Szeretitek a kávét?
24, tudom. Csak gondoltam ha neki jogában áll baromságot írni, akkor nekem is:D
Önmagában az alacosny pulzusszám sem feltétlen jó. Az egészséges pulzu eleve egy tartomány, 72-80 ütés percenként. Nekem speciel 3 kávé hatására sem emelkedik efölé a pulzusom.
De igazából a pulzus önmagában nem jelent semmit. A kérdés az, hogy a vérnyomás hogy változik vele. Feleségemnek pl 90 körüli a pulzusa alapból és így van normális vérnoymása. Ha cöskken a pulzusa, csökken a vérnyomása, elkezd szédülni stb... Egy időben ő sem szerette a kávét, mert érezte, hogy megdobja a pulzusát és akkor meg azért ovlt rosszul... aztán kiderült, hogy csak az instant kávé okoz ilyet neki, a jó minőségű főzőtt kávé nem, az kimondottan kellemes módon hat rá.
De.... van egy ucat kutatás a témában és MINDEGYIK azat mutatta ki, hogy a kávé jó hatással van a szívre és érrendszerre. Szóval lehet itt félmondatosokat durrogtatni, attól még a tudományos eredmények nem ezeket igazolják.
Aha.... Mert egy random orvos aki semmiféle kutatást nem végzett a témában, majd ő biztos jobban rálát, mint többszázezer embert vizsgáló kutatás. Egy simán egészségügyben dolgozó embernek nincs rálátása a dologra. GOndolj már bele!
Akármilyen poszton is dolgozik az egészségügyis ismerősöd, ő csak azokat látja, akik orvoshoz fordulnak, így reprezentatív mintával nem rendelkezik. Ráadásul a magyar egészségügyben még a dohányzás és alkoholfogyasztás is csak önbevallásos alapon van felmérve, a kávéfogyasztás meg konkrétan sehogy, szóval még az erősen torzított mintából sincs szubjektív információ begyűjtve.
Szóval konkrétan az egészségügyis ismerősre való hivatkozás nem több, mint a tekintélyre való hivatkozás nevű érvelési hiba.
Mintha a válóperes ügyvéd azt mondaná, hogy mindenki csak válni akar. Nála nyilván.
És tény, hogy léteznek cégek által megrendelt kutatások is, de mivel a téma baromi népszerű, így bőségesen akadnak olyanok is, amik nem köthetőek ilyenhez.
Itt egy kis boncolgatása a témának:
https://www.youtube.com/watch?v=VWIW7xuakW4&ab_channel=Tanul..
Ha nem ismernéd, a csávó jártas a tudományos témákban, nem szir-szar ragadozólapok forrásait használja.
28, akik meg kutatásokat végeznek a témában azok nem csak hogy elvégezték az az alapot, amit a random egészségügyi ismerősök, hanem specifikusan beleásták magukat a témába, külön megtanulták a hiteles kutatás elvégzéséhez szükséges metodikákat..
...majd el is végezték az adott kutatásokat - jelen esetben bődületesen nagy mintán, csak amit az általam linkelt videóban felsorol, az milliós mennyiségű emberről szól - ezt más kutatók ellenőrizték, kétségbe vonták, újraellenőrizték.
Na melyik jártasabb a témában? Aki elvégzi az általános alapképzést, vagy aki ezen feül további tanulmányokat és kutatásokat végz? :D Nem nehéz kitalálni.
Én linkeltem hiteles forrásokat az érvem megtámasztására. Azon kívül, hogy ideböfögitek, hgoy káros, tudtok linkelni hiteles forrást?
És megelőlegezve: nem, az, hogy egyetlen ember elmondja, hgoy ez nem jó, de nem támasztja alá mérvadó kutatással, az nem minősül hiteles információnak. Tudományról beszélünk, nem hitről vagy véleményről.
28: Az nem kutatás, amit egy érdekektől vezérelt cég dob piacra. Sokkal inkább reklám az ilyen. Ezen felül a tudomány szerencsére fejlődik. Régen a dohányzást is egészségesnek képzelték egyesek.
De hát mondom: nem az én bajom az, hogy te kávézol. Nem nekem lesznek betegségeim tőle, meg nem én dobok ki százezreket egy felesleges baromságra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!