Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Kővel dobálja a szomszéd a...

Kővel dobálja a szomszéd a macskát... Milyen törvények védik a cicust, mi a legjobb eljárás ilyenkor? Részletek lent.

Figyelt kérdés
Sziasztok! Kertesben lakunk. Anyukám említette, hogy a szomszéd legutóbb kővel dobálta a telkén a macskánkat (nem találta el), de nem merte nekik ezt szóvá tenni, félt a konfrontációtól. A helyzet röviden annyi, hogy a mellettünk szomszédba átjár a cicus, a szomszéd, aki ezt nem szeretné, már kővel eltorlaszolta a cica útját, de a macsek még mindig átjár. Legutóbb, amikor kint volt a telkén, anyum jelezte, hogy kövekkel próbálta megdobni heves káromkodás közepette... Tudna valaki segíteni, aki azon túl, hogy "szegény macska, csúnya szomszéd", tudja a vonatkozó törvényeket, jogszabályokat, illetve hogyan érdemes intelligensen eljárni az ügyben? Kértem anyukámat, ha legközelebb ilyet tapasztal, azonnal szóljon nekem és majd én beszélek a szomszéddal. Csak mit mondhatnék neki? Fel lehet-e valakit ezért jelenteni? Arra is gondoltam, hogy mivel valószínűleg el fog küldeni a fenébe úgy is, rögzítem a beszélgetést suttyomban, hátha elhangzik valami olyan, amit később felhasználhatnék, ha a cicusnak baja esik... Érti egyébként, remélem, mindenki, hogy azon kívül, hogy a cica nem szereti, ha kővel fejbedobják, a műtéti költségek százezres nagyságrendben mozognak - egyszerűen csak szeretném megelőzni, hogy a cicának baja legyen így-vagy úgy, és szeretném elérni, hogy a huszonéves hülyegyerek a szomszédban ne dobálja kővel, amikor a kertben kapál és éppen meglátja... Mindenek előtt szeretném elvenni a kedvét ettől, legjobban, gondolom, ezt úgy tudnám elérni, ha elmondom neki, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha eltalálja a macskát (hogy az állatokat ugyanolyan törvények védik a bántalmazással szemben, mint az embereket, hogy feljelenthetem azért, amit csinál, illetve, hogy ennek súlyos anyagi következményei lehetnek). Kérlek, tájékoztassatok, mit lehet tenni ilyenkor, mire lehet hivatkozni, mit ajánlanátok, illetve hogyan járjak el abban az esetben, ha megtörtént a baj. Nagyon köszönöm előre is!

2021. júl. 11. 20:34
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
72%

Hát, köszönöm a sok balf@sznak, aki felhívta erre az állatvédelmi törvényre a figyelmemet (hogy a gazdi köteles a cicát a telkén tartani). Sajnos, ez más fénybe helyezi a dolgokat, és bizony elégé elgondolkodtatott... Azoknak az elmebetegeknek is köszönöm a hozzászólásait, akik egyéb módon járultak hozzá ehhez a kérdéshez.

Miért teszel fel kérdést ha neked nem tetszô válasz esetén megsértôdsz mint a kisgyerekek?

