Egy kertes háznál, ahol van egy fél méteres járda a hazunktol, oda tehet bármit a szomszéd?
Tehát az ő telkén belül van?
A saját telkére rakhat kutyaházat bárhova.
Nem, nem tehet oda semmit ami a Te házadban kárt tesz... nah már most a kutyaház amiben lakik kutya is, ami ugat, vécézik, ás, stb. az elég káros a házadra...
Mikor én ide költöztem a faluba, a szomszéd azonnal szólt, hogy azokat a fákat vágjam ki ami az Ő házára rálóg, kicsi meggyfák voltak, azon kívül pedig volt több baromi nagy akác fa is amik a tetőjére vtak veszélyesek, ki vágtam őket kérdés nélkül...
Idén még gyomirtózni is elkezdtem a háza falánál, hogy ne baxxa a kasza a vakolatát...
Sztem ez így tiszta sor
Agglomerációban lakom, kertváros, kertes házak. MINDEN telek között kerítés van, kivéve az ikerházaknál, de ott meg összeér a ház két fele, ergo nem lehet a kettő közé tenni semmit. Továbbá van bőven vidéki, nagyon kis falusi rokonságom: ott is van kerítés a telkek között.
Az esetek többségében még az is szabályozva van, hogy a kerítéstől hány métert kell szabadon hagyni. Úgyhogy általában pont nem úgy van, ahogy te írod. Manapság már nem lehet utcafrontra sem építkezni, ahogy még régebbi kertvárosi részeken lehet látni.
Nyilván a régen épített, még lakható - pláne lakott - épületeket nem bontatják le új szabályozások miatt, de azt nem tudhatjuk, hogy mikori építésű házakról van szó.
Azt viszont nem tartom elképzelhetőnek, hogy valaki a házát annyira a telekhatárra építette, hogy közvetlenül a háza fala mellett már a szomszéd telke legyen. Persze lehet, hogy van ilyen, én valószínűleg nem költöznék ilyen házba.
A kérdező meg forduljon a jegyzőhöz, ott érdemes ilyenekkel kapcsolatban érdeklődni, mert a helyi önkormányzati rendeleteket is figyelembe kell venni. Itt random emberek a helyi jellegzetességek ismerete nélkül nyilván nem fognak tudnak releváns tanácsot adni. Ahogyan én sem tettem, csak megjegyeztem, hogy NEKEM furcsa, hogy nincs kerítés, mert számomra ez eidens.
Kèpzeld el, nálunk a faluban meg úgy vannak a házak, hogy az egyik fal az telek határ is egyben, èn is ilyen házban lakom... Mikor ide költöztem akkor azzal kezdtem, hogy azokat a fákat amik kárt tehettek a szomszèd házában, kivágtam...
Szval ha hasonló felèpítèsű faluban lakik a kèrdező, akkor a szomszèd jogtalanul rakta a kutyát a ház fala mellè...
"Azt viszont nem tartom elképzelhetőnek, hogy valaki a házát annyira a telekhatárra építette, hogy közvetlenül a háza fala mellett már a szomszéd telke legyen."
Pedig ez tök mindennapos, szüleim is ilyen helyen élnek, a ház egyik fala egyben a telekhatár.
Miért ne lenne ilyen?
Igen, sztem is sok helyen így van...
Erre amúgy külön szabályok vonatkoznak, a szomszéd felöli oldalon minimum 2 méter magasan lehet csak ablak illetve parapet arra nem nézhet...
Ha van olyan építményed ami a telekhatáron van és féloldalas tető van rajta, a tető nem lejthet a szomszéd telekre...
Le kell fotózni (ha tudod) és jelenteni a jegyzőnek.
Kerítés 30 cm (vagy 1m? Már elfelejtettem) körzetében fát se ültethet, nemhogy a házadnak rakja a kutyaházat...
Én így bontattam el a szomszéd tyúkólját.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!