Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vannak itt mások is rajtam...

Vannak itt mások is rajtam kívül, akik szinesztéziával élnek? Nektek pontosan milyen?

Figyelt kérdés

Mióta az eszemet tudom, nekem a számoknak, betűknek, sőt pl. napoknak, hónapoknak is meghatározott színe van. A legerősebben ez a számok esetében valósul meg, a betűk esetében kevésbé, ott inkább csak a magánhangzóknak van árnyalata, de érdekes, hogy a magas hangrendű magánhangzók sötétebb, a mélyek világosabb tónussal bírnak, pedig amikor kialakulhatott, még fogalmam se volt ezekről. Igazából nem is feltétlenül színekről, inkább fényes, „világítós" árnyalatokról van nálam szó.

Én ezt egyáltalán nem betegségként élem meg (ezért is ebbe a kategóriába rakom), nagyon megkönnyíti a tanulásomat, emellett nagyon jó a névmemóriám, és akár hosszabb számokat is meg tudok jegyezni. Ellenben másokat talán zavarhat, hogy ezzel élnek. Nekem ez személy szerint olyannyira természetes, hogy csak most kezdtem utánaolvasni ennek a jelenségnek, hogy egyáltalán létezik-e erre szakkifejezés.

Ha esetleg van más is így, nektek milyen tünetei vannak? Ti ezt hasonlóan pozitívan élitek meg?

dec. 19. 09:02
1 2 3
 11/24 Metionin ***** válasza:
100%
#10. Nekem a halál színe mindig is egy koszos, nedves fehér volt. A fekete a csend, puha, kellemes szín, köze nincs a halálhoz. A fekete az egyetlen szín, aminek nincs hangja, ezért az a kedvencem.
dec. 19. 12:19
 12/24 A kérdező kommentje:

9-es: Az évekkel én is így vagyok. A páros számoknak kellemetlenebb színe van, azok hátrányból indulnak. (A 4 a legrosszabb.) Ezen enyhíthet, ha azonos számok állnak egymás mögött.

10-es, 11-es. Ha már a halál színénél járunk, nekem az a fehér. De ez nem függ nálam mondjuk össze a szinesztéziával. Érzelmek nálam nincsenek testi érzékeléssel összekapcsolva.

dec. 19. 12:26
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Nekem azt hiszem, nincs ilyesmim, de jó olvasni, amiket a színekről írtok:) versbe lehetne szőni itt néhány sort:)
dec. 19. 18:21
 14/24 anonim ***** válasza:

Állítólag a szinesztéziás színasszociációk mindenkinél mások, és semmilyen logikával nem bírnak. Javaslom, hogy ennek az állításnak a leellenőrzésére most végezzünk egy kis összehasonlítást!

Tehát az én esetem:

1 - fekete (vagy sötétszürke)

2 - sötétpiros

3 - mélysárga (krómsárga, borostyánsárga)

4 - liláskék

5 - pirosas-barna

6 - sárgászöld (vagy fűzöld)

7 - sötétzöld (hidegebb tónusú)

8 - oxidált bronz

9 - fehér (sötétszürke kontúrokkal)

0 - fehér (sötétszürke kontúrokkal)

A többjegyű számok az egyes számjegyek színeiből állnak, de a kétjegyű számokat általában a magasabb helyi-érték színének a hátterén látom.

dec. 19. 18:47
 15/24 anonim ***** válasza:

#14: Ezt most úgy írom, hogy direkt nem néztem rá a tiédre:

1 - enyhén pirosba hajló, élénk narancssárga

2 - tulipán piros

3 - élénk fűzöld

4 - csokibarna

5 - akvamarinkék

6 - enyhén lilába hajló pávakék

7 - zsenge világoszöld

8 - sötétzöld

9 - pasztell narancs

0 - kőszürke

dec. 19. 20:32
 16/24 anonim ***** válasza:

Megjegyzésként még leírom azt a számjegyekhez való nagyon logikus színpárosítást, amely nemzetközileg általánosan elfogadott az elektronikus alkatrészek (leginkább ellenállások) értékének a jelölésére:

0 - fekete

1 - barna

2 - piros

3 - narancsárga

4 - citromsárga

5 - zöld

6 - kék

7 - lila

8 - szürke

9 - fehér

5% - arany (bronz)

10% - ezüst (alumínium)

Megjegyzem még, hogy a szinesztéziás asszociációimtól teljesen függetlenül és kényelmesen tudom olvasni ezt a logikus rendszerű színkódolást!

dec. 19. 20:50
 17/24 A kérdező kommentje:

Nekem a számok a következők

1. fekete

2. sötétebb khaki színű

3. fényes világosabb meleg színű

4. méregzöld

5. piros

6. a hármasnál melegebb, sárgás

7. barnás-lilás

8. élénkebb világoszöld

9. sötétkék

10. rózsaszínos bordós, a 0 áttetsző szine eltűnik benne

10-19 az első számjegy halvány rózsaszín színe dominál, a 2. számjegy az egyjegyű számok szine

20-29 hasonló a 10-esekhez, hogy az első számjegy nem a 2-es színét viseli, hanem világos babakék

Innentől normális, de mindig az első számjegy színe dominál. Illetve a 30-as számoknál az első tag egy picit hidegebb fényű mint a 3.

100 bronzos-aranyos színű.

dec. 19. 22:17
 18/24 Metionin ***** válasza:
100%

Oké, előrebocsátom, nem néztem meg a többiekét.

1- fehér, hideg, domináns

2- türkizes zöld, semleges, alkalmazkodó

3- narancsos, meleg, domináns

4- világoszöld, semleges, alkalmazkodó

5- sárgászöld, meleg, alkalmazkodó de ha önmagában áll, akkor néha lilásnak érzem pl. amikor ötöst kaptam a suliban :D

6- narancsos, vörösbe hajlóbb, alkalmazkodó

7- élénk zöld vagy világoskék, hideg, domináns

8- élénk rózsaszín/ciklámen, semleges, domináns

9- majdnem fekete sötétbordó, meleg, domináns

0- fekete vagy nagyon sötét kék, hideg, alkalmazkodó

A hideg/meleg a színárnyalatra vonatkozik, a domináns/alkalmazkodó pedig arra, hogy ha egymás mellett vannak más számokkal, akkor milyen összhatásuk van, mennyire hatnak egymásra, ott az évszámos kommentben bővebben kifejtem.

Most ahogy leírtam, mintha a gömbölyűbb számok melegebb színek lennének, nem? :D

dec. 19. 22:47
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Számoknak,napoknak,neveknek(olykor vezetèkneveknek is,pld.Szilágyi piros ès ecetes cèkla),hónapoknak vannak színei,van,amihez ètelek is társulnak.A János nèv pld.szürke ès kenőmájas.De pld. a Beához társul egy fekete-fehèr hullámos alakzat,ètelben pedig valamilyen tejfölös èdessèg.Az Április narancssárga,ès narancsos nápolyi.Szóval sok ilyen van.Valaki írta a számegyenest,na az nálam úgy nèz ki,hogy 0-tól 1oo-ig megy felfelè balról jobbra,majd 100-tól felül-ès oldalnézetből is látható egyszerre,térben felfelé menő spirálba vált át.Ezernèl elkezd szètfoszlani a forma,de a számok továbbra is láthatóak,egyfajta nehezen meghatározható színmassza kíséretèben.
dec. 20. 10:18
 20/24 A kérdező kommentje:
Ez nagyon érdekes, amiket a nevekről írsz. Ezek mögött van valami előzetes ok, vagy bármilyen minimális összefüggés, vagy tényleg teljesen random? Ezt a számegyenest így aprólékosan olvasva is nehéz felfogni. Nálam csak úgy vannak a számok egy sorban, vagy inkább egy tömmben, lineáris egyenest, vagy bármilyen alakzatot sose társítottam hozzájuk, ellenben, ha tök ellentétes színben látok egy számot, mint amilyen a fejemben, akkor is a saját színemen fogom fel.
dec. 20. 11:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!