2021. júl. 11. 21:38
 22/53 anonim ***** válasza:
17%
Macska nem olyan mint kutya. Nem tudják az udvaron tartani. Elmegy mindenfele. Most hozzám is be szoktak jönni macskák néha de nem akarom megölni attól még. Ezek ilyenek. Esetleg ha bent van tartva és soha nincs ki engedve úgy megoldható.
2021. júl. 11. 21:39
 23/53 anonim ***** válasza:
58%
Nem a macska a hibás (mondjuk én rühellem őket de ez más lapra tartozik) hanem a gazdája mert nem annyi egy állat tartása hogy ételt adok neki aztán mehet amerre lát
2021. júl. 11. 21:40
 24/53 anonim ***** válasza:
26%
Ezek sose laktak kertes házban macskával ha azt hiszik hogy azt az udvaron lehet tartani. Xd minden macska kb 3-5 km távolságra is képes elmenni naponta össze vissza. Utánna lehet nézni.
2021. júl. 11. 21:42
 25/53 anonim ***** válasza:
61%
Létezik olyan, hogy macskabiztos kerítés. Meg aztán. Nekünk is van cicánk, kertes házban élünk, de benti. Ha ki is megy, cicapórázon levegőztetjük egyet esténként. Nem megy senki homokjába szarni, ellenben nálunk rendszeresen beleszarik a gyerek homokozójába egy felelőtlen macskatartó cicce, ha elfelejtjük lefedni. Szóval nagyszerű.
2021. júl. 11. 21:52
 26/53 anonim ***** válasza:
2%
Nézzetek utánna okos tojások. Csak egyetlen megoldás van ha benti macska és soha nem engedi ki. Vagy ti hogy tartanàtok az udvaron ész lények??
2021. júl. 11. 21:53
 27/53 anonim ***** válasza:
95%
Épp, hogy olvvasom ezt a kérdést és válaszokat. Most is ép macska koncert van az udvaromon.
2021. júl. 11. 21:56
 28/53 anonim ***** válasza:
66%
A macska nem való kintre. Ha macskát akarsz, akkor bent tartod a lakásban és kész. Oltva, ivartalanítva természetesen. Hihetetlen, hogy Magyarországon még mindig nulla az állattartási kultúra, és még az van felháborodva, aki kiteszi a veszélyeknek a szerencsétlen macskát. Nyilván a szomszéd egy idióta, hogy kővel dobálózik, de ha a lakásban tartanád szerencsétlen macskát, akkor nem lenne ilyen probléma.
2021. júl. 11. 22:11
 29/53 anonim ***** válasza:
35%

Sok válaszolónak igaza van abban, hogy a macskád nem mehetne át a szomszédba, bár ez a törvény macska esetében teljes hülyeség, de sajnos ez van. A válaszadók stílusa undorító egyébként, a stílus maga az ember, ha nem adjuk meg a másik embernek a tiszteletet, az nem a másik embert minősíti, hanem minket.

Nekem az a fura, hogy egyből a törvényeket keresed, ahelyett hogy megbeszélnéd a dolgot a szomszédoddal. Kérj elnézést, legyél alázatos, nehogy ő jelentsen fel téged, és nehogy a macskán bosszulja meg. Mondd meg, hogy nyugodtan kergesse el, de ne kővel, mert nem szeretnéd hogy megsérüljön. Amúgy bármelyikőtök is fordulna rendőrséghez, akár te, akár a szomszéd, tapasztalatból mondom, hogy a rendőrség úgy leszarja, ahogy csak tehetik, legalább is mifelénk itt Pest ezen részén biztosan, mert többször volt gondom. Közös udvaros társasházban lakunk, az egyik szomszéd bottal agyonütött egy macskát, nem az enyémet, feljelentettem, állatorvosi boncolási jegyzőkönyvem volt, hogy az állat agyon lett ütve, de a rendőrség szerint nem volt bizonyítható, és velem ordított a rendőrnő a békéltetőn, hogy egyáltalán ilyen baromsággal miért teszek feljelentést. Az a baj, ma már nem pénzbírság jár állatkínzásért, hanem börtön, és a rendőrnő megmondta nekem, hogy ilyen "f@szságért" nem akarnak lecsukni senkit.

2021. júl. 11. 22:14
 30/53 anonim ***** válasza:
35%
Egyébként ha macskát lehetnek udvaron tartani úgy hogy ne menjen el akkor lenne erre törvény hogy mindenki tartsa ott de nincs. Amúgy sokan csak azért tartják vidéken mert megfogja a rágcsálókat.
2021. júl. 11. 22:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!