Az rossz embernek számít aki nem bírja megállni hogy pénzt szerezzen kihasználva mások hozzá nem értését egy adott dologban?
"Ha kérdésben szereplő személytől a vásárló 5Ft ért is megvenné azt a dolgot ha az eladó annyit mondana akkor a vevő rossz ember?"
A kérdés nettó hülyeség, mert az árat mindig az eladó határozza meg.
Ne mondd nekem, hogy meglátja a vevő nálad a terméket és elkezd könyörögni, hadd vegye meg 8000-ért, hanem nyilván rákérdez, mennyiért adod.
"Bánj úgy az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Szerintem ezt nagyjából mindenki elfogadja."
De én pont úgy bánok az emberekkel ahogyan szeretném hogy velem is bánjanak. Nekem tökéletesen megfelelne ez a bánásmód, tehát akkor jól csinálom nem? (a te mércéd szerint)
"A törvényi környezet olyan, amilyen, és lehet úgy alakítani, hogy bizonyos csoportok érdekeit szolgálja."
Nem értem, nem tudod nem úgy alakítani hogy ne bizonyos csoportok érdekeit szolgálja? Vagy hogy gondolod ezt?
"Neked mindenesetre van szabad akaratod, józan ítélőképességed és úgy döntöttél, a tehetségedet, az intelligenciádat mások kihasználására fordítod."
Mint ahogyan mindenki másnak is van szabad akarata, józan ítélőképessége. Ha rendelkezik ezekkel akkor felelős a tetteiért, ha az idős nénit kilakoltatják a lakásból amiben már 50 éve lakik csak épp nem tudta fizetni a banknak a kölcsönt, akkor hibásak a végrehajtók amiért rendőr jelenlétében kipakolják a lakást? Ha ezen esetben azt mondod hogy a néni tehet róla, akkor az én esetemben, ha eladok valamit és meg is veszik annyiért akkor miért engem terhel érte felelősség? Vagy tiltsuk be a bankokat amiért az oda érkező emberek rossz döntéseket hozhatnak?
"Jogodban áll, büntethető valóban nem vagy érte, de ne várd, hogy aki kiismer, jó embernek tartson!"
"Az, hogy mások jóval nagyobb mértékben követnek el szélhámosságokat, a te tetteidet nem teszi szimpatikusabbá."
Nem teszi szimpatikusabbá, de talán érthetőbbé teszi. Ha ebben a munkában mindenki így csinálja akkor nem teheted nagyon másképp különben azt fogják mondani a főnökeid hogy nem végzed jól a munkád, menny haza holnap nem kell jönni. Ez az elvárás. Hogy el kell adni, minél drágábban, amennyiért még megveszik.
"De én pont úgy bánok az emberekkel ahogyan szeretném hogy velem is bánjanak. Nekem tökéletesen megfelelne ez a bánásmód, tehát akkor jól csinálom nem?"
Akkor tehát te azt szeretnéd, hogy megpróbáljanak átverni, lehúzni, olyasmit drágán rád tukmálni, ami a negyedét se éri és ha sikerül (mert biztos van olyan terület ahol még te se ismered ki magad), vállon veregeted az üzletkötőt, milyen talpraesett?
Netán ha a gyerekeddel teszi ezt valaki az iskolában, annak is örülsz? Ugyan már...
A rendőrök, végrehajtók, bankok nem tudom, hogy jönnek egy tisztességtelen (eszközöket alkalmazó) kereskedő emberi megítéléséhez? Nagyon eltérsz a témától.
"Ha ebben a munkában mindenki így csinálja akkor nem teheted nagyon másképp különben azt fogják mondani a főnökeid hogy nem végzed jól a munkád, menny haza holnap nem kell jönni. Ez az elvárás. Hogy el kell adni, minél drágábban, amennyiért még megveszik."
És itt jön képbe ismét a szabad akarat, hogy dolgozol-e üzletkötőként egy olyan cégnek, aminek a termékében, a termék értékében nem hiszel? Én csak olyan terméket árusítanék, amit magam is megvennék az adott áron.
Nyilván a vevőidnek is van szabd akarata, felelősek a tetteikért, de mint magad is elismerted, tájékozatlan marhákról van szó, tehát te előnyben vagy velük szemben. Az már csak a saját erkölcsi tartásodon múlik, kihasználod-e, és ha igen, milyen mértékben ezt az előnyt.
