Hogyan lehetne segíteni érdemben a hajléktalanokon? (nyilván csak azokra értem, akik akarnak is javítani az életükön, csak nem tudnak, mert nagyon ellehetetlenültek).
Nem vagyok dúsgazdag, de annyi szabad vagyonom van, amiből átmenetileg tudnék segíteni 1-1 hajléktalannak.
Az alábbiakra gondoltam:
Lakhatás:
Vásárolok használt, de korrekt állapotú utánfutót. OSB lapból és vastag szigetelésből építek belőle egy kis lakókocsit. Cellás polikarbonát lemezt rakok be ablakoknak felülre, illetve 1-1-et 3 oldalra. Purhabbal rögzítem. Szellőzőnyílást rakok bele, amelyet lehet nyitni, zárni, az egyik viszont mindig nyitva lenne annyira, hogy egy természetes légmozgás legyen bent és ne fülledjen, párásodjon be nagyon a levegő, de ne is hűljön ki.
A tetejére rakok egy leselejtezett, de még jól működő polikristályos napelemet, egy 500W-s 12V-s invertert bele és egy 12V-s 80 Ah munkaakksit, így lenne bent 230V is, de rá is lehetne csatlakoztatni hálózati áramra, úgy oldanám meg.
Világítást igényesen LED szalagokkal meg tudnám oldani, illetve festeném is belülről, hogy ne legyen igénytelen sem.
10 literes Ariston Andris bojlert bele tudok rakni, így lenne benne mosdásra lehetőség. Mobil WC-ket is árulnak nem vészes összegekért olyanokat, amelyeket tök jól lehet használni biológiailag lebomló WC zsákokkal. Víznyomást megoldanám, nem megyek bele nagyon a részletekbe, mert így is hosszú.
Matracokat egész jókat lehet találni jófogáson és marketplacen már 20 ezertől újat is. A biztonság kedvéért ózonosítanám és UV lámpáznám, hogy ne legyen atkás, poloskás potenciálisan...
Indukciós villanyrezső, vízforraló, egyszerű kávéfőző, kis hűtőszekrény, mikró kerülnének még bele.
Ahogy számolgattam, egy ilyet durván 350-400 ezerből össze tudnék hozni, ha használtan, jó áron nézek hozzá dolgokat. 500-600 ezerből viszont már majdnem mindent teljesen újonnan.
Az illetőt ezen kívül elviszem egy "rendberakásra". Magamnál biztosítok lehetőséget lefürdésre, megborotválkozásra. Kapna új ruhákat. Elviszem orvoshoz kivizsgálásra, stb. Kap egy mobiltelefont, amivel el lehet érni, ő is tud hívást kezdeményezni, ugyanis ez munkához kell.
Ezen kívül keresek neki munkalehetőségeket. Megbeszélem a munkáltatóval, hogy én vállalok érte felelősséget, csak adjon neki esélyt. Ha jól megy, akkor akár abban is partnerek lennének, hogy a munkahely telephelyén lehessen a kis általam épített lakókocsija és akkor ezért cserébe "éjjeli őr" meg készenléti ember is lehet ott.
Gondoltam arra is, hogy ezt skálázzam non-profit... azaz meghirdetném facebook csoportokba, hogy pénzzel, illetve használt holmikkal lehet támogatni a kezdeményezést. Mindenről elszámolva, és arcot téve a dolok mögé, hogy konkrétan XY személyen segítünk és ebben. Ha partner benne, egy youtube sorozatot is csinálunk róla, a sorsa alakulásáról, patreon lehetőséggel, a patreonból befolyt összegek meg az adott illetőnek mennének, illetve új embereken való segítéshez.
A visszaéléseket megelőzendő: 1 esélyt kapna mindenki. Ha nem becsüli meg és használja ki a lehetőséget úgy, ahogy kellene, akkor megy másnak a lehetőség. Tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenkin lehet segíteni, de pont ezért is írtam úgy, hogy azoknak szólna ez, akik AKARNAK is változtatni, csak nem tudnak. Alkohol, szerencsejáték függőségről értelemszerűen le kell szokni. Akinek nem megy, az megy vissza az utcára, mert azzal tényleg nem lehet mit kezdeni.
