A 76 éves szomszéd néni jogosan teszi szóvá nekem szemrehányva, hogy nem vágom le MÁS sövényét, mert az rálóg a házammal szemben lévő, a nénivel és velem közös járdánkra, mert a néni nem tud ott közlekedni?
Egy lakótelepen lakunk, kertes házak vannak. 21 egyforma tömb, egy tömbben 4 lakás, 84 lakás összesen. Mindegyik tömbhöz tartozik egy járda. Az adott járdát az adott tömbben lévő 4 lakó használja. A velünk szemben lévő tömbben lakónak van egy sövénye, ami a rálóg a mi járdánkra. Igaz, néha nagyon megnő, a szomszéd így le szokta vágni sövényvágóval. Ma kint cigizek az ajtóm előtt, a szomszédom jön be a gazolásból és szemrehányja, hogy megint megnőtt a sövény, nem tud ott eljönni. Szóljak a szemben lévő tömbben lakó szomszédnak, hogy vágja le vagy vágjam le én. Igazán megérthetném, hogy ő már 76 éves, nem bír mindent megcsinálni más helyett, mindent helyettünk kell csinálnia és amúgy is én szóljak a szomszédnak, mert én vagyok az, akinek a lakásával szemben van az ő lakása.
Még annyit tudni kell, hogy a mi tömbünkben a néni használja legtöbbször a járdát. Mi csak néha, mi inkább a hátsó udvaron megyünk ki (kocsival járunk és ott van a kocsibeálló). A tömbünkben lévő másik 2 lakó pedig egyáltalán nem használja, mert ők rendszeres hátul mennek ki. De hivatalosan a járda négyünké! A probléma az, hogy a közös járda előttem elmenő részére rálóg MÁS sövénye, amit ÉN nem vágok le... Mikor jött az életkorával, akkor én mondtam neki, hogy nyilván senki nem várja el tőle, hogy 76 évesen más helyett tegyen bármit is, illetve azt is mondtam neki, hogy nem az én sövényem, akkor ő jött azzal, hogy elinézem ennyivel, hogy nem az enyém, és én beszéljek vele, mert velem szemben lakik a sövény tulajdonosa. Illetve mondta azt is, hogy fordított helyzetben én sem örülnék, ha használnék egy járdát és nem tudnék ott közlekedni.
Kb. 5 percig tette nekem ezt a szemrehányást születésem óta (39 éve) mellettem lakó szomszédom, akivel soha semmi bajom nem volt, néha még kisebb szívessegeket is tettünk egymásnak (adtunk cigit a másiknak, 1-2-szer elvittem őt dolgozni kocsival, mikor ő már nem érte el a vonatot-buszt, én pedig éppen ráértem, vagy kölcsönadta a néni a fűnyíróját, mikor az enyém tönkrement), ugyanakkor szeret egy kicsit kotnyeleskedni is.
Oké, hogy én 39 éves felnőtt pasi vagyok, ő pedig egy 76 éves nyugdíjas néni, megértem a bajait, de azért van egy határ... Nagy a tűrőképességem, de az igazságtalanságot nem viselem el.
Értem a problémád lényeget. És az is szimpatikus, hogy tudod, hogy te jobban tudsz tenni (fizikailag is) bármit, mint egy 80-hoz közeli idős néni.
A jog azt mondja ki, hogy a szomszéd hozzád átnyulo agait levaghatod, ha ő nem vágja le, és titeket (a nénit) zavarja.
Én azt tenném a helyedben, hogy levagom a sövényt (tudom hogy nem vagy köteles és nem is téged zavar, viszont érzem rajtad, hogy nem vagy elutasíto az idősek segíteseben) és mondanám a néninek, hogy "nem volt kötelességem, de levágtam, hogy tessék tudni közlekedni."
Jobb hely lenne a világ, ha így segítenénk egymásnak, akkor is, ha nem kötelesség, de jó érzéssel tölt el mindenkit.
#1: a jog azt engedi meg, hogy akkor vághatod le, ha a tulajdonos a felszólítás ellenére nem csinálta meg. Nem csak úgy odamész és levágod, mert úgy tartja kedved. Másrészt amire hivatkozol, az a saját magánterületedre benyúló ágakról szól, nem a közterületre:
"5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."
Ja, amúgy dolgozni azért vittem el, mert a nyugdíj mellett van mellékállása (a csatornázási műveknél könyvelő), még mielőtt valaki szóvá tenné. 🙂
Bár a kérdésem szempontjából ez lényegtelen.
Amúgy a néni mondta már nem egyszer, hogy szedjem össze a kertemben szanaszét lévő ágakat... Teszem hozzá, az én kertrészemben van és őt nem korlátozza semmilyen tevékenységben. (Ma is mondta még a sövényes téma előtt, hogy ma viszik el a zöldhulladékot, gondolom, utalva ezzel arra, hogy szedjem össze a gallyaimat.)
Más hogy látja ezt? Másnak is van/volt tapasztalata kotnyeles szomszédokkal?
Ja, amúgy mikor befejezte a papolást és bement, utána jól felba$ztam az agyam és nekiálltam a kis metszőollómmal levágni a sövényből, hogy megfeleljen neki. Sövényvágóval sajna nem tudtam, lévén, hogy nincs, ugyanis nekem nincs sövényem...
Mellesleg közel sem nőtt meg annyira, mint máskor. Még én is simán elférek ott a 176 centimmel, ő pedig akkor 150 centis kis néni létére biztos nem fog, aha...
És még azt is mondta, ha levágom, nem kell szépre, csak hogy elférjünk a járdán (akár már a "beszélgetés" után is levághatom).
Oké, megtettem. Viszont annak meg a szikrája sem fordult meg a fejemben, hogy akármennyire is szépen fogom megcsinálni...
Amúgy most a szomszéd éppen kijött és nyírja a sövényt. (Ő nem tud arról, hogy engem leba$zott reggel az öregasszony.)
Rettenetes életprobléma :D és ezt ilyen részletességbe menően leírni... Tulajdoni lapot és alaprajzot miért nem csatolsz? 😅
A néninek meg lehet mondani, hogy nem fogsz más nevében intézkedni, ha őt zavarja, szóljon ő. Neki is van szája, csak fosik odamenni.
Mondjuk ja, ilyen egyszerű lenne, hogy neki kéne szólnia. Jó nagy belemagyarázás volt tőle, hogy én szóljak a szomszédnak, mert velem szemben lakik.
Amúgy a néni nem az a tipikus házsártos öregasszony, aki megkeseríti az ember életét. Kezdettől fogva ő a szomszédom, születésemtől kezdve ismer engem, szüleimet is ismerte természetesen. Amolyan állandó szomszédok vagyunk. Csak mivel öregszik, kicsit már kezd kuplungos lenni az agya. Utólag visszagondolva vicces: más nem gondozza a tulajdonát, ezért én is kaptam leba$zást... Mikor hazajött a párom, elmeséltem neki, és teljesen kiakadt az öregasszony viselkedésén. Egyből megkérdezte ő is, hogy mi közünk nekünk ahhoz a kur\/a sövényhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!