Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak én érzem úgy, hogy az...

Csak én érzem úgy, hogy az egyetemet végzett emberek azt gondolják magukról, hogy ők értelmesebbek, jobbak a középiskolát, vagy főiskolát végzett embereknél?

Figyelt kérdés
Nekem az a tapasztalatom, hogy aki elvégezte az egyetemet az mindenki mást lenéz aki nem. Beszédben, testartásban, megnyílvánulásban. Egyszerűen azt érzem, ha egy egyetemet végzett emberrel beszélek, hogy nem tart engem méltónak a vele való normális társalgásra. Mintha hülyébb lennék. Pedig nem érzem magam butának, de sajnos ez a tapasztalatom. Miért éreztetik azt, hogy kevesebb vagy náluk? És rengeteg ismerősöm érezte már így magát, mint én. Van másnak is ilyen tapasztalata?
2016. febr. 24. 21:03
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
73%

Az a baj veled kérdező, hogy a kérdésedben állítasz valamit (bár ott van benne az "én érzem úgy" is, de a válaszaidban mégis inkább azt erősíted, hogy van egy állításod, mégpedig, hogy akik diplomások, lenézik a nem diplomásokat). Innentől kezdve nem lehet veled vitatkozni, mert hiába mond valaki valami ellenérvet (mint pl. az egyik hozzászóló leírta, hogy ő nem néz le senkit), te rögtön jössz a hülyeségeddel, hogy lehet, hogy csak ő hiszi azt, hogy nem néz le senkit, de a viselkedése nem ezt mutatja. Holott honnan tudod te, hogy ez a válaszoló hogy viselkedik?

Neked az lenne a jó válasz, ha egy diplomás ide írná, hogy "igen, én lenézek mindenkit, akinek nincs diplomája, mert az csak egy paraszt tahó lehet, alacsony rendű faj", és akkor tudnád döngetni a melledet, hogy milyen igazad van. De mivel senkinek nem akaródzik ezt ide leírni, ezért mindenkibe belekötsz, és mindenkit kiforgatsz.

De hogy válaszoljak én is: nekem is van diplomám és nem nézek le senkit. Nem abban mérem egy ember értékét, hogy milyen papírja van. A szüleimnek sincs diplomája, és tisztelem őket, felnézek rájuk. Soha nem nézném le őket.

Na, most ezt csűrheted, csavarhatod, ahogy jól esik, én akkor se nézek le senkit :D És mivel nem ismersz, ezért csűrheted-csavarhatod is a hülyeségedet, akkor sem lesz igazad.

2016. febr. 25. 01:01
 22/33 anonim ***** válasza:
4%

Még annyit azért leírok, hogy amúgy tényleg vannak ilyen emberek, akik lenézik azt, akinek nincs olyan papírja, mint nekik. Na és? Mindenki tudja ezt. Vagy pl. én sokszor tapasztalom, hogy a rendőrök is lekezelően beszélnek a civilekkel (már ez a "civilek" szó is amolyan lekezelő kifejezés bizonyos kontextusban). Most akkor írjak ki én is egy kérdést, hogy "Na ugye, hogy minden rendőr lekezelően bánik a civilekkel?"

Minek? Minek így általánosítani? Az egyik ember ilyen, a másik olyan. Lehet, hogy csak én látom rosszul a rendőröket. Amúgy ismerek is egy rendőrt (egyik ismerősöm az), és ő pl. nem néz le senkit, jó fej. Ugyanez van a diplomásokkal is. Van, amelyik odáig van magától, és lenézi azt, akinek nincs diplomája, de szerintem a legtöbb az teljesen normális, intelligens ember, aki nem ez alapján ítél az embertársairól. Csak mivel az ember olyan, hogy ha lát két diplomás embert, aki bunkó, akkor hajlamos levonni a nagy következtetést, hogy "de primitív, öntelt, pökhendi alakok a diplomások".

Na hagyjuk már, inkább szedd össze magad. Amúgy meg bárki csinálhat diplomát, nem nagy kunszt. És csak akarat kell hozzá, nekem az nem indok, hogy valakinek nincs pénze rá. Az egyetemen vannak ösztöndíjak, ráadásul állami képzésekre is be lehet jutni, szóval ha nagyon akar valaki, akkor meg tudja csinálni. Munka mellett is meg lehet csinálni, ez is előfordult már a világtörténelemben. Szóval csak akarat kell hozzá, szorgalom, semmi más, minden más csak mellébeszélés és kifogás. No meg persze ész is kell valamennyi, ami vagy van, vagy nincs. De ha nincs, ne legyél már frusztrált, és ne másokat hibáztass, akinek sikerül.

