Az rossz embernek számít aki nem bírja megállni hogy pénzt szerezzen kihasználva mások hozzá nem értését egy adott dologban?
Te valamit nagyon félreértesz, nem kifogásolok semmit, amit csinálsz, mindenki úgy boldogul, ahogy akar, meg ahogy tud. A játékszabályokat is értem, de az, hogy ez mindig így volt meg hogy más is így csinálja, nem tesz téged jobb emberré.
Ügyeskedő üzletember vagy, aki úgy húz le mindenkit, ahogy tud és belekalkulálod, hogy időnként te is ráfizethetsz. Nincs ezzel semmi gond, de ezáltal nem leszel se jó ember, se olyan, aki bármiféle értéket hozna létre a munkájával.
A kérdés pedig az emberi minőségedről szólt, nem az üzletvezetésed hatékonyságáról.
"Te valamit nagyon félreértesz, nem kifogásolok semmit, amit csinálsz, mindenki úgy boldogul, ahogy akar, meg ahogy tud. A játékszabályokat is értem, de az, hogy ez mindig így volt meg hogy más is így csinálja, nem tesz téged jobb emberré."
Nem tesz, de rosszabbá miért tesz? Vagy ez egy barbár játék amiben annyian akarnak mégis szerencsét próbálva részt venni? A szerencsejáték is erkölcstelen? Amikor egy póker játszma alatt arra blazírozunk hogy lehetőleg minél több pénzt nyerjünk el a másik játékostól? Mielőtt azt mondanád semmi köze hozzá: Csak annyira van köze hogy vannak szabályok és felnőttek játszák, de szerintem ez épp elég.
"de ezáltal nem leszel se jó ember, se olyan, aki bármiféle értéket hozna létre a munkájával."
Dehogyis, a kereskedő egyfajta közvetítő az áru és a vevő között. Ez nem érték? Hogyan kapják meg ha nincsen értékesítő? Igazából lehúzós és gátlástalan csak a manipulatív, illetve a monopol helyzetben lévő kereskedő (például a strand egyetlen fagyizója) tud lenni. Náluk sem kötelező vásárolni.
A szerencsejátékba és a pókerbe ha valaki beszáll, akkor pontosan tudja, mibe vág bele, és nyereségvágyból teszi.
Ellenben, ha szeretnék venni mondjuk egy távirányítót a régi videókamerámhoz (azért ez a példa mert egyszer valóban vettem egy ilyent Vaterán kb 2000 Ft-ért) akkor én egy mezei vásárló vagyok, nem akarok semmit nyerészkedni, semmiféle játékba beszállni, csak venni egy terméket és használni.
De tegyük föl, sose hallottam a Vateráról, viszont te megtudod, hogy én égen-földön keresek egy ilyen cuccot, és szólsz nekem, hogy tudnál adni 8000 Ft-ért (miközben Vaterán kénytelen vagy 2000-ért árulni, mert ez a piaci ára), akkor az egy aljas húzás.
Ha mondjuk húzom a szám, hogy ez azért elég sok és te megpróbálsz meggyőzni, hogy ez jó ár, mert ehhez a típushoz már alig találni és simán elkérhetnél 15000-et is de nekem baráti áron ajánlod, akkor még aljasabb.
És lehet hogy hülye vagyok, meg úgy kell nekem meg miért nem néztem jobban körül, meg miért nem alkudoztam keményebben, miért nem tettem meg mindent az ellen, hogy lehúzhass, de ez a te tettedet nem menti fel.
A korrekt magatartás az lett volna, ha nekem ugyanannyiért ajánlod, mint az internetes vevőknek, sőt, akár még kicsit olcsóbbért is, hiszen nem kell csomagolással vesződnöd, postára adnod, utalásra várnod, Vaterának jutalékot adnod stb.
És ha te nem látod át, hogy emberekkel ilyent tenni etikátlan, lehúzás, kihasználás, csupa olyan dolog, amit jó emberek nem tesznek, akkor fölösleges még egy éjszakát átvitatkoznunk.
"A szerencsejátékba és a pókerbe ha valaki beszáll, akkor pontosan tudja, mibe vág bele, és nyereségvágyból teszi."
