Az utcán sétálltok és valaki eldobja a szemetet. Mit tesztek?
Másképp reagálok ha egy csapat roma vagy egy 50 kilós lány dobja el, mert elveretni nem akarom magam. De alapvetően simán teszek megjegyzéseket.
Volt már, hogy természetjárás közben dobott el csikket más túratárs. Erélyesen felszólítottam, hogy k_rva gyorsan vegye fel, úgy, hogy mindenki hallja.
De olyan is volt már, hogy buszmegállóban nő simán levágta mellém az égő csikket. Felvettem és beledobtam a táskájába. Aztán persze rám néztek csúnyán, de leszartam.
Olyan is volt már, hogy ember megállt a bevásárlóközpont parkolójában, a szemetét meg simán kidobta az ablakon. Oda mentem és simán vissza dobtam neki.
A szemetelők eleve balhés kölkök/fickók, én nem szólok nekik. Vézna nő vagyok, nem akarok verekedésbe kevetedni.
Na meg aki az utcán szemetel, annak úgyse használ se a szép szó, se a kemény lecseszés.
Nem csak balhés kölkök a szemetelők, ez csak skatulyázás. Nemtörődöm nők, férfiak stb. ugyanúgy vannak, akik nem is gondolnak bele. Vannak, akik csak igénytelenek, vannak, akik csak elbambulnak, de nem akarnak semmilyen balhét. Ha én a 40 kilómmal 16 éves ábrázatommal képes voltam arra, hogy szóljak, hogy bocsi, de ezt elvesztetted, és mosolyogva odaadtam, akkor nem hőbörgött, hanem bambán nézett. Ha másodszor is eldobta, akkor is odaadtam, és akkor vagy kapcsolt, vagy ha olyanabb volt, akkor morgott, amire szóltam, hogy nem otthon vagy. Vagy rákérdezek, hogy otthon is így szemetelsz? Erre általában mindig ki szokták dobni, főleg, ha mások is vannak ott, és nézik a jelenetet.
De simán működhet a direkt kommunikáció, hogy biztos szeret ő is tisztaságban utazni, de ehhez az kell, hogy senki se szemeteljen, és a kezébe nyomod az eldobott szemetét KEDVESEN.
Nem hőbörögni kell elsőre, az tényleg leginkább ellenálláshoz vezet, a gondolkozás, az ilyen szövegek szerintem azok, amik ráébresztik az embert arra, hogy ők is tehetnek azért, mert szemét van. Nem mindenkit tanítanak meg a szülei erre, vagy leszarták, hogy a szüleik mit tanítottak, és később elfelejtették. De ha látják, hogy az nem egy társadalmi norma, akkor lehet, hogy visszavesznek.
Vagy simán beszélgetni is lehet velük: "Tudja, én rendszeresen szoktam részt venni önkéntes szemétgyűjtő közösségi munkában, hogy tisztább, szebb legyen a környék, és mindenki jobban érezze magát, és rettentően elszomorít, ha valakit szemetelni látok. És ezután dobom ki a szemetét. Ettől szerintem jobban elszégyelli magát, mint a hőbörgéstől, amivel általában "csakazértis" reakciót érünk el.
A csikket eldobó emberek sem zűrösek, csak rutin.
Ugyanígy szóltam én már kukát gyújtogató kiskölköknek, és nem az volt belőle, hogy jól kiabáltam velük, akkor elrohantak volna, és semmi nem történt volna, hanem az, hogy elmagyaráztam a következményeket: kárt okoznak, pótolni kell, takarítani a betont, stb. emiatt másra kevesebb pénz jut. szerencsére a gyufa lángra se kapott, de azért aranyos volt, hogy a két gyerek valóban mindent megpróbált, hogy jóvá tegye a hibát: jobb híján a szájukban hoztak a közeli ívókútból rohanva vizet, hogy eloltsák azt. Nem hiszem, hogy többé gyújtogattak volna.
"de azért aranyos volt, hogy a két gyerek valóban mindent megpróbált, hogy jóvá tegye a hibát: jobb híján a szájukban hoztak a közeli ívókútból rohanva vizet, hogy eloltsák azt."
😂😂 mit kell fogyasztani ahhoz, hogy ilyen válasz kipattanjanon az ember fejéből?
Aham.
"Tudja, én rendszeresen szoktam részt venni önkéntes szemétgyűjtő közösségi munkában, hogy..."
"Leszarom,bazmeg, hagyjon békén engem a pcsába!"- mondaná erre a szemetelő a valóságban.
;)
Köszönjük, emese. Én a saját tapasztalataimat írtam le. Te meg okoskodsz.
Konkrétan leszzarom, hogy mit hiszel el, vagy mit szólt be.
Persze ha tudnál valami konstruktív dolgot mondani, azt érdeklődve olvasnám. Nagyon meglepnél vele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!