Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az ÉRZELMEK miért egy sztárolt...

Az ÉRZELMEK miért egy sztárolt képesség még a mai modern világban is?

Figyelt kérdés

Tudtommal az intelligencia vitte fel az emberiség dolgát, nem az érzelmek és az ösztönök. Mivel az még az állatoknak is van.

Mégis, még a mai modern világban is sok mindent érzelmi szinten probálnak megoldani az emberek, mert az egy évmilliók alatt kiforrott képesség, és nagyon hatékony és gyors, csak az a bökkenő, hogy az nem arra lett kitalálva, hanem max. a törzsi közösségekhez. A gondolkodás meg lassú és fárasztó. Ráadásul az ember logikailag nem tudja számontartani, hogy önmagának mire van szüksége, azt csak a tudatalattijának a jelzéseiből tudja, és ez megint az érzésekre vezet vissza.

És értem én, hogy minden ember okosnak akarja magát érezni, és mivel a legtöbb embernek az érzései működnek ezért azt sztárolja és azzal próbálja nyomni azokat az ajtókat is, amikhez intelligencia kellene és logikus döntések. Ugyanis akkor rögtön azt érezné, hogy ő buta és ezt az érzést nem szeretik az emberek.

Nekem sajnos az érzéseim nem nagyon jól működnek, és logikailag meg sajnos nagyon alacsony hatékonyságú meghozni a döntéseket, amihez érzelmek kellenek, sőt legtöbbször lehetetlen is.

Pl utálok ruhákat vásárolni, mert ahhoz érzelmek kellenek, ott nem logikailag dönt az ember, hanem olyan érzelmi tényezőket vesz figyelembe, hogy az adott ruhában milyen státuszt fog elérni a közösségben, milyen irányba változnak a pártalálási lehetőségei, stb.

Viszont pl én jól érzem magam a mediamarktban járkálva, mert ott kézzelfogható dolgok vannak, egyértelmű paraméterekkel. Az érzésekre ható marketingfogások kevéssé jönne át nekem, ugyhogy lehet bárki a reklámarc, lehet akármilyen a szines a reklám, nem nagyon érdekel.

És sajnos én ki vagyok rugdalva nagyon sok helyről mert nincsenek helyén az érzéseim, rideg vagyok.

2017. nov. 4. 13:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedben olyan allitast teszel, ami nem igaz.

Én is eléggé érzéketlen vagyok de én szeretem így magam.

Leugtóbbi állásinterjúm alakalmával a személyiség tesztes körön 100/1 pontot szerezetem empátiából és az sem tudom hogy jött össze.

Ettől függetlenül nem vagyok hülye, ruhát is tudok logikus döntés alapján válaszatni, ha meg az nem megy és a szimpátiám nem segít dönteni, viszek magammal olyant, aki tud segíteni, mert nyilván ez az értelmes lépés.

2017. nov. 4. 13:27
 2/16 A kérdező kommentje:
ja csak 0 empátiával nem nehéz elérni, hogy ne legyenek barátaid ;)
2017. nov. 4. 13:28
 3/16 A kérdező kommentje:
aztán nem lesz aki segitsen ruhát választani;)
2017. nov. 4. 13:29
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Lehet félreértem a kérdésed, nem olvastam el figyelmesen csak átfutottam.

Szerintem az érzelmek, érzések, hangulatok, benyomások, amik mind összefüggésben vannak, ezek adják, adnák az emberi élet értelmét a mi fejlett? emberi tudatunkhoz viszonyítva, a többi dolog csak ösztönökből fakad. Értem itt munka, karrier, megélhetés, ambíció stb.

Én például férfi létemre, nagyon intenzíven élem meg az érzelmeimet, hangulataimat, emberi kapcsolataimat és nem is szeretnék - nem mintha tudnék- ezen változtatni, mert igen silány lenne az életem.

2017. nov. 4. 13:41
 5/16 anonim ***** válasza:
Én is ilyen vagyok, de szerencsére meg tudom játszani magam.
2017. nov. 4. 13:44
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Lehet baromságnak hangzik, volt is egy ilyen feltevés, hogy az emberi evolúció elmegy/el kellene hogy menjen a Homo Spiritus irányba. Ez sajnos nem úgy néz ki, hogy meg fog történni. :D Legalábbis nagyon harcolnak ellene. :D
2017. nov. 4. 13:46
 7/16 anonim ***** válasza:
48%

Értem a kérdésed. Nos, azért 'sztárolt' képesség, mert ez különböztet meg minket a GÉPEKtõl. Az embernek mindig is voltak vannak lesznek érzései és érzelmei, esetleg azok minõsége, jellege változik az idõk folyamán.

Beszélünk a mindennapokban is 'lelki alkatról', hogy ennek az embernek ilyen, a másiknak olyan. Ezek adottságok, születünk is vele, meg tanuljuk is a környezetünktõl, illetve a tapasztalataink hatására is alakul.

Azért tūnhet úgy, érezheted úgy, hogy te sok helyen hátrányban vagy, mert a társadalomban a boldoguláshoz, klasszikus értelemben vett érvényesüléshez szükségesek olyan képességek, mint bizonyos fokú nyitottság, az érdekeink és önmagunk másokon nem átgázoló érvényesítése, alkalmazkodási, empatikus készség stb.- amit tévesen az extrovertált, kifelé forduló emberhez társítunk. Nem minden embernek dolga, hogy a társadalom színterén, nyílt terén tevékenykedjen. Meg kell találnod a helyed, azt a helyet, ahol nem érzed magad érzelmileg kevésnek, és nem érzed azt, hogy 'nincsenek helyén az érzéseid'.

2017. nov. 4. 13:57
 8/16 A kérdező kommentje:
olvastam 1 sztorit h usaban egy embernek egy agydaganat károsította az erzelmekert felelos agyi reszeit es utana az ember egy robottá vált, nem tudott donteni még arról sem hogy mit egyen mert ugye csak "agyalni" tudott a dolgokrol es annyi sok tenyezo van egy ilyen egyszeru dologban is hogy azzal azzal az emberi logika nem tud megbirkozni
2017. nov. 4. 13:57
 9/16 A kérdező kommentje:
megis az emberek felnek a mesterseges intelligenciatol....erdekes modon az tobbsegnek az erzeseiben nem veri fel a vészharangot h egy gepet az emberi viselkedesre nem egyszeru megtanítani mert érzéseket kellene emulalnia.
2017. nov. 4. 13:59
 10/16 anonim ***** válasza:

Az érzelmek nélkülözhetetlenek az életben. Ugyanolyan, sőt szerintem fontosabbak, mint az intelligencia.

Én például az érzelmek embere vagyok. Szeretek barátkozni, az emberi lénnyel foglalkozni. Filmeken is nagyon könnyen el tudok érzékenyülni.

A legtöbb sikeres ember intellegencia és érzelmi szinten is jól van, de ez szakma függő. Pl egy zenésznek az érzelmei fontosabbak, mint a puszta logika, holott lehet olyan sikeres mint egy technológiai fejlesztő, akinél pont fordítva van/lehet.

"olyan érzelmi tényezőket vesz figyelembe, hogy az adott ruhában milyen státuszt fog elérni a közösségben, milyen irányba változnak a pártalálási lehetőségei, stb." Ez mondjuk nem feltétlen igaz, én az alapján választok ruhát, hogy nekem mennyire tetszik.

16/L

2017. nov. 4. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!