Ha te magad is érzed, hogy nem etikus amit teszel, kollégáiddal, főnökeiddel takarózol és idegenek megerősítését várod, jó ember vagy-e, ez lehet hogy annak a jele, hogy ideje volna más pénzkereset után nézni.
"Akkor tehát te azt szeretnéd, hogy megpróbáljanak átverni, lehúzni, olyasmit drágán rád tukmálni, ami a negyedét se éri és ha sikerül (mert biztos van olyan terület ahol még te se ismered ki magad), vállon veregeted az üzletkötőt, milyen talpraesett?
Netán ha a gyerekeddel teszi ezt valaki az iskolában, annak is örülsz? Ugyan már... "
Van olyan terület ahol nem ismerem ki magam, de utána tudok nézni, utána lehet nézni, utána tudnának nézni. Nem az üzletkötőt hibáztatnám annyi szent.
No azért egy gyereket ne keverjünk már össze egy cselekvőképes felnőttel. Ott is a szülő felelőssége hogy megtanítsa a gyereknek hogy az engedélye nélkül ne vegyen meg semmit, te tényleg azt hiszed hogy a másik lurkóra akár egy percig is haragudnék??? Természetesen megkeresném a szüleit és közösen megbeszélnénk higgadtan mi volt hogyan volt, mivel ez a normális. Ha ilyeneket írsz kezdem azt hinni hogy felesleges veled vitatkozni. Ekkora blődségeket azért tán nem kéne.
"A rendőrök, végrehajtók, bankok nem tudom, hogy jönnek egy tisztességtelen (eszközöket alkalmazó) kereskedő emberi megítéléséhez? Nagyon eltérsz a témától."
Milyen tisztességtelen eszközöket használ egy kereskedő? Mi számít tisztességes eszköznek egy kereskedőnél? A rendőrök bankok stb úgy jön ide hogy tiszta lelkiismeretről erkölcsről empátiáról beszélsz ami viszont sajnos nem sajnos nem kivitelezhetőek és emiatt a gyengéket és tehetetleneket is érnek olyan élethelyzetek(kilakoltatás) amit egy külső szemlélő kegyetlennek tart és úgy érzi nem szorult az intézkedőkbe egy csepp emberség se. Épp csak azt felejtik el hogy mindenki felelős a tetteiért. Szívhatod a fogod hogy micsoda rossz emberek, de a világ így működik. Itt nem módi a Rousseau féle "A föld senkié, a gyümölcs mindenkié" dolog.
"És itt jön képbe ismét a szabad akarat, hogy dolgozol-e üzletkötőként egy olyan cégnek, aminek a termékében, a termék értékében nem hiszel? Én csak olyan terméket árusítanék, amit magam is megvennék az adott áron.
Nyilván a vevőidnek is van szabd akarata, felelősek a tetteikért, de mint magad is elismerted, tájékozatlan marhákról van szó, tehát te előnyben vagy velük szemben. Az már csak a saját erkölcsi tartásodon múlik, kihasználod-e, és ha igen, milyen mértékben ezt az előnyt."
Szabad akaratom van igen, eldönthetem hogy dolgozok e ilyen helyen, Azt is elfogadom hogy te nem dolgoznál ilyen helyen, az egyetlen dolog amiben nem értek egyet az az hogy te kiváltképp le is nézed azokat akik mégis ezt a munkát választják.(Vagy legalábbis erre következtetek. Ez szerintem butaság. És nyilvánvaló hogy ha hatalmad lenne és baltával esnél a rendszernek sokkal több elégedetlen embertömeget hoznál létre mint ami ebben az egyensúlyi rendszerben van.
"Az már csak a saját erkölcsi tartásodon múlik, kihasználod-e, és ha igen, milyen mértékben ezt az előnyt."
De már megint milyen erkölcsi tartás? Ki a mérce? Azok akik be akarják tölteni azt az állást amire én is jelenkeztem? Melyik szakterületen szabad kihasználnom az előnyeim vagy ha azt még megengeded hogy írjam:tapasztalataim, tudásom? És hol lenne tilos amitől már az erkölcstelenség fertőjébe süllyednék?
Nagy szavakat mondasz épp csak azt nem látod hogy a világ nem ennyire fekete és fehér.
"Ha te magad is érzed, hogy nem etikus amit teszel, kollégáiddal, főnökeiddel takarózol és idegenek megerősítését várod, jó ember vagy-e, ez lehet hogy annak a jele, hogy ideje volna más pénzkereset után nézni."