Ebben is ugyan ez a helyzet. És ha neked megér az a valami 15000-ret akkor annyit adsz érte. Senki sem tartott pisztolyt a fejedhez hogy vedd meg. Ha valaki marha akkor elkerülhetetlenül az lesz és teljsen mindegy hogy én "húzom" le vagy más, talán jobban is jár ha előbb megtörténik és észbe kap mielőtt nagyobb hülyeséget csinálna. Tudod van az Republic szám hogy "Aki hülye, az is marad". Azt nem látja senki hogy sehova nem megyek egész nyáron mert gyűjtögetek hogy többre vigyem mint azok akik egész nyáron fesztiváloznak nyaralnak,és elköltik a keményen megkeresett pénzüket.Ha a kereskedő gátlástalan akkor mindenki az. A boltos,az autószerelő, a színész,énekes,és mindenki aki a jobb élet reményében ad el szolgáltatást vagy terméket. Akkor te is az vagy mert azért tanulsz hogy keress.Csak más árán lehet előrébb jutni,ami nem feltétlen kihasználás,hisz nem kötelező megvenni.. Minden kereskedelemre épül,csak vannak akik ebben fent vannak ,vannak akik meg dolgoznak a vállalkozásban.A kereskedelem 1 globális hálózat ami nélkül megállna az élet.
Biztos vagyok benne, hogy vannak kereskedők, akik nem próbálnak meg a piaci ár négyszereséért senkire terméket rásózni, még akkor se, ha az van az illető homlokára tetoválva, hogy "gazdag hülye".
Nem is szorulnak rá ezekre a trükkökre, mert enélkül is tudnak jól keresni, mert olyan a termékük, a boltjuk, a hozzáállásuk a vevőhöz, hogy szívesen mennek oda vissza a vásárlók. Nem keseregnek azon, hogy valakit nem húztak le eléggé és jaj más majd milyen jól keres rajta.
Na, ők jó emberek.
Te meg csak mentegesd magad azzal, hogy más még rosszabb, meg megérdemled, mert mennyi munkát teszel bele, meg akivel lehet, azzal ki kell tolni, mert inkább te, mint más.
"Ha valaki marha akkor elkerülhetetlenül az lesz és teljsen mindegy hogy én "húzom" le vagy más, talán jobban is jár ha előbb megtörténik és észbe kap mielőtt nagyobb hülyeséget csinálna."
És most még meg is magyaráznád, hogy gyakorlatilag szívességet teszel az illetőnek, hogy átvágod. :D
Neked valami hihetetlenül kifordult, torz értékrendszered van!
"Biztos vagyok benne, hogy vannak kereskedők, akik nem próbálnak meg a piaci ár négyszereséért senkire terméket rásózni, még akkor se, ha az van az illető homlokára tetoválva, hogy "gazdag hülye".
Vannak. De azért az autószerelő sem szereti ha nézed hogyan dolgozik:) maradjunk annyiban hogy néha neked is jobb ha valamit inkább nem tudsz, nehogy egy világ dőljön össze benned.
"Nem is szorulnak rá ezekre a trükkökre, mert enélkül is tudnak jól keresni, mert olyan a termékük, a boltjuk, a hozzáállásuk a vevőhöz, hogy szívesen mennek oda vissza a vásárlók. Nem keseregnek azon, hogy valakit nem húztak le eléggé és jaj más majd milyen jól keres rajta."
Milyen trükk? Ha mondok egy árat és ő rábólint, hol ebben a trükk? Mikortól számít lehúzásnak? Nem lehet megállapítani egy termék árát objektíven, mindig minden annyiba kerül amit adnak érte adott szituációban.
"Te meg csak mentegesd magad azzal, hogy más még rosszabb, meg megérdemled, mert mennyi munkát teszel bele, meg akivel lehet, azzal ki kell tolni, mert inkább te, mint más."
Nem csak magamat, azokat mentegetem akik ugyanezt csinálják, akik velem is ezt csinálják. Te csak vásárló szinten látsz mindent, más meg vásárló és eladó szinten is. Egyébként nem tudom min aggódsz te elég makacsnak látszol ahhoz hogy ne igazán lehessen "lehúzni".
"És most még meg is magyaráznád, hogy gyakorlatilag szívességet teszel az illetőnek, hogy átvágod. :D
Neked valami hihetetlenül kifordult, torz értékrendszered van!"
Figy igazából amíg többen vannak azok akik azt vallják amit én, és ugyanezen szabályok és erkölcs szerint akarják ezt csinálni, addig miért hinném azt hogy annak amit mondasz van realitása? Miért egy széllel szemben pisilő véleményére adjak?
Nem is magamért aggódom, elég jól elboldogulok a világban. Csak elmondtam a véleményemet egy témával kapcsolatban, ami érdekel. A véleményemre természetesen nem kell adnod; de csak azért, mert te olyan körökben mozogsz, ahol a te nézeteidet vallók vannak többségben, attól még ne légy meggyőződve róla, hogy csak néhány "széllel szemben pisáló" gondolkodik másképp.
Ha lemegyünk egy kisebbségek lakta faluba, azt látjuk ugye, hogy az emberek nem dolgoznak, abból élnek, hogy 8-10 gyerekük van és várják a segélyt. Ha valaki itt nő fel, joggal gondolja, hogy ez a helyes magatartás, így kell élni és ha rákérdez, sokan megerősíthetik ebben. De attól ez még nincs így, igaz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!