Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Fiatalok, akik külföldre...

Fiatalok, akik külföldre költöztetek, megérte, hogyan éltétek meg?

Figyelt kérdés
20-as éveimben járó "frissdiplomás" vagyok, jó pár év munkatapasztalattal. Nincs problémám a MOSTANI, SZJA mentes fizetésemmel, de ez hamarosan jelentősen változni fog. Nagyon szeretem Magyarországot, mint HELYSZÍNT, de maga az itteni élettől, a politikai helyzet és a közösségtől rosszul vagyok, teljesen depressziós vagyok. Nem szeretnék elmenni itthonról, mert szeretem a helyszínt, de meggyőződésem, hogy ilyen körülmények és közösség mellett az a hülye, aki itt marad. 20-30 év közötti fiatalok, akik kiköltöztek, hogyan éltétek meg, mi alapján választottatok országot, mennyire volt nehéz elkezdeni? Nyelvtudásom végett (középfok angol), gyanítom, hogy a szakmámban nem fogok tudni elhelyezkedni kezdetlegesen, és aggaszt, hogy a húszas éveimet elpazarlom ilyen "próba vándorolgatással", holott kitudja, lehet, ha valahogy végig tudnék szenvedni pár évet, lehetne egy elviselhető fizetésem. Így is, Budapesten egy albérletet bérelve is irreálisan kevésnek tartom az itthoni fizetést. Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra, megérte utólagosan? Mennyire volt nehéz, hogyan éltétek meg? Köszönöm előre a válaszokat!

jan. 11. 19:37
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%
28 évesen költöztem ki Ausztriába, szobalányként kerestem 1300€-t. Megtanultam németül, csináltam egy szakmai kurzust más szférában és most a havi 2300€ a norma nálam. Igen lehet sipítozni, hogy de elmegy a fele a lakhatásra. Igen. De a 1300€ megmarad 'csak úgy', és nem kell pánikolni az árak miatt, Ausztria egy árnyalatnyival olcsóbb, mint MO. Spar legalábbis. Otthon a fąszba se maradna meg 1300€, sőt eleve annyit nem is kerestem soha. Pedagógus voltam otthon egyébként. De persze döglődő nyugat, meg mindenki megy haza.
jan. 11. 20:20
 2/13 anonim ***** válasza:
94%
33 éves vagyok és szakmunkásként dolgozom jelenleg Ausztriában. Németországban is éltem és dolgoztam nem volt semmi problémám ott sem csak jött egy jobb ajánlat innen. Alap angol tudással vágtam neki 8 éve, ez is több volt a semminél mert elég sokan beszélnek angolul, elkezdtem tanuéni a németet is igy mostmár ezen a nyelven tudok kommunikálni. Tudtam venni itthon még a covid előtt házat Bp melletti településen, most jelenleg albérletbe ki van adva. Összeségében én nem bántam meg, nagyon jó lehetőségeket nem látok alkalmazottként itthon, munka lenne de a mostani keresetemhez képest nevetséges bérekért.
jan. 11. 20:24
 3/13 anonim ***** válasza:
50%

Ugyanígy érzem magam mint te. 24 vagyok, 2x voltam erasmuson, most megyek diploma utáni gyakorlatra, hátha az az adott ország tetszeni fog. Azt javaslom olyan helyre költözz, ami illik a személyiségedhez. Pl én laktam Svédországban és jajjneee de mennyire nem illett hozzám, utáltam, a barátaimmal együtt. Pedig szép életem lehetett volna. Állást ajánlottak, szerelem is alakult. De nemet mondtam, mert nem szerettem az országot.

Amit láttam Hollandia, Skandináviában, meg kb már mindenhol: ismerned kell az adott ország nyelvét, sőt kezd el tanulni hónapokkal előtte. Nem fogsz tudni boldogulni ha nem beszéled a helyi nyelvet

jan. 11. 22:13
 4/13 anonim ***** válasza:
47%

Utolsó vagyok, még annyi hogy én erasmussal laktam kinn, és kb fél éveket de pont elèg volt hogy lássam, eltudom e magam képzelni. Tanulni + a diplomámmal dolgoztam, azon a területen amivel szerettem volna.

Az biztos hogy jobban járunk, csak még félünk elindulni. Még én is félek, pedig belevágtam jópárszor. Beilleszkedtem, lettek barátaim de az más, mint amikor nem hallgatóként mész hanem a saját életed élet, építed full egyedül

jan. 11. 22:15
 5/13 anonim ***** válasza:
89%

4 éve költöztem Hollandiába, elsősorban a mester elvégzése miatt, de itt terveztem maradni utána mindig is. Elsősorban azért ide jöttem, mert voltak holland barátaim, voltam itt többször is látogatóban és szimpatikus volt az ország.

Nekem bejött, de én nem a te helyzetedben vagyok, mert nem a semmibe jöttem ki, hanem barátokhoz. Szóval nekem sosem volt probléma pl a magány, amit sokan átélnek.

Anyagilag is sokkal jobban élek itt, mint ahogy Magyarországon bármikor tudnék. Átlag alatt keresek a bruttó 2800 euróval, de így is megmarad havi kb 1000 euró úgy, hogy mindig megveszem, amit épp akarok és hobbikra és programokra is költök rendszeresen. Na persze ez olyanokkal is együtt jár, hogy pl van 3 lakótársam és így is összetehetem a két kezem, hogy van albérletem, mert BRUTÁLISAN nehéz bármit találni, főleg a Randstad területén.

Folyékony angol nélkül viszont sokkal rosszabb esélyekkel indulsz. Alapból hátrány, ha nem tudsz hollandul. Ezek nélkül maradnak a minimálbéres munkák főként (hacsak nincs valami jó szakmád, ahol már középfokú angol is elég).

Meg azt is hozzá kell tenni, hogy bár az életszínvonal átlagosan magasabb nyugaton, de közben egyszerűen más is. Vannak igények, amikből engedni kell, mert itt egyszerűen nem az a norma. Pl albérletek minősége és mérete.

jan. 11. 22:37
 6/13 anonim ***** válasza:
60%
szerinted a Magyar társadalom hány %- át kellene kidobni a kukába,hogy jó legyen itt élni kérdező?
jan. 11. 23:18
 7/13 anonim ***** válasza:
38%
Külföldöt is nagyon meg kell válogatni már hova mész, Anglia,Németország,Ausztria is hiába keresnek jobban a közbiztonság ezekben az országokban is egyre rosszabb, és nő a bűnözés itt, szóval ott sem habostorta az élet, ha én külföldre költöznék akkor Új Zéland vagy Amerika nyugisabb részei..
jan. 11. 23:25
 8/13 anonim ***** válasza:
6-os, mire gondolsz?
jan. 12. 02:22
 9/13 anonim ***** válasza:
86%

Testvérem él Németországban. Romlik ott is a helyzet, több szempontból is, de még mindig sokkal jobb összességében, mint itthon. Sokkal jobban kijönnek a fizetésből, a politikusok is cserélhetők, nincs autokrata rendszer mint itthon.

Van már saját lakásuk, jó autó (hitelt fizetnek mindkettőre), üdülnek, van szabadidejük.

jan. 12. 05:11
 10/13 anonim ***** válasza:
66%
Igazából Európát elfogják lepni az Arabok és egyre több merénylet is lesz...
jan. 12. 07:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!