Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vannak itt mások is rajtam...

Vannak itt mások is rajtam kívül, akik szinesztéziával élnek? Nektek pontosan milyen?

Figyelt kérdés

Mióta az eszemet tudom, nekem a számoknak, betűknek, sőt pl. napoknak, hónapoknak is meghatározott színe van. A legerősebben ez a számok esetében valósul meg, a betűk esetében kevésbé, ott inkább csak a magánhangzóknak van árnyalata, de érdekes, hogy a magas hangrendű magánhangzók sötétebb, a mélyek világosabb tónussal bírnak, pedig amikor kialakulhatott, még fogalmam se volt ezekről. Igazából nem is feltétlenül színekről, inkább fényes, „világítós" árnyalatokról van nálam szó.

Én ezt egyáltalán nem betegségként élem meg (ezért is ebbe a kategóriába rakom), nagyon megkönnyíti a tanulásomat, emellett nagyon jó a névmemóriám, és akár hosszabb számokat is meg tudok jegyezni. Ellenben másokat talán zavarhat, hogy ezzel élnek. Nekem ez személy szerint olyannyira természetes, hogy csak most kezdtem utánaolvasni ennek a jelenségnek, hogy egyáltalán létezik-e erre szakkifejezés.

Ha esetleg van más is így, nektek milyen tünetei vannak? Ti ezt hasonlóan pozitívan élitek meg?

ma 09:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Alapiskolás korom óta van ilyenem, és csak a 30 éveimben tudtam meg ennek a jelenségnek a nevét! Én pozitívan élem meg, mert a belső vizualizáció segíti az absztrakt gondolkodást.

Nálad a számegyenesnek milyen a térbeli alakja? Vannak rajta elkanyarodások?

ma 09:13
 2/7 A kérdező kommentje:
1-es köszi a választ. Nálam ez az egész csak árnyalatokban jelenik meg, szóval nincsen. Nagyon érdekes lehet. El se tudom ezt így képzelni.
ma 09:16
 3/7 Metionin ***** válasza:
Nálam színe van a számoknak, betűknek, napoknak, hónapoknak és a hangoknak is, utóbbiakat inkább ilyen színes fénysugarakként látom a perifériás látásomban. Az éles, fülsértő hangok szoktak vakító, fájdalmas fénysugárként megjelenni. A színek olykor textúrásak is, van amit nedvesnek érzek, van amit keménynek, van amit bársonyosnak, időnként tud zavarni, amikor ez a valósággal nem találkozik, pl. a barna színű bőr/műbőr dolgoknál. A barna színt puhának és fénytelennek érzem, a bőr meg nem az, ezért nem szeretek barna bőr dolgokat megérinteni, de ránézni se nagyon.
ma 11:03
 4/7 A kérdező kommentje:
Metionin. Ez nagyon durva lehet, engem biztosan zavarnámak, amiket írtál. Nem gondoltam, hogy másoknál ez ennyire komplex jelenség lehet. Ezek neked is gyerekkorod óta vannak?
ma 11:19
 5/7 anonim ***** válasza:

Úgy beszélsz róla, mintha ez annyira különleges lenne. Egyáltalán nem rendkívüli vagy egyedülálló tulajdonság.

Szerintem minden kreatívabb embernek van, és számomra az a fura, aki nem így észleli a világot.

Az aphantasia sokkal ritkább. Amikor semmi képzelőerőd nincs, és semmibe nem tudsz belelátni semmit.

Zenész vagyok, így nálam nem csak a számoknak, formáknak, betűknek, emberek hangjának van színe, hőmérséklete, illata, súlya, hanem a különböző hangnemeknek, hangzatoknak is egy zenében, és mindegyikben teljesen más. Akkor is, ha két mezei dúrról beszélünk.

ma 11:32
 6/7 A kérdező kommentje:
Elvileg az emberek csak néhány százaléka rendelkezik szinesztéziával. Azt viszont el tudom képzelni, hogy körükben több a művész, pláne, ha ez ennyire fejlett valakinél, mint nálad 5-ös. Szóval lehet, hogy abban a körben ez nem olyan ritka jelenség.
ma 11:36
 7/7 Metionin ***** válasza:
#4. Igen, a hangok-színek és a színek-textúrák mindig is volt, a számok-betűk stb. pedig kb. 4 éves koromtól, mert akkor tanultam meg olvasni és ismertem meg a számokat mélyebben. Már akkor is mondogattam, hogy a tv újságban nem jól van a napok színe (ilyen színes sávokban voltak a hét napjai) mert a szerda az ciklámen, nem pedig kék és így tovább. Amikor magamnak írogattam betűket vagy számokat (mivel nem voltak könyvek otthon, az újságból másoltam lelkesen ami általában sima fekete-fehér volt) akkor is minden betűt és számot azzal a színnel írtam, amilyennek én láttam. De amúgy én abban éltem egy csomó évig, hogy mindenki így érzékeli a dolgokat, max nem tudja kifejezni. Pl. anyámnak egy ideig magyaráztam de nem értette, hogy hogy lehet egy napnak színe, aztán feladtam. Ő szerintem pont abba a kisebbségbe tartozik, akinek nulla képzelőereje van és belső hangja sincs, nem érti pl. azt sem, hogy hogy lehet gondolkodni anélkül, hogy annak kívülről bármilyen látszata lenne. De pl. az iskolában elég sok gyerek azonnal értette ezt és sokan elmondták, hogy szerintük milyen színe van ennek meg annak. A hangokkal már nehezebb dolgom volt, azt kevesebben értették de jártam énekkarba és ott sok gyerek játszott hangszeren, a többségnek pedig volt társítása a hangokhoz is.
ma 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!