2016. febr. 25. 01:11
 23/33 anonim ***** válasza:
55%

Nagyon nagy tévedésben vagy... Az egyetemisták is ugyanolyan emberek. A többség csak diákhitelből tudja finanszírozni a tanulmányait. Nincs tele gazdag emberekkel egyik iskola sem, nem értem, honnan veszik ezt a hozzád hasonlók...

Egyébként meg rohadtul nem mindegy, hogy fél hónapért ki kell-e fizetni egy egész havi bérletet. Nekem például hónap végén fog lejárni a jogviszonyom, mert most végeztem, és nagyon nem örülök annak, hogy csak teljes hónapos bérletet tudok venni. Mégis minek kéne kidobnom az ablakon feleslegesen 1000 forintot?

Az meg egyenesen sértő, hogy egy egyetemista mindent ki tud fizetni... Mégis miből? Abból a nevetségesen kevés ösztöndíjból? Vagy inkább abból a nevetségesen kevés fizetésből, amit a munkáért adnak?

Ahogy már fentebb is írták, írhatunk akármit, érvelhetünk akármivel, te rögtön rávágsz valamit, és hajtogatod, hogy "bezzeg az egyetemisták mindenkit lenéznek". Ezzel csak az a gond, hogy olyan szinten általánosítasz, ami inkább téged minősít. Itt az oldalon, vagy akárhol máshol, hol lehet olyat olvasni, hogy lenézik azt, akinek nincs diplomája? Egy-két elszórt eset van, de azt is jól lehordják. Viszont annál több a tiéd hasonló kérdés van az oldalon vagy a való életben.

Szánalmasak a hozzád hasonló emberek.

2016. febr. 25. 06:34
 24/33 anonim ***** válasza:
67%

Mivel az állításod nem igaz, erről felesleges beszélgetni, ezt csak cáfolni tudjuk, de amúgy nehezen mérhető dolog, hogy ki mennyire lenéző, kell hozzá ezer egyetemet, és ezer mondjuk 8 általánost végzett ember, akikkel kitöltetünk egy bonyolult tesztet, mert a "lenézés" nehezen mérhető dolog.

Van diplomám, éppen mostanság húztam ki a xarból 2 alacsony végzettségű embert, százezreket raktam bele, hogy nekik jobb legyen és most ők néznek le engem, mert a további segítségem nem felelt meg nekik, szerintük eddig jobban segítettem őket. Teljesen nonszensz, mégsem mondom, hogy minden alacsony végzettségű ember ilyen bunkó, lenéző és hálátlan. Ők ilyenek, de ez nem végzettség kérdése.

2016. febr. 25. 13:34
 25/33 A kérdező kommentje:

Értem. Köszönöm a válaszokat.

Én elhiszem, hogy van aki kedves, meg nem nézi le a másikat. Én csak azt nem értem, hogy én miért nem találkoztam olyannal, és hogy annak mi az oka, hogy azok (nem ti!) azort a tanultmányaik miatt nézik le az embereket?

Nem akartam általánosítani!

Nem akartam vitatkozni, vagy megbotránkoztatni senkit sem!

Tudod, hogy vannak kivételek, nyílvánvaló! Én csak a többségéről nyilatkoztam személyes tapasztalat miatt.

2016. febr. 25. 14:58
 26/33 anonim ***** válasza:
76%

"Tudom, hogy nem minden egyetemista gazdag, és van aki ösztöndíjjal jut be, de ez elég ritka számba megy."

Nagy lóf..szt. Az egyetemisták szülei is pont ugyanúgy munkás emberek, pont ugyanúgy dolgoznak. Főleg hogy "ingyenes" az oktatás, boldog, boldogtalan mehet egyetemre ha akar.

"De tényleg van aki ilyen, akit apa, vagy anya vagy más ismerős betol egy-egy ilyen jó munkahelyre."

Igen van, és? Az élet ilyen, vagy baromi jó referenciád kell hogy legyen, vagy kellenek ismerősök ahhoz hogy jobb munkát találj. És ez nem azért van mert "szemétmocsokapucibetolja", hanem azért, mert egy helyre jelentkezik 100 ember, pont ugyanúgy semmi tapasztalattal, akkor persze hogy előnyben van az akit ismernek. Vagy ha én csinálnék egy céget, hát én sem azért csinálnám hogy utána idegenek kezébe kerüljön, hanem hogy hosszabb távon tovább vihesse a család és biztosítva legyen a megélhetésük.

