Vannak itt olyan emberek, akik szinesztéziával küzdenek?
Nekem szintén van elég sok féle. Látom a napokat, hónapokat, betűket és számokat, zenét, a fájdalmat, a hőmérsékleteket színekkel együtt. Térben egy "térképen" látom a számokat és hónapokat/napokat magam körül. Ha látom, hogy valakit megérintenek teljesen átérzem, ez a tükör-érintéses típus.
Igen, elvileg születés óta megvan de még kutatják. Bár a grafémákhoz való színtársítás nyilván fiatalkorban alakul ki. Hátránynak semmiképp nem mondanám, szerintem egy gyönyörű, különleges dolog.
Ma kék nap van. Ahogy mások tudják, hogy ma péntek van akkor is ha nem konkrétan erre gondolnak, úgy engem is körülvesz egy szín amit nem tudok kizárni. Konkrétan előnyt nem látok belőle, de nagyon szeretem.
Neked van?
#3 Gondolom születésem óta így van, viszont én csak 1-2 éve realizáltam, hogy nekem szinesztéziám van (amikor először hallottam a dologról). Viszont ahogy visszagondolok, már óvodás koromban is így láttam a számokat, tehát fel tudom idézni, hogy a 11-19 közötti számokat már akkor is feketének láttam, a 10 alattiakat pedig fehérnek. Érdekes egyébként, de nálam más színe van at életkoroknak, mint magának a számoknak. Tehát ha valaki tegyük fel 16 éves, akkor az világosbarna, míg önmagában a 16-os szám fekete.
Én ezt inkább előnynek gondolom, mert az "órarendemnek" köszönhetően nagyon ritkán felejtek el dolgokat illetve színek alapján könnyebb megjegyezni mindent. Még középiskolában volt olyan, hogy a vázlatot a vázlatpontok kezdőbetűinek színe alapján tanultam meg (lehet magolásnak számít, viszont gyűlöltem azt a tantárgyat, és kellett egy módszer, hogy tanuljak a dolgozatokra)
#2-es voltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!