Miért szállnak el ennyire az emberek ha lediplomáznak?
Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm most államvizsgázott, beszélgettünk és kérdeztem tőle hogy ezekután mi lesz, milyen munkát szeretne majd csinálni, van e valami elképzelése. A válasza az volt hogy így hogy szakmája van, nyelvvizsgája és diplomája is, övé a világ és bármilyen jó munkát megkaphat ahol jól is fizetnek. Persze ezt mind nagyképűen adta elő. Nem volt ilyen, miért változatja meg az embereket ennyire egy diploma?
Nincs miért téged irigyelni utolsó. Nem a diplomák száma, hanem minősége a lényeg. Ráadásul, amikor megkérdezte mit végeztél, rávágtad, hogy 2 diplomád van. Túlreagálod, túl sokat foglalkozol másokkal. Az, aki utálkozik, azt hagyni kell a fenébe. Gondolom egyszerű falusi parasztcsaládból származol, ha "szerinted" ennyire le akar mindenki húzni, mindenki a környezetedben a halálodat kívánja, összeesküvést szőnek ellened.
2019. jan. 31. 17:07
22/28 anonim válasza:
"legkésőbb harmadik mondatában tudatta velem, hogy diplomás, ami engem annyira fel szokott csigázni, hogy általában sorsára hagyom az illetőt"
:DD
2019. jan. 31. 17:29
23/28 anonim válasza:
"én mesterszakon tapasztaltam, hogy ... az unokatesóm bnője kérdezte, hogy mia végzettségem. Mondtam, hogy 2 diplomán van"
És ezt hogy értetted? Úgy, hogy van az alapdiplomád, meg van a mesterszak? Mert ez már eleve annyira gáz, hogy a bolognai rendszerben végzettek két diplomának nevezik azt, amit a néhány évvel korábban végzettek egyszerűen "(1 db) diplomának" neveznek...
2019. jan. 31. 17:35
24/28 anonim válasza:
Na és igen még ti szidjátok a diplomások mentalitását,hogy hogy elszállnak.Lehet,hogy a diplomások közül sokan elszállnak,de a középiskolai végzettségűek jó részének meg elég meghallania,hogy a másiknak diplomája van azt mindjárt elkezd gyűlölködni.Mert irigy. Ezt tapasztaltam mint mondtam saját családomban is. De ti is jól alátámasztottátok az iménti fanyalgásotokkal.Bőven. Az utolsónak meg annyit hogy a mesterdiploma pedig 2 diplomát jelent nem egyet.Mivelhogy van alapdiploma,mesterdiploma,doktori diploma.És régen főiskolai volt amiért 4 évig tanultál meg egyetemi amiért 5 évig tanultál.Viszont ott csináltál 1 db védést a diplomamunkádnál és kész.Nekem viszont elöbb az alapdiplomámhoz csináltam egy szakdolgozatot amit aztán megvédtem,egy nyelvvizsgát és egy államvizsgát.Aztán megkaptad a diplomádat. Az alapot.Utána felvételizni kellett mesterre külön.A jelentkezők 30%-át vestik fel.Nem úgy van ez hogy leteszel egy 5 évet azt akkor mester. Elötte egy diplomát meg kell szerezned. Azt ha felvetted végigcsinálod a vizsgákat majd ott csinálsz egy diplomamunkát,egy védést.Ha szükséges plusz nyelvvizsgát. Aztán egy záróvizsgát. Lényegében ugyanaz mint az államvizsga.Annyi eltéréssel hogy a tételek mellé gyakorlati feladatokat is kapsz.Mintha a munkahelyeden ülnél. Szóval sokkal nehezebb. Ugyhogy ezt talán nem kéne a korábbi rendszerhez hasonlítani.És nem egy diploma hanem kettő. Mivel nincs ez egybeforrasztva egy dokumentumba sem.a vitrinemben 2 diploma van külön külön.A mester egész más mint az alap. És lehet hogy ugyanazon a szakon belül van.Persze ilyen szempontból mondhatnám egynek. De akkor is kettő van a vitrinemben.Ugyhogy igenis kettő. Van ilyen alapon említsem egy lapon magamat azokkal az évfolyamtársaimmal akik megszerezték az alapot azt nem jöttek tovább mesterre? Akkor most ugyanolyan diplománk van? Azért nem egészen van ez úgy.Nekem azért még plusz 2 évet kellett tanulnom.Még egy diplomamunkát letennem.Írj meg egy olyat azt majd megtudod mennyit kell vele kínlódni.Meg mégegy államvizsgát végigkínlódnom.Szóval száz szónak is egy a vége. 2 diplomának minősül egy szakon belül.Egy mesternek és egy alapnak.Akinek meg meg van a doktorija is annak meg 3 van egy szakon belül.
2019. febr. 3. 19:24
25/28 anonim válasza:
"említsem egy lapon magamat azokkal az évfolyamtársaimmal akik megszerezték az alapot azt nem jöttek tovább mesterre? Akkor most ugyanolyan diplománk van?"
Nem. Az övék alapszakos, a tied meg mesterszakos. De ne is csinálj úgy, mint akinek kétszer annyi, vagy kétszer olyan magas szintű végzettsége van, mint annak, aki még a bolognai rendszer előtt kapta kézbe a - történetesen egykötetes - diplomáját, hiszen a te kétkötetesed csak pont ugyanazt takarja: öt év egyetemi tanulmányokat tokkal-vonóval (az összes vele járó elméleti és gyakorlati vizsgával, írásbeli és szóbeli számonkérésekkel, ZH-kkal, szigorlatokkal, 10-20-30 oldalas beadandókkal tanegységenként, otthon megírandó esszékkel és kutatásokkal, nyelvvizsgákkal, aktív részvétellel a szemináriumokon, és minden mással együtt).
Szerintem a kérdező valahol pont ezt a hozzáállást kifogásolja, amit te itt bemutatsz...
2019. febr. 3. 20:35
26/28 anonim válasza:
Ne helyezzem fölébe a régi rendszerben végzettnek a bolognai rendszerben szerzett diplomát. Már bocs de a régi rendszerben végzett pár rokonom és nekik nem volt államvizsgájuk hanem csak védésük. Míg nekem 2 államvizsgát is meg kellett a szted ugyanezérti végzettségért csinálnom. Ami így kb 200 tétel körül volt szimplán plusz gyakorlati számonkérés. Ja és kb tételenként 10 oldal körül amiből kb majdnem minden szó kellett. Asszem ezt egy kicsit nehezebb volt megcsinálni mint egy védést. Meg szimplán az ugyanezért eggyel több diplomamunkát kellett csinálnom eggyel több védéssel. Ja és a régi rendszerben végzetteknek nyelvvizsgakötelezettsége sem volt.Amikor nekem kellett 150 000ft-ba volt egy angol tanfolyam még plusz nyelvvizsgadíj. Egy kicsit sok itt a plusz a szerintedi ugyanazon végzettségekért már bocs. És akkor még a szakdolgozatok is 2x olyan hosszúak meg nem csak leg€pelni kell hanem mindenféle cifra ábrákat beletenni. Meg mindenféle formázási követelményeknek megfelelni.Ja de mennyivel könyebb ma ezeket a diplomákat megszerezni mint régen.Pfff menj egyetemre majd megtudod milyen kib.szottul nehezebb mint régen. Ugye régen a tanárok se voltak ilyen korruptak hogy pofátlanul bevarják az egyest az egész évfolyamnak hogy dőljön a lóvé az uv csekken.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!