Jajj már :) Nem ez a célja annak hogy ide írok, gyakorlatilag most is tanulok. Nem akarom mindenáron a saját igazam lenyomni a torkodon és hasznom sem lenne belőle. Csak kíváncsi vagyok milyen érveket tudsz felhozni az én érveim ellen. Azért azt gondolom belátod hogy innen az én oldalamról sokkal nehezebb átadni a gondolataim hiszen én vagyok az akit ugye lehet utálni amiért pl elad valamit és jó üzletet csinál. Míg neked elég leírni egy-két am nagyon meleg és bölcsnek ható gondolatot a "jóról meg a rosszról"
Nem nézlek le se téged, se a munkádat. Nyilván szükség van eladókra, kereskedőkre üzletkötőkre.
A tapasztalatodat, tudásodat, vásárlásra ösztönző képességedet használhatod arra, hogy megismertesd a terméket, felkínáld korrekt áron, akkor is ha tudod, hogy a vevő nincs tisztában vele, mennyi is a korrekt ár.
És használhatod arra, hogy felmérve a vevő tapasztalatlanságát, extra nyereségre tegyél szert. Az erkölcsi tartás pedig az, hogy ellen tudsz-e állni ennek a kísértésnek?
Ha ez a magatartás, hogy ne állj ellen, a cég elvárása, én attól a cégtől eljönnék. Ha minden cég ilyen, átképezném magam. Ha ezek közül valamilyen oknál fogva egyik se lehetséges, akkor csak csendben elfogadnám, hogy rossz, haszonleső, mindenkin átgázoló ember vagyok és így élném tovább az életem, (csak nekem) jó üzleteket kötve.
És persze lehet jönni a vevőid felelősségével, a lehetőséggel, hogy tájékozódjon, mielőtt vásárol, még egyet is értek veled. De ez mind nem változtat azon a tényen, hogy te csőbe húzod őket, amit jó emberek nem tennének.
Még egy dolog jutott eszembe a módszereiddel kapcsolatban. Arra emlékeztet engem, amikor a taxisok külföldiektől ugyanazért az útért háromszoros árat kérnek, vagy amikor vendéglők külföldi vendégeknek külön étlapot tartanak fenn magasabb árakkal.
Te nyilván ezt is helyesled és szeretnél nyaralásaid során hasonló bánásmódban részesülni.
"A tapasztalatodat, tudásodat, vásárlásra ösztönző képességedet használhatod arra, hogy megismertesd a terméket, felkínáld korrekt áron, akkor is ha tudod, hogy a vevő nincs tisztában vele, mennyi is a korrekt ár. "
Dehát a korrekt ár az amennyiért megveszik az emberek..Mégis mi más lenne? Ha eladok valamit 70 ezerért más meg lealkudja 30 ezerre, mert meggyőz engem hogy igazából milyen hibák is vannak azon a terméken amit adni akarok és csak ennyit ér és ennyiért is viszi el, míg más kicsenget érte 80-at mert nem olyan figyelmes akkor miért az eladó a hibás? Oda vissza működik, ha a vevő kevesebbért akarja elvinni megteheti ha jó a beszélőkéje, megint oda lyukadunk ki hogy olcsóbban elvinni valamit nem bűn csak az a bűn meg az erkölcstelen ha drágábban sikerül eladni valamit mint amennyi a piaci értéke. Nem sántít ez egy kicsit?
"És használhatod arra, hogy felmérve a vevő tapasztalatlanságát, extra nyereségre tegyél szert. Az erkölcsi tartás pedig az, hogy ellen tudsz-e állni ennek a kísértésnek? "
Milyen extra nyereség? Nincsen extra nyereség, nyereség van ami vevőtől függően hol több hol, kevesebb. Az eszesebb kb elviszi annyiért amennyiért én is beszereztem, azon semmi haszon nincs, más meg többet is ad érte. Kérdezz már meg egykét embert aki hirdet vagy lomokat árul hogy mennyi neki az "extra" nyeresége.
"Ha ez a magatartás, hogy ne állj ellen, a cég elvárása, én attól a cégtől eljönnék. Ha minden cég ilyen, átképezném magam. Ha ezek közül valamilyen oknál fogva egyik se lehetséges, akkor csak csendben elfogadnám, hogy rossz, haszonleső, mindenkin átgázoló ember vagyok és így élném tovább az életem, (csak nekem) jó üzleteket kötve."