"Nem kell megvédened az összes diplomást!!"

Senki nem védi őket, csak próbálom árnyalni a helyzetet, mert nem csak jó és rossz van. Amúgy is te vagy az aki kollektíven ítélkezik.

"Nem akartam általánosítani!"<->"Én csak a többségéről nyilatkoztam"

Akkor mi ez ha nem általánosítás?

De ennyi erővel kár volt megkérdezned egyáltalán a kérdést. Vagy odaírhattad volna hogy csak azok írjanak akik szintén utálják a diplomásokat.

2016. febr. 25. 15:27
 27/33 anonim ***** válasza:
54%
Azért gondolod, hogy ez a tapasztalatod, mert ez a meggyőződésed és emiatt állandóan erre fókuszálsz, magyarul találkozol egy csomó diplomással, normálisan viselkednek, emiatt észre sem veszed őket, néha pedig találkozol eggyel, aki bunkó, ezt jól megjegyzed magadnak és elkezdesz általánosítani. A háttérben ilyenkor általában az van, hogy te érzed magad kevesebbnek a végzettséged miatt. Másrészt egyáltalán honnan tudod valakiről, hogy diplomás. Pl. azt írod, bemész valahova ügyet intézni és máris lenézően bánnak veled, a hivatalban dolgozók nagy része csak érettségivel rendelkezik és fogalmad sem lesz róla, hogy ki az aki diplomás és ki az aki nem.
2016. febr. 25. 16:04
 28/33 anonim ***** válasza:
25%
Sajnos nekem is hasonló a tapasztalatom mint a kérdezőnek.Én főiskolát végzett nő vagyok.Diplomámat nem kaptam meg nyelvvizsga hiányában,de minden más megvan.Ezen kívül végeztem egy rakás tanfolyamot és van közte piacképes is.Szóval nem érzem azt hogy hülye lennék.Sok dologhoz hozzá tudok szólni,de a sógornőim és az egyik sógorom is egyetemet végzettek.A sógornőm+sógorom(akik mindketten egyetemet végeztek) egyszerűen alapjáraton mindenkit kicsit hülyének néznek.Nagy házban laknak,szeretnek okoskodni és minden olyan dologba beleszólni amihez nincs közük.Ha ott vagyunk náluk vagy más vendégek,mindig önhatalmúlag irányítják a beszélgetést,akik meg nem értenek velük egyet azt hülyének nézik,lehurrogják.Tipikus az a típusok,akik azt hiszik hogy ők mindent mindig fantasztikusan csinálnak és mindenki más selejt.Érződik a hanglejtésükből, a cinikus kérdéseikből,hogy felsőbbrendűnek érzik magukat másnál.Ami még elszomorítóbb,hogy a sógorom elég agresszív is(tehát hiába az egyetem,egy kőparaszt a viselkedése) és mindenki finom vele a családban,nem mernek neki visszaszólni vagy vitába szállni,hanem ny@l@ak a hátsóját,bólogatnak neki.Elég irritáló ez.Nem általánosítok és biztos hogy a kérdező sem,de sajnos sok egyetemet végzett nagyon magas lóról beszél.Biztos vannak kivételek,de azokkal én is szívesen beszélgetnék.
2016. febr. 25. 16:34
 29/33 A kérdező kommentje:

Kommenthuszár!

Veled nem érdemes vitatkozni, mert te meg sem próbálsz megérteni engem. Téged csak a saját nézőpontod érdekel, és az, hogy kiállj az egyetemistákért?!

Én nem mondtam rólad véleményt, de ezután sem fogok.

Annyit elismerek, hogy volt amiben igazat adtam neked, de ettől te még nem leszel emberibb.

2016. febr. 25. 16:50
 30/33 A kérdező kommentje:

27-es!

Lehet, hogy én tévedtem, és nem volt minden diplomás lenéző velem.

Lehet, hogy valakit észre sem vettem, hogy az, mert túl normális volt.

Ennyi. Le is zárom ezt a témát.

Mégis azért volt itt egy két egyetemista aki olyan személyeskedő elutasító stílusban fogalmazott velem szemben, hogy sütött az írásból a rossz indulat.

No comment.

2016. febr. 25. 16:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!