Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A természetközeli élet Magyaro...

A természetközeli élet Magyarországon valójában csak illúzió illetve a gazdagok kiváltsága?

Figyelt kérdés

Régi vágyam természetközeli, önellátó életet élni, de valahol a realitások talaján. Értsd: nem középkori szinten csakazért, hogy dacból kivonuljak a társadalomból, de az érdemi és értelmes munka nem büdös számomra, tehát valami bevételi forrásra, készpénzre azért szükségem van, mert pl. fogorvosi ellátást vagy bármi felmerülő problémát nem tudom megtermelni a kertben és az állatokból sem tudom kinyerni, épp úgy, ahogy a 21. században egy alap (nem high-tech) számítógép és egy alap okostelefon felettébb hasznos tud lenni.

Ezzel szemben Magyarországon a két végletet látom (vagy talán csak ez a hangsúlyos). Az egyik a Szalacsi Sándor jellegű kecskepásztor, aki a közeli patakba jár fürdeni meg mosni, de brutálisan szívós, mert ehhez az élethez adaptálódott, mint párszáz éve azok a csecsemők a 16-ból, akik megélték a felnőtt kort.

A másik pedig az ilyen hippi-vegán hópihe bölcsészek meg az IT-s párjuk, illetve a jó családi hátterűek, akik gondoltak egyet és aránylag jó helyen (Dunántúl frekventáltabb részei, Balaton-felvidék) teremtik meg maguknak ezt az életstílust ilyen 80 millió körüli energiatermelő aktívházzal, napelemekkel, hőszivattyúval, ilyen-olyan víztisztító meg természeti erőforrás hasznosító berendezésekkel, ami itt persze értelemszerűen nem áll meg, mert az ilyen ingatlannak van ám amortizációja is nem kevés, itt jön képbe a home office-os magas fizetés, esetleg a családi háttér okán 1-2 kiadható ingatlan a büdös, szmogos, retkes Budapesten vagy valami egyetemvárosba, vagy ahol van gyár és aranyáron mennek lelakott putrik meg dohos-penészes pincék.

Tényleg ennyire nincs középút ezen a téren?

nov. 14. 11:27
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Szalacsi amúgy hogy jön a képbe? Egyszerű mezei alkoholista volt aki amúgy megkéselte a feleségét aztán most öregek otthonában ücsörög. Semmi köze a természetközeli léthez, max annyi, hogy vidéken lakik, az meg ugye elég kevés....

Vidéken, külterületen elég jó áron lehet ingatlanhoz jutni. Van ahol lepukkant épület is van már eleve rajta, mert régi tanya. Meg kell nézni, hogy felújítani olcsóbb-e, vagy eleve építeni.

és az van, hogy a magát teljesen eltartó tanya sem egyik pillanatról a másikra jön létre. Ehhez évek kellenek, legalább 5 év az első rendes méretű veteményestől számítva.

Nem muszáj hőszivattyús robotizált rendszert létrehoznod. Igazából csak te vagy az aki végletekben gondolkodik, a legtöbb tanyán élő, önmagát ellátó embernek pont ugyanúgy van összkomfortos normális háza, okostelefonja, pénze, mint neked. Csak épp sokat dolgozik a kertben.

nov. 14. 14:25
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Barátnőmék megpróbálták. Lett lepukkant ház, amit felújítottak, föld, stb.

Az első "aha" élmény akkor érte őket, amikor infarktust kapott a férje, és 65 km-re volt az első kórház. De amúgy a szakorvosi rendelő is ilyen távra volt. Tudom, nem ez volt a kérdés, de minden ilyet át kell gondolni, szerintem csak messziről olyan romantikus a dolog.

nov. 14. 16:26
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem-, illetve akikről olvastam/hallottam, azok szinte mind alapból vagy gazdagok voltak az előző munkahelyeik által, vagy megtakarításaik voltak, azzal tudtak elindulni.
nov. 14. 18:00
 14/19 anonim ***** válasza:
27 év után most adom el a falusi házat nagy területtel. Próbálkoztunk növényekkel, gyümölcsfákal, fólia, tyúkok, kacsák, nyulak, birkák is voltak. A munkát nem számolva is, ha piaci áron vásároltam volna olcsóbban jöttem volna ki éves szinten. +A rezsi és utazási költségeim felére, harmadára fognak esni a költözés után.
nov. 15. 07:57
 15/19 anonim ***** válasza:
A Krishna völgy lakói sem önellátók pedig ők aztán törekednek rá. A rezsi, az autó és az alap létfenntartasi költségeket valami másból (bérleti díj, kamat stb) előteremtve vagy munka után lehet kísérletezgetni itthon, de csak önellátásból képtelenség átlagos szinten fennmaradni.
nov. 15. 10:34
 16/19 anonim ***** válasza:
🤭🤭🤭
nov. 15. 12:56
 17/19 anonim ***** válasza:

Önellátós téma :) ha jól értem, olyan példákat keresel, ami a 2 általad leírt véglet közt van. Azzal is lehetne osztályozni az "önellátókat" vagy önellátásra törekvőket, hogy miben értek el önellátást. Élelmiszerben szinte önellátók akadnak Magyarországon, de a különböző kézműves tevékenységekhez, ami feltétlen szükséges az élethez, már elég nehéz 1-2 mesterségnél többhöz érteni. Nyilván van, akinek több érzéke van a gyakorlati dolgokhoz, és ilyen jellegű a kreativitása. Ha egy ember által megvalósított önellátásra gondoltál, az valószínűleg kevesebb területen képes rá, mint egy csoport, kivéve pl. ha az az egyén a kreatívabb ilyen téren. Én azt tapasztalom, mindenki másképp - más módszerekkel képzeli el az önellátást, több megoldás is lehet jó, működőképes.

Természetközeli akár egy erdőszéli falusi házikó, vagy egy erdei tisztáson egy jurta, és persze a tanya, élnek ilyenekben Magyarországon.

nov. 15. 18:48
 18/19 anonim ***** válasza:

és hozok példát is, ami eszembe jut, olyanokat persze, akik az interneten megjelentek:

Egyén szinten pl.:

Zaka Dominika

HegyiYeti

Család szinten pl:

Fenntartható Visszafejlődés

Rozgics-család

Paudics-család

Közösség szinten pl.:

Visnyeszéplak

Nyim

(külföld: Amish-ok)

stb....

nov. 15. 19:18
 19/19 anonim ***** válasza:

(Ezt nem bírom ki, hogy hozzá ne tegyem, hogy a pénz előteremtésén kívül van még egy olyan gátló tényező, mint ami az alábbi videóban is látható. A magyar föld eladása, elszennyezése, megmérgezése - szerintetek hány hektár lett a kínaiaké már Debrecenben? .... - sokkal több... https://www.youtube.com/watch?v=boD9p24zdp8

Vagyis az okok a legfelső szintekhez vezetnek, beleszivárognak az ember függetlenedni akaró életébe.)

nov. 15. 21:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!