Most már nagyon végletekben beszélünk, szerintem ez nem erről szól, hanem arról hogy mindig is volt egyfajta verseny. Mindenki érvényesülni akar, a szabályokat pedig az élet diktálja. Szerintem nem az a jó ember aki annyira biztos benne hogy ő mennyire jó. Az okos ember az kételkedik saját magában is. Kipróbál mindent amit lehet és a visszajelzések alapján formálja a személyiségét.
"És persze lehet jönni a vevőid felelősségével, a lehetőséggel, hogy tájékozódjon, mielőtt vásárol, még egyet is értek veled. De ez mind nem változtat azon a tényen, hogy te csőbe húzod őket, amit jó emberek nem tennének."
Ugyanakkora befolyásom van egy vásárlóval szemben mint amekkora neki van velem szemben. Megint ott tartunk hogy csak az eladó nyerészkedhet, az húzhatja le a másikat. Ez tipikus vásárlói hozzáállás. Mindkét oldalon ugyanolyan emberek ülnek csak hol az eladó eszesebb hol a vevő és jobban alkudozik. Ez miért rossz? Vehetsz valamit nagyon olcsón is meg nagyon drágán is.
Na megelőztél.
Igen ismerem azt a jelenséget is. Most mit mondjak? Azért csinálják meg, mert megtehetik. Engem nem zavar mert ismerem a dörgést velem ilyet nem tudnának eljátszani? Mindenhol ez megy, hol kicsi hol nagyobb árbeli eltérésekkel. Minek ezen bosszankodni? Az államnak jó ha itt több pénzt költenek el. Te tudod hogy mi a helyzet ezért veled nehezebben játszák ezt el.
A korrekt ár az, amit a piac (ebay, vatera, stb) beállít egy adott terméknek, +/- 10-20%, szerintem. Ha nagyon egyedi termék, akkor nagyobb a mozgástered, és életbe léphet, hogy kinek mennyit ér meg. De a kérdésben nem ilyenről írtál, hanem max 2000 Ft-ot érő dolgokról, és nyilván ennél a meghatározásnál volt valami viszonyítási alapod.
Na most ha egy vevő ezeket a felületeket valamiért nem ismeri és neki az átlagos piaci ár négyszereséért akarod eladni, szerintem nem szép dolog és hosszú távon nem is biztos, hogy kifizetődő.
Mert rájöhet egy nap, mennyire lehúztad és figyelmeztethet 10-20 embert, hogy tőled semmiképp ne vásároljanak, akik pedig potenciális vevőid lehettek volna.
"Ugyanakkora befolyásom van egy vásárlóval szemben mint amekkora neki van velem szemben. Megint ott tartunk hogy csak az eladó nyerészkedhet, az húzhatja le a másikat."
Te a vevővel szemben mindig előnyben vagy, mert tudod mennyiért vetted a terméket, mennyit költöttél esetleg rá és nem fogod annyiért eladni, hogy az neked ráfizetés legyen, pontosan tudod, mi az a határ, ameddig engeded alkudozni.
Érdekes amúgy, ahogy az általam leírt lehúzós jelenségeket hárítod azzal, hogy na veled aztán biztos nem teszi meg senki. Ez megint megmutat valamit a jellemedből. Csak saját magad érdekel, mindenki más telibe van sz.rva és az, hogy egyesek bepróbálkoznak ilyesmivel, számodra igazából semleges. Talán jókat derülsz is azokon, akiknél bevált a trükk. Jó emberek nem így gondolkodnak.
Amúgy én sem tartom magamat jó embernek, nekem se mindig sikerül a leírt elvek alapján cselekednem. Viszont pontosan tudom, mikor bánok tisztességtelenül valakivel és nem próbálok senkit meggyőzni róla, hogy ez a dolog rendben volt meg amúgy se lett volna más választásom.
"A korrekt ár az, amit a piac (ebay, vatera, stb) beállít egy adott terméknek, +/- 10-20%, szerintem."
Más árt is beállíthat csak nem biztos hogy úgy is megveszik. Ez az eladó üzletpolitikája. Ha jól csinálja úgy is megveszik tőle, ha béna akkor nem.
