Mit tudok csinálni, hogy ne zavarjam a szomszédot?
Ikerház egyik fele a miénk (osztatlan közös).
A két ház között egy folyosó van, a folyosó végén pedig a pincelejáró. A pincében kialakítottam egy műhelyt, amire a munkámból kifolyólag szükség van. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mindennap 8 órát lent töltök. Van, hogy hetekig le se nézek, de van, hogy egy egész napot lent vagyok. Tegnap lementem elfűrészelni egy deszkát és a szomszéd már fent várt, hogy el kellene felejteni, hogy a pincében műhely van, mert minden behallatszik hozzá. Mondtam neki, hogy ez nem ennyire egy oldalú, itt valamiféle kompromisszum lenne a megoldás. Milyen lehetőségeim vannak jogilag és "fizikailag"?
Továbbá, ez csak mellékes, de azt is mondta, hogy NE menjek le télen a pincébe, mert nekik nincs leszigetelve a ház és azzal, hogy kinyitom a lejáró ajtaját, kihűlik a szoba nála. Ezzel mit tudok csinálni?
Senki nem szokott rajongani azért, ha a saját otthonában tartósan nem pihenhet, - mert pl. a lakhatásra épült részt nem lakhatásra, hanem ipari tevékenységre használja valaki és ezzel zavarja valakinek a nyugalmát.
Fontoljátok meg a műhely hangszigetelésének lehetőségeit, a rezonanciát okozó gépek rezonálásának ellensúlyozási lehetőségeit és ha van elfogadható megoldás, akkor is csak a nyílászárók használata mellett nyer ez az egész értelmet.
A példa kedvéért említem meg, hogy nem kerül milliárdokba, ha duplikált és - a rakodás miatt és csak annak idejére - kitámasztható ajtót használsz bejárati ajtóként. A falakra hézagmentesen felszerelt tojástartók is a működő megoldások közé tartoznak, - számolatlan együttes "próbatermében" (pincékben, alagsori helységekben) használták ezt a megoldást igen jó hatékonysággal akkoriban, amikor még nem volt pénze és egyebe az embereknek komolyabb megoldásokra.
A rezonanciát okozó állványos gépek lábai alá meg be lehet suvasztani megfelelő vastagságú filc - vagy egyéb, hasonló rétegelt bármit is.
Az a vonal szimpatikus, hogy próbálsz megoldást keresni és találni, - ezért is álltam elő az ajánlattal! Sok gyökér még a békés megoldás keresésének gondolatáig sem jut el - és tényleg teljesen felesleges ellenségeskedve leélni az élet tekintélyes hányadát!
Viccesnek tűnik, ugyanakkor biztató is lehet egyben, ha a tojástartók összegyűjtésében segítene neked a szomszédod, - hiszen neki is érdeke, hogy minél hamarabb élvezhesse a nyugalmat!
A tojástartó papírok egészen jól szigetelik a hangot. Mi ezt használtuk az egyik albérletünkben - ott minket zavart az állandó zaj (autista kisfiú üvöltözése), és mivel esetünkben nem volt lehetőség arra, hogy kompromisszumot kössünk, de azért nem akartunk bekattanni, ezt a megoldást ajánlották a neten, kipróbáltuk, és az addigi "baszod mintha közvezlen a fülembe visítana" élményből egy távoli, tompa hang lett.
A mostani szomszédommal meg az működik - szintén zenész, mint te, csak ő hobbi szinten - hogy mivel teljesen kaotikus a beosztásom, hol hajnalban kelek, hol hajnalban végzek, előre elküldtöm neki mindig, mikor dolgozom a héten, meg mikor vagyok otthon. Gigacsanád az ember, alkalmazkodik, ha mondjuk hajnal kettőkor kell kelnem, akkor este 6-7 felé abbahagyja a tevékenységet, ha délután kettőre megyek, akkor 10-11 előtt nem kezdi el. Mondjuk ő ilyen szabadúszó életművész fajta, megteheti.
A kihűl a szoba, az amúgy egy reális szitu, hosszú albérletes időszakom során laktam olyan kattant néni felett, aki naphosszadt nyitva hagyta bukóra az ablakot, meg éjszaka is, mert ha nincs nyitva, akkor ő "megfullad" - mániákus gyűjtögető volt, a másfél év alatt háromszor rendeltek el nála kényszertakarítást, meg jöttek föl tőle a csótányok, és szerintem a nála honoló büdösbe akart ő belefulladni. Na így, hogy alattunk mindig nyitva volt az ablak, a mi lakásunk 18 fokos volt fullra nyitott radiátorral, irigykedve hallgattam a szomszédoktól, hogy lesül róluk a kisgatya a 24 fokban elzárt radiátorok mellett. Én nem is értem, hogy bírta, nála lehetett vagy 10-12 fok benn, mikor néha lementem beszélni vele, sajnálom, hogy nem kezelte-kezeltette senki, hidegben, bűzben, mocsokban, káoszban és félelemben élt. Az, hogy nyitva hagyod az ajtót, amíg bemész (mert gondolom, aztán becsukod) így nem hűl ki egy lakás, ez bullshit (ha viszont 8 órán át nyilva van, az igenis érezhető, nekem papucsban szétfagyott a lábam otthon, olyan hideg volt a kő, szóval akkor ezzel tényleg kellene kezdeni valamit)
Most olvasom a többi választ, nagyon nevetek, hogy mindenki a tojástartókat írja itt felettem... Tényleg működnek!
előző voltam.
11-es
Köszönöm a tippet. Teszek egy kört a témában.
14-es
neked is köszönöm. igazából szerintem is butaság, hogy annyitól kihűl a lakás, de engem leginkább az zavart, hogy megmondta nekem, hogy télen ne menjek a padlásomra és a pincémbe. Ez már korlátozás amit nem tehet meg :/
17, a barkácsolás és az eladásra termékelőállítás közt óriási különbségek vannak. Az utóbbit nem köteles eltűrni a szomszéd.
Ha pedig telephelyengedély kéne a tevékenységhez és nincs, akkor elég súlyos bírság lehet a vége
Mondjuk ne a pincében zajongj.
Tedd a műhelyedet egy olyan helyre, ahol nem zavarod mások otthoni pihenését.
Bírom', mikor kicsinálnak embereket hozzád hasonló emberek, aztán "kompromisszum"oznak. Neked kell alkalmazkodnod! Te vagy a zavaró zajongó= ez a nem normális, és nem annak, aki csak szeretne csendet az otthonában= normalitás.
Ne csússz félre, mert nincs igazad, ha azt gondolod, miattad be kellene osztania az otthonlétét, mert te ott éppen reszelsz.
18
Akkor vegyük úgy, hogy csak barkácsolni szeretnék a saját tulajdonomban. Azt szabad?
19
Ki mondta, hogy kicsináltam a szomszédot? Ítélkezel mikor nem is ismered a körülményeket. Mi a baj a kompromisszummal? Miért csak nekem kellene alkalmazkodnom? Ha a füvet akarom lenyírni és akkor is ez lesz, akkor is én alkalmazkodjak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!