Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A természetközeli élet Magyaro...

A természetközeli élet Magyarországon valójában csak illúzió illetve a gazdagok kiváltsága?

Figyelt kérdés

Régi vágyam természetközeli, önellátó életet élni, de valahol a realitások talaján. Értsd: nem középkori szinten csakazért, hogy dacból kivonuljak a társadalomból, de az érdemi és értelmes munka nem büdös számomra, tehát valami bevételi forrásra, készpénzre azért szükségem van, mert pl. fogorvosi ellátást vagy bármi felmerülő problémát nem tudom megtermelni a kertben és az állatokból sem tudom kinyerni, épp úgy, ahogy a 21. században egy alap (nem high-tech) számítógép és egy alap okostelefon felettébb hasznos tud lenni.

Ezzel szemben Magyarországon a két végletet látom (vagy talán csak ez a hangsúlyos). Az egyik a Szalacsi Sándor jellegű kecskepásztor, aki a közeli patakba jár fürdeni meg mosni, de brutálisan szívós, mert ehhez az élethez adaptálódott, mint párszáz éve azok a csecsemők a 16-ból, akik megélték a felnőtt kort.

A másik pedig az ilyen hippi-vegán hópihe bölcsészek meg az IT-s párjuk, illetve a jó családi hátterűek, akik gondoltak egyet és aránylag jó helyen (Dunántúl frekventáltabb részei, Balaton-felvidék) teremtik meg maguknak ezt az életstílust ilyen 80 millió körüli energiatermelő aktívházzal, napelemekkel, hőszivattyúval, ilyen-olyan víztisztító meg természeti erőforrás hasznosító berendezésekkel, ami itt persze értelemszerűen nem áll meg, mert az ilyen ingatlannak van ám amortizációja is nem kevés, itt jön képbe a home office-os magas fizetés, esetleg a családi háttér okán 1-2 kiadható ingatlan a büdös, szmogos, retkes Budapesten vagy valami egyetemvárosba, vagy ahol van gyár és aranyáron mennek lelakott putrik meg dohos-penészes pincék.

Tényleg ennyire nincs középút ezen a téren?

nov. 14. 11:27
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
Van egy vlogger, aki kb az, amit te szeretnél: talpalatnyi zöld a csatorna neve
nov. 14. 11:38
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez azért lehetetlen küldetés kategória, mert mind a polgári munkahely, mind az önellátásra való törekvés teljes embert igényel.

Pont a párommal beszélgettem hasonló témáról. Ő mindenképpen nagy kertet akar valahol távol a várostól, én meg egy lakótelepen nőttem fel, és kifejezetten taszít a falusi élet.

Megkérdeztem tőle, hogy a 8 óra munka után neki mennyire lesz kedve füvet nyírni, kapálni, fát metszeni, állatokkal foglalkozni stb. (És ezek csak az én panelproli agyamból kiugró falusi munkák, gondolom ezer dolog eszembe sem jut, mivel nincs tapasztalatom.)

Elgondolkodott, és azt mondta, hogy hát bizony nem lenne hozzá kedve és energiája.

És ezt persze úgy, hogy ő még csak nem is az önellátás irányában gondolkodott, pusztán egy nagy kertet akar veteményessel és gyümölcsfákkal.

Szóval szerintem(!) az idő és az energia végessége a probléma forrása. Valaki vagy lemond a természetközeliségről (mert ugye egy 150 négyzetméteres füves udvar még nem a természet), vagy lemond a normális megélhetésről - lásd Szalacsi féle kecskepásztor. Ja és persze ott vannak a gazdag emberek, akiknek mindenre van lehetőségük.

nov. 14. 11:41
 3/19 anonim ***** válasza:
57%
Nyilván ha minden tőled jobb anyagi helyzetben lévőt besorolsz a hippi-vegán hópihe bölcsész ájtís kategóriába akkor nincs közép út 😉
nov. 14. 11:45
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Azt kell eldöntened, hogy mit akarsz:

Ha az a természetközeli életmód, hogy a természet közelében laksz, de közben normális polgári állásod van, amiből élsz meg otthon egy kis veteményes, az természetesen működhet.

Ha azt, hogy mindent magadnak termelsz az is, de az azért egy nehezebb út és le kell mondanod a modern idők luxusáról, mint smart phone meg hasonlók.

És ahogy írtad: nyílván ez alól kivétel, ha valahonnan passzív bevételed van.

nov. 14. 11:54
 5/19 anonim ***** válasza:
73%
Amúgy, amit szeretnél az is működik: veszel egy házat falun és keresel egy polgári állást. Jó eséllyel ingáznod kell, de némi szerencsével helyben is találhatsz valamit
nov. 14. 11:57
 6/19 anonim ***** válasza:
73%

5

Egy falusi ház nem egyenlő a természetközeli élettel. Gondolom, a kérdező sem három tő paradicsomot meg két almafát akarna, hiszen ez akár a városban is megvalósítható lenne, illetve rengeteg embernek jelenleg is elérhető.

A gond az, hogy egy átlagos falusi ház adta lehetőségek köszönő viszonyban sincsenek az önellátás feltételeivel, a 8 óra munka mellett meg nem lehet gazdálkodni.

De ez meg a valamit valamiért helyzete...

nov. 14. 12:13
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Másik megoldás, ha pénzt keresni is abból próbálsz, amit amúgy is csinálsz (jelen esetben a gazdálkodás). Van egy ismerősöm, aki már inkább a negyvenhez közel gondolt egyet, és kiköltözött egy tanyára, otthagyta az állását, és amellett, hogy magának megtermelni, ami kell, elkezdett paradicsomot termeszteni. De mindenféle fajtát, egészen különlegeseket is, és mivel nagyon jól hirdeti is, rengetegen vásárolnak tőle friss paradicsomot is, meg egész évben az abból készült mindenfélét.

Van egy csaj a környékemen, akitől meg sajtot szoktam venni, ő is teljesen más területről váltott erre, most már teljes egészében a sajtbol és a tojásból él.

De természetesen ezekhez is kell egyrészt kezdőtőke, másrészt valami tudás is, nem lehet csak úgy belevágni egyik napról a másikra.

nov. 14. 12:21
 8/19 anonim ***** válasza:
37%
Nem csak a gazdagok kiváltsága,az erdei hajléktalanok is természetközeliek.
nov. 14. 12:27
 9/19 anonim ***** válasza:
55%
8 te elolvasttad a kérdést?
nov. 14. 12:55
 10/19 anonim ***** válasza:
33%

12

Nem, ugyanis a leírásban a kérdező külön kitért arra a "természetközeli" csoportra, amely kvázi a létminimumon nyomorog.

Majd ezt követően te igen értelmesen szintén megfejtetted ugyanazt, amit a kérdező már leírt.

Esetleg olvasd el, hogy mire válaszolsz...

nov. 14. 13:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!