablakot ugyanúgy belátnak.
aug. 17. 22:20
 8/11 anonim ***** válasza:

#5. FILAGÓRIA lesz az...🤣

...kerti glória...🤦‍♂️

aug. 17. 22:22
 9/11 A kérdező kommentje:

Kedves 8. Válaszoló: A szerződésben, amit láttunk a "kerti glória" szó szerepelt. Rágoogliztam, a dokumentumaikban szereplő fogalom meghatározás alapján a filagóra lesz az amire gondoltak 😂

Nagy itt a katyvasz, hivatalos úton fogok érdeklődni a továbbiakról

aug. 17. 22:26
 10/11 anonim ***** válasza:

A helyi jegyzotol lehet birtokvedelmetvkermi. Jelentos ertekcdokkenti tenyezo.

Egyebkent meg ha fabol van,a szu megeszi,a vasat a rozsda...

aug. 18. 07:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.