Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az ítélkező, leegyszerűsítő,...

Az ítélkező, leegyszerűsítő, sablonos "vélemények" (rögzült hitek) gyökere általában irigység, nyomor, valaki rosszabb sorsa?

Figyelt kérdés

Nem is feltétlenül azé a személyé, aki éppen ítélkezik, hanem mondjuk az előző generáció adta át, építette be az ítélkező tudatába?

Mondok egy példát: Kifejezetten jól keresek, laza és kevés munkával. Sok most a szabadidőm.

Ahelyett, hogy örülnék neki, esetleg felszabadultan kitölteném kedvem szerint az időt, az életet, őrlődöm, hogy "lusta, dologtalan semmirekellő" vagyok. Ezért hajtom a lehetőségeket, amik leterhelnek, mert csak akkor érzem magamat értékesnek, ha keményen dolgozok, hasznos vagyok.

De bármit mondhatnék. Amikor férfiakról azt mondják, hogy csak a szex kell nekik; nőkre azt mondják, hogy ribik, aranyásók; fiatalokra azt mondják, hogy semmirekellők; gazdagokra azt, hogy erkölcstelenek; szegényekre azt, hogy buta birkák; stb.

tegnap 19:06
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez részben az általános emberi viselkedés, mármint ahhoz, hogy megértsd a körülötted lévő dolgokat, szükséges az érzelmi intelligencia. Sajnos én úgy vettem észre, hogy nagyon kevés emberbe szorult elég empátia ahhoz, hogy el tudja képzelni mások helyzetét, vagy esetleg egyáltalán nem is akarja.

Véleményem szerint a két példa amit leírtál elégge különböző, sőt az elsőt én nem is itt említeném, hiszen azon tudsz változtatni, ott inkább magadon kell dolgoznod.

A többi példa amit leírtál, talán egy sztereotípia, szerintem azért hisznek ilyenekben az emberek, mert sokkal könnyebb egy könnyen elhihető dologra támaszkodni, amit már alapból többen is gondolnak rajtad kívül, mint elgondolkozni azon, hogy valójában mi miért van.

tegnap 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!