"Na most ha egy vevő ezeket a felületeket valamiért nem ismeri és neki az átlagos piaci ár négyszereséért akarod eladni, szerintem nem szép dolog és hosszú távon nem is biztos, hogy kifizetődő. "
Nem ismeri kevésbé a felületet mint az aki elad, mivel elárulok egy titkot. Aki kereskedik az elad és vásárol is. Olyan is van aki megvásárol valamit, majd egy másik oldalon hirdeti, ahol nem ismerik az előző forrását.
Nem indul senki előnnyel, mindenki üzletel. Nincsen éles határ közöttük mindenki csinál mindent.
Versenyeznek egymással, aki marha azt nyilván palira veszik, aztán ha szerencséje van sikerül neki továbbadni. Nekem sem sikerül mindig pl van hogy piacon venni akarok valamit én megveszem 14 ért utánam jön egy csinos nő ő meg megkapja 4 ért. De ettől még nem megyek vissza okoskodni az eladónak mivel ő szabja meg mennyiért adja oda nekem. Ha neten hirdetek mindenki ugyanazt az árat látja, nem tudom más áron adni. Ha nem neten hanem személyesen történik akkor egy piacon sokszor 5 különböző vevő 5 különböző áron vásárolhat, lehet az egyik 1000 a másik 5000-ért kapja meg ugyanazt, attól függően mennyire volt fifikás. A kereskedők ezt megteszik egymás között. Szóval igazából nem is értem kiket sajnálsz? Valaki megvesz valamit 1 oldalon x áron bevásárol belőle, majd amikor attól a vevőtől elfogy és már csak tőle lehet venni, akkor 4x-es áron adja.
"Mert rájöhet egy nap, mennyire lehúztad és figyelmeztethet 10-20 embert, hogy tőled semmiképp ne vásároljanak, akik pedig potenciális vevőid lehettek volna."
Ez már az én dolgom, ha rosszul csinálom nem vesz tőlem senki, ha jól akkor mindig lesz vevőm.
"Te a vevővel szemben mindig előnyben vagy, mert tudod mennyiért vetted a terméket, mennyit költöttél esetleg rá és nem fogod annyiért eladni, hogy az neked ráfizetés legyen, pontosan tudod, mi az a határ, ameddig engeded alkudozni."
És mi ezzel a baj? Ezzel a vevő is tisztában van. Egyébként ha olyan termékről van szó ami már mindenképpen bukós, mert már nem kell senkinek akkor beszerzési ár alatt is muszáj néha eladni. Ugyanannyi "fegyver" van amit a vevő is kihasználhat meg az eladó is. Okosabb vevő is találkozhat butább bénább eladóval és fordítva is.
" Érdekes amúgy, ahogy az általam leírt lehúzós jelenségeket hárítod azzal, hogy na veled aztán biztos nem teszi meg senki. Ez megint megmutat valamit a jellemedből."
Szó sincs erről, velem is megtehetik ha tudják. Ezeket a játékszabályokat fogadtam el, ezért mondtam hogy ha velem így bánnak az teljesen jó. Mi akkor a probléma?
"Csak saját magad érdekel, mindenki más telibe van sz.rva és az, hogy egyesek bepróbálkoznak ilyesmivel, számodra igazából semleges. Talán jókat derülsz is azokon, akiknél bevált a trükk. Jó emberek nem így gondolkodnak."
?? Miért van telibe...? Csak azt tartom be amiben megegyeztünk valakivel, mást nem, de azt igen, mit kéne még? Mire gondolsz? Ha veszel valamit, tudod mit kapsz, milyen feltételekkel, milyen garanciával stb. Akkor lennék szemét ha ezeket nem tartanám be amiben megegyezek valakivel.
"Amúgy én sem tartom magamat jó embernek, nekem se mindig sikerül a leírt elvek alapján cselekednem. Viszont pontosan tudom, mikor bánok tisztességtelenül valakivel és nem próbálok senkit meggyőzni róla, hogy ez a dolog rendben volt meg amúgy se lett volna más választásom."
Szerintem az a legtisztább ha úgy bánsz másokkal ahogyan szeretnéd hogy veled is bánjanak. Ezt szerintem mindenki elfogadja. Nem arról akarlak meggyőzni hogy amit teszek jó vagy rosz, hanem arról hogy az emberek többsége tisztában van vele (te pl nem) és elfogadja ezeket a játékszabályokat. Olyan dolgot kifogásolsz ami szerves részét képezi ennek a folyamatnak és mindig jelen volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!