Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Hogyan lehetne segíteni...

Hogyan lehetne segíteni érdemben a hajléktalanokon? (nyilván csak azokra értem, akik akarnak is javítani az életükön, csak nem tudnak, mert nagyon ellehetetlenültek).

Figyelt kérdés

Nem vagyok dúsgazdag, de annyi szabad vagyonom van, amiből átmenetileg tudnék segíteni 1-1 hajléktalannak.

Az alábbiakra gondoltam:

Lakhatás:

Vásárolok használt, de korrekt állapotú utánfutót. OSB lapból és vastag szigetelésből építek belőle egy kis lakókocsit. Cellás polikarbonát lemezt rakok be ablakoknak felülre, illetve 1-1-et 3 oldalra. Purhabbal rögzítem. Szellőzőnyílást rakok bele, amelyet lehet nyitni, zárni, az egyik viszont mindig nyitva lenne annyira, hogy egy természetes légmozgás legyen bent és ne fülledjen, párásodjon be nagyon a levegő, de ne is hűljön ki.

A tetejére rakok egy leselejtezett, de még jól működő polikristályos napelemet, egy 500W-s 12V-s invertert bele és egy 12V-s 80 Ah munkaakksit, így lenne bent 230V is, de rá is lehetne csatlakoztatni hálózati áramra, úgy oldanám meg.

Világítást igényesen LED szalagokkal meg tudnám oldani, illetve festeném is belülről, hogy ne legyen igénytelen sem.

10 literes Ariston Andris bojlert bele tudok rakni, így lenne benne mosdásra lehetőség. Mobil WC-ket is árulnak nem vészes összegekért olyanokat, amelyeket tök jól lehet használni biológiailag lebomló WC zsákokkal. Víznyomást megoldanám, nem megyek bele nagyon a részletekbe, mert így is hosszú.

Matracokat egész jókat lehet találni jófogáson és marketplacen már 20 ezertől újat is. A biztonság kedvéért ózonosítanám és UV lámpáznám, hogy ne legyen atkás, poloskás potenciálisan...

Indukciós villanyrezső, vízforraló, egyszerű kávéfőző, kis hűtőszekrény, mikró kerülnének még bele.

Ahogy számolgattam, egy ilyet durván 350-400 ezerből össze tudnék hozni, ha használtan, jó áron nézek hozzá dolgokat. 500-600 ezerből viszont már majdnem mindent teljesen újonnan.

Az illetőt ezen kívül elviszem egy "rendberakásra". Magamnál biztosítok lehetőséget lefürdésre, megborotválkozásra. Kapna új ruhákat. Elviszem orvoshoz kivizsgálásra, stb. Kap egy mobiltelefont, amivel el lehet érni, ő is tud hívást kezdeményezni, ugyanis ez munkához kell.

Ezen kívül keresek neki munkalehetőségeket. Megbeszélem a munkáltatóval, hogy én vállalok érte felelősséget, csak adjon neki esélyt. Ha jól megy, akkor akár abban is partnerek lennének, hogy a munkahely telephelyén lehessen a kis általam épített lakókocsija és akkor ezért cserébe "éjjeli őr" meg készenléti ember is lehet ott.

Gondoltam arra is, hogy ezt skálázzam non-profit... azaz meghirdetném facebook csoportokba, hogy pénzzel, illetve használt holmikkal lehet támogatni a kezdeményezést. Mindenről elszámolva, és arcot téve a dolok mögé, hogy konkrétan XY személyen segítünk és ebben. Ha partner benne, egy youtube sorozatot is csinálunk róla, a sorsa alakulásáról, patreon lehetőséggel, a patreonból befolyt összegek meg az adott illetőnek mennének, illetve új embereken való segítéshez.

A visszaéléseket megelőzendő: 1 esélyt kapna mindenki. Ha nem becsüli meg és használja ki a lehetőséget úgy, ahogy kellene, akkor megy másnak a lehetőség. Tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenkin lehet segíteni, de pont ezért is írtam úgy, hogy azoknak szólna ez, akik AKARNAK is változtatni, csak nem tudnak. Alkohol, szerencsejáték függőségről értelemszerűen le kell szokni. Akinek nem megy, az megy vissza az utcára, mert azzal tényleg nem lehet mit kezdeni.

Mi a véleményetek, működhetne egy ilyen projekt?

jan. 20. 17:20
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon kedves ember vagy, de az előttem szólókat azzal egészíteném ki, hogy az utóbbi hónapokban nem egy olyan hír volt, hogy rendesnek tűnő hajléktalan megölte a jótevőjét. Pl aki kerti melléképületbe befogadta vagy kerti munkát, ételt adott neki. Akár mert félt a szállása elvesztésétől, akár, mert gazdagnak gondolta a jótevőjét és ki akarta rabolni, vagy egyszerűen csak lenyomott és nem volt magánál. Ha ilyen terveid vannak, szervezeten keresztül segíts, ők jobban tudják, mire van szükség és hol.
jan. 21. 22:03
 12/14 A kérdező kommentje:

Jókat írtatok, egyetértek veletek. Aki akar segíteni, annak mindenképp hozzáértő szervezetek szakértelmével érdemes belekezdenie.

Lehet, hogy van helye ennek, amit kitaláltam, de ahhoz, hogy valóban érdemben hasznos lehessen és tényleg annak segítsen aki valóban rászorul és jól jön neki, azt csak egy ilyen hozzáértő szervezettel együttműködve érdemes leegyeztetni.

jan. 22. 13:02
 13/14 A kérdező kommentje:
*megvalósítani
jan. 22. 13:03
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Abban igaza van a tanácsadónak, hogy inkább kevésbé személyesen, szervezeteken keresztül célszerű segíteni nekik. Sose lehet tudni, hogy nem veszélyes-e az az ember, akit felkarolsz. De ha nem is egy bűnöző, akkor is nagy az esély, hogy követelőzővé válik és levakarhatatlan lesz. Gondolj bele, ha te lennél hajléktalan, akkor is tíz körömmel kapaszkodnál egy olyan emberbe, aki ennyire személyes kapcsolatot épít ki veled.

Azt se lehet kijelenteni, hogy egy hajléktalannak se érdemes segíteni. Ezt azoknak írom, akik szerint ezek reménytelen esetek, nem akarnak dolgozni, stb. Biztos van köztük ilyen is, de sokszor a hajléktalanság fő oka, hogy munkaképtelen valaki testi vagy pszichés okokból. Pl. aki alkalmatlan fizikai munkára, annak hiába akarsz fizikai munkát adni, nem tudja elvégezni. Kívülről tűnhet úgy, hogy nem akarja, de valójában nem képes rá. A pszichés betegségek is hasonlóak. Komolyabb depresszióval, skizofréniával nem munkaképes valaki. Súlyos depressziósok néha az alap önellátást se tudják megcsinálni, hogy tudna dolgozni? A mai kapitalista rendszer nem veszi ezeket figyelembe, ezek az emberek perifériára szorulnak, sok lesz közülük hajléktalan.

jan. 26. 22:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!