Mi a véleményetek, működhetne egy ilyen projekt?
Nagyon szép terv. Csak kérj segítséget az alanyok kiválasztásához szakembertől, mert nagyon különféle szerzetek vannak közöttük.
Nekem is voltak kedvenceim egy időben. De ilyen komplett dologra nem jutottam.
Elismerésem!
A cég ahol dolgozom, a város összes hajléktalanját össze szedte azok közül akik nem dolgoztak. Mindeki átvette a ruháját, a többség zuhanyzott is egyet, kaptak ebédet, aztán másnap a kb 30 főből maradt 17. Egy hónap után már senki sem maradt. Ezek után céges feliratú ruhákban kunyeráltak tovább az utcákon. Napi 1x i meleg étkezést biztosított a cég, a munkájuk pedig fűnyírás, virágágyások gondozása, lombseprés lett volna. ~8 éve történt.
Nem igen érdemelnek segítséget, a többségük nem is akar változtatni az életén. Mivel napról napra fogytak a hajléktalanok, emiatt a normális dolgozók meg megszakadtak...
Költsd valami értelmesebbre a pénzedet! Lehet vannak kivételek, de én egyet sem ismertem meg.
A másik dolog pedig a hajléktalan szállókon lehet bérelni fix helyet, aztán van fűtés, melegvíz, áram, konyha. Itt 2 éve 15000 ft/hó volt, most sem lehet sokkal több.
5-ös. Feltételezem. Valószínűleg túl naiv vagyok.
Sokszor gondolom, hogy nem véletlenül vannak az utcán... csak közben sajnálom is őket és ott van bennem a "mi van ha"
Nekem volt egy ismerősöm, aki 3 évig hajléktalan volt és kitört belőle, mert ki akart belőle törni.
A hajléktalanok romantizálása szerintem felesleges. 98%-uk eleve azért jut ide, mert lusta, semmirekellő, aki nem akar dolgozni. Emellett pedig jó eséllyel alkoholista is vagy drogos. Akinek szerencsétlenül alakul az élete, az próbál valahogy azonnal cselekedni, hogy vagy ne vagy minimális időre legyen hajléktalan. Ezek a tények.
Egyszer találkoztam olyan emberrel, aki bevallása szerint hajléktalan volt. Lábra akart állni, a BKK-nál kapott állást és szállást is.
Sajnos olyan hajléktalannal többször találkoztam, akinek megbántam, hogy segítettem. Megdobott a neki adott szendvicsemmel (amit meg akartam volna enni, de úgy voltam vele, hogy ő többet éhezik) vagy épp szinte zaklatott, amikor legközelebb meglátott, mert ő többet, jobbat akar, mint az egyszeri felajánlásom.
Nagyon derék, amit elterveztél, de sajnos sanszosabb, hogy nem lesznek hálásak. Lelakják a kecót, szétbarmolják, aztán lelépnek.
Aki talpra akar állni, az kapálózik. Keres, érdeklődik, próbálkozik.
Esetleg, ha van rá időd és kapacitásod, jelentkezhetsz ételosztónak vagy valamilyen hasonló segítőnek, amikor van rá időd. De az is jó, ha csak felveszed a kapcsolatot ilyen szervezetekkel, hogy adják le a drótot :D Ők talán jobban látják, hogy ki az, aki tényleg hajlandó dolgozni a változásért.
4+ a hitetlenkedőknek, ne tévesszenmeg senkit a 2015,mert az csak a rendelet. Ezek jelenleg az aktuális árak. Ha nem dolgoz 4550 ft -ot kéne csak befizetnie, de inkább elisszák és éheznek. Alapból nem jár ígényelni kell!
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/ [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!