Igazából az irigységről tehet valaki vagy nem?
Feltételezzük hogy van egy ember, aki nagyon irigy akár meg a családtagjaira is. Az ilyen ember miert lesz irigy, egyáltalán tehet arról, hogy irigy ès szenved az irigységtől vagy nem? Az irigysèg az egy "betegség" ami támad? Vagy hogy van ez?
Nem rólam van szó ebben a kerdésben. Bar neha eleg irigy vagyok én is.
Szerintem az irigység nem bűn, és nem igazán tehet róla senki, ha irigy.
Valószínűleg az irigységet az önbizalom hiánya okozza, nem elégedett az illető önmagával, az életével.
Nem igazán tehet róla, ha irígy...???
Hát, pl. én mondjuk megirígylem a szomszédom szép házás meg a BMW-jét, hogyaf.szomba vette meg a g.cije?
Aztán kiderül bizony, hogy neki diplomája is van és nem volt lusta angolul is megtanulni, meg lehúzott külföldön 5 évet és gyűjtögette a pénzt.
Én meg kibuktam a főiskoláról, mert túl sokat buliztam a haverokkal, és inkább a piálás meg a csajozás érdekelt a tanulás helyett.
Most a szomszédom vezető fejlesztő egy jó cégnél és nettó 2 misit keres, én meg biztonsági őr vagyok, minimálbéren, plusz zsebbe valami éjszakai pótlék.
Tehetek arról, hogy irígy vagyok, vagy nem?
3 as
Nem rosszbol kerdem
De mondjuk miert lennél irigy egy autóra vagy egy hàzra? Ezek mind csak anyagiak amik nem boldogitanak olyan értelemben egy embert.
Az irigység egy érzés. Ezt kb lehetetlen befolyásolni.
Arról viszont már tehetünk, hogy tovább szítjuk e, vagy próbálunk olyan életet teremteni magunknak is, amivel elégedettek vagyunk.
Annyit azért hozzáfűznék, hogy nem mindig mindenki becsületes úton szerezte amije van, sőt... Szóval nem azon kell szégyenkezni, hogy "jajj biztos keményen dolgozik, és diplomás, én meg nem tanultam" hanem fel kell tenni a kérdést, hogy akarom e azt a kocsit, mondjuk mások megnyomorítása, vagy bűnözés árán? És máris könnyebb megbékélni.
Eleve kétféle irígység van.
1. De jólenne nekem is!
2. Rohadjon meg, amiért neki van!
A 2-es bajos. Ott gondok vannak. Ebben az esetben valaki elégedetlen a saját életével/anyagi javaival, és nem magában keresi a hibát, nem az forog a fejében, hogy többet kéne tenni, és lenne neki is, hanem a másikat szidja, amiért az eléri azt, amit ő is szeretne/eléri valamit, amit a másiktól látva megkíván.
Az 1-es az jó, akár motiválhat is, hogy többet elérj. Erőt adhat, hogy többet tegyél az adott dologért. Ez a fajta irígység az, ami szerintem egy olyan fajta, amivel csak előre lehet menni.
Kérdező, ajánlom Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat - Értsük meg, hogy ne gyengítsen! című könyvét. Abból sok mindent meg fogsz érteni az irigységgel kapcsolatban.
Egyrészt tegyünk különbséget aközött, hogy azt érzed: te is vágysz arra, ami másnak van, vagy azt érzed, hogy “rohadjon meg ez a szemét, amiért neki több van, majd jól keresztbe teszek neki”. A rosszindulattal van a baj, nem azzal, ha neked is vannak vágyaid, ugyanakkor ártani nem ártanál senkinek.
Másrészt minél inkább rendben van valaki saját magával és az életével, annál kevésbé érez irigységet, hiszen boldog és elégedett azzal, amije van, de ezért tenni kell. Tenni kell a jó külsőért, a sok pénzért, a boldog párkapcsolatért…magától nem fog a sült galamb a